Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bramborové klíčky - zda a kdy obírat

Od: hankasle* odpovědí: 5 změna:

Zajímaly by mne zkušeností z obíráním bramborových klíčků.

Já je také olamuji, když jsou velmi krátké, dokonce několikrát (cca 3x), dle mých zkušeností potom nějakou dobu trvá než se znovu objeví, proto se domnívám, že se tím prodlužuje trvanlivost brambor. Osvědčilo se mi to, brambory ztrácejí jen málo ze své kvality.

Nyní jsem u příbuzných obírala klíčky o délce 5-10 cm, a byly k tomu výhrady - klíčky se prý nemají olamovat, protože potom prý brambora klíčí více než předtím. Obávám se ale, že v tomto případě - na počátku léta, kdy se ještě brambory konzumují - budou klíčky hodně dlouhé, brambora zvraštělá a "gumová", klíčky připraví brambory o většinu živin.

Zajímaly by mne zkušenosti dalších lidí, kteří kupují brambory ke skladování a snaží se, aby brambory vydržely kvalitní co nejdéle. Děkuji.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

2x

Já je neolamovala, neboť mi doma říkali, že pak brambory uvnitř černají. Co zbylo, olámalo se a uvařilo zvířatům. Pak jsem se setkala s olamováním jinde. Přeli jsme se, co je správně a hledali na internetu, a já prohrála. Děláte to dobře. Hlavně brambory uchovávat ve tmě a větraném chladu.Tyhle staré spíš okrájet, než oškrabat. Stoupá v nich k jaru množství solaninu, který je krajně nezdravý. Dočetla jsem se při té příležitosti, že nové brambory máme dávat ve slupce až do horké vody, zatímco staré, okrájené, do vody studené, lehce osolené. A že účinky jedovatého solaninu snížíme přidáním kmínu, nejlépe drceného. Zajímavé je, že Poláci dávají do vody k bramborám kopr. Jestli stejně pomáhá, nevím.

hodnocení

0x

Babička říkávala, že když začnou brambory klíčit, tak jsou nepoživatelné a hodí se pouze na sadbu. Klíčky jsou údajně jedovaté, to by znamenalo, že je jedovaté i okolí klíčků. Tak nevím.

To už bych musela být otrávená mnoho let, v paneláku vám brambory vyklíčí brzo, klíčky vždy ulámu a ještě kousek pod ním vyrýpnu.

hodnocení

0x

Pokud klíčky necháte růst dlouhé, tak na každé bramboře rostou tak tři až čtyři. Pokud je odlomíte krátké, brambora probudí další očka, která začnou prorůstat a tak dále. Ať tedy vylamujete hned nebo těsně před konzumací, zásobní látky se vyčerpávají. Podle mě je to tedy jedno kdy vylamujete. Po vylamování brambory černají pouze na internetu, ve sklepě ne.

doplněno 15.04.19 22:34:

Je pravda, že brambory pěstuji teprve nějakých 35 let a dříve v množství větším než malé. Za tu dobu jsem se s černáním brambor po odklíčení nesetkal a ani jsem se s nikým nesetkal, komu by se toto dělo. Občas si to přečtu na internetu, jako teď od vás. V reálu nikdy.

liska5

O tom černání brambor /na řezu/ nemám z internetu. To říkaly obě babičky. A že ty se navařily!.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]