Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám do školy udělat herbář ale nevím jak rostliny vylisovat. Pomůžete mi, prosím? Rubrika není pravdivá. Nevšímejte si ji. Odpověď prosím co nejrychleji.
Děkuji moc
To ale nebude hned. To trvá nějaký ten den. Jinak herbáře dělaly všechny generace, tudíž poradí rodič i prarodič. Možná najdete nějakou nepotřebnou příručku či knížku, do které můžete rostliny /celé/ vkládat rovnou bez savého papíru. A hlavně zátěž, sloupec knih, na to naskládejte. Pak každou zvlášť opatrně přilepit na tvrdší papír /výkresovou čtvrtku/ tenkými proužky průsvitné pásky a popisovat nejčastěji v pravém dolním rohu té karty. Někdy je třeba květinu rozdělit, když je vysoká.Jen by měly být zachovány její charakteristické znaky.
Já jsem kdysi lisovala rostliny tak, že jsem je dala mezi papíry a to do tlusté knížky. Fungovalo to báječně. Možno ještě zatížit dalšími knihami.
Ty savé papíry,nejlépe filtrační,poslouží i noviny z neklíženéího papíru bez křídy.Rostlina v herbáři by ovšem měla obsahovat celou rostlinu,tedy i kořen stonek,květy pokud možno polorozvité i kvetoucí.Vše pěkně rozložené,aby byly rozeznatelné i detaily všech dílů rostliny.Takový preparát má pak identifikační význam.
JABRAKA
Používala jsem staré dětské knížky "leporela" a navrch starou žehličku, nebo něco jiného těžkého.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.