Nejste přihlášen/a.
Hľadám bujne rastúce popínavé rastliny (4-5m), nejedovaté (batoľa v dome), ktoré by ešte toto leto vyrobili tieň, utlmili trochu vietor a odparom vody o niečo znížili teplotu na betónovej na juh orientovanej terase v otvorenej krajine. V lete je tu obrovský hic.
Vyviazal by som ich k drevenej cca 3m pergole, ktorú by som postavil zo starých natretých trámov. Výsadba do 30 L barelov alebo v prípade potreby zvýšeného záhonu. Som k tomu schopný priviezť vetvu kvapkovej závlahy, mám tu kompost, koňský hnoj, cererit...
Bude to núdzovka po 2 roky, potom sa sťahujeme, nechcem pre to do toho príliš investovať, bude to co dům dal, ale bol by som rád, aby to vyzeralo aspoň trochu kultúrne.
doplněno 12.04.19 14:41:
Doplním, že mi ide predovšetkým o zachytenie podvečerného slnka zo západnej strany nižšie nad obzorom / vertikálnu konštrukciu. Obedné slnko už čiastočne zachytí markíza, ale nie je to dostatočné, preto chcem pridať.
2x
Pochybuji, že něco takového co vyroste do léta 4-5m existuje a ani za dva roky růstu. Neznám takovou rostlinu. Co by se vám tam na tu dobu investičně nenáročného hodilo je loubinec ( přísavník pětilistý, psí vino) ale to je také na několik let. Jinak trubače a další vhodné rostliny. Ale za dva roky od mladých rostlin, tak to s tím nepočítejte. Na letošek tam rozhodně nic 4 metrového asi nevypěstujete, .
doplněno 12.04.19 13:47:
Na tu dobu bych se spíš podival na něco nerostlinného. Markýzu vhodně umístit, nějakou zástěnu až vyšším patře od 1.5-2 m nahoru mapod. Rozhodně těch možností, jak tam dostat trochu stínu je více.
doplněno 12.04.19 14:16:
Do těch dvou metrů nějaké letničky jsou, ale než to bude mít dva metry je po létě.
2x
Zkuste fazole, nebo čočkofazole. Mám s nimi dobré zkušenosti, dávám je hodně hustě a pěkně stíní.
jj... fazole jsou sice jen asi do dvou metrů výšky, ale dají se udělat truhlíky v několika výškových úrovních.
Podobně řeřicha (lichořeřišnice pnoucí), dluhá až 5 metrů, hrachor vonný (lathyrus odoratus), půl až 3 metry dlouhý,
Nebo pokud vám někdo dá drn zakořeněného klematisu (Plamének, Clematis), který rychle vyroste, pěkně kvete a i po odkvětu má zelené listy, hustý pnoucí se keř (po nějaké konstrukci, aby se mohl chytat). Na zimu uschnou větvičky, ostříhá se, ale na jaře opět vyraší a rychle se pne, někdy do výšky až pět až někdy deset metrů. Chce kořeny přistíněné a horní část na slunci.
Pnoucích letniček je víc, podívejte se i v zahrádkách sousedů, co jim roste a
0x
Jižní (nebo i jihozápadní) strana je pro rostliny extrémně náročná. Nevím, které letničky by tam dobře rostly - sama jsem v podobných podmínkách zkoušela všechno možné (a to je ta stěna spíše západní než jižní, ovšem v létě je tam hrozná výheň). Neosvědčilo se mi nic; všechny ty suchomilné a slunomilné letničky byly ve dne povadlé a zdecimované od slunce, se žlutými listy, a to jsem je každý den zalévala a rosila.
Možná by ale trochu pomohly nějaké speciální truhlíky, aby se nepřehřívaly kořeny.
0x
Tak zkuste do těch barelů povíjnici. Dejte do barelů vic kusů a potom natahat opěru k pergole ať se pnou. abecedazahrady.dama.cz/... Je více druhů. Vyžadují plné slunce.
0x
Když už budete vytvářet nějakou konstrukci, nehledejte tak vysoké rostliny. Na konstrukci můžete umístit nádoby (truhlíky) a vytvoříte tak rozmanitou zarostlou stěnu. M.
doplněno 13.04.19 13:21:
To se nevylučuje. Dole barely, nahoře zelená stěna
0x
Známí mají takhle zastíněnou pergolu. Jsou to tzv. rolety, nějaký lehký materiál, pískové barvy. Mimo jiné není přes ten textil vidět. Mají na 2 stěnách, dle potřeby odkrývají třeba jen 1 pás. Šířka tak asi 120 cm asi a snad to bylo v různých délkách. Oni mají asi 2 m. Kupovali v nějakém OBI, Baumaxu nebo podobně.
0x
Sežente si sazenice "Kobea vilec pnoucí", je to rychlerostoucí liána, hezky se rozrůstá a krásně kvete fialově nebo bíle. Vysévat semínka je již pozdě, v květnu sežente sazenice. Moc hezky nám zastínila kus pergoly, je to letnička, kvete až do prvních mrazíků.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.