Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Popínavé letničky na expresné zatienenie

Od: miso® odpovědí: 13 změna:

Hľadám bujne rastúce popínavé rastliny (4-5m), nejedovaté (batoľa v dome), ktoré by ešte toto leto vyrobili tieň, utlmili trochu vietor a odparom vody o niečo znížili teplotu na betónovej na juh orientovanej terase v otvorenej krajine. V lete je tu obrovský hic.

Vyviazal by som ich k drevenej cca 3m pergole, ktorú by som postavil zo starých natretých trámov. Výsadba do 30 L barelov alebo v prípade potreby zvýšeného záhonu. Som k tomu schopný priviezť vetvu kvapkovej závlahy, mám tu kompost, koňský hnoj, cererit...

Bude to núdzovka po 2 roky, potom sa sťahujeme, nechcem pre to do toho príliš investovať, bude to co dům dal, ale bol by som rád, aby to vyzeralo aspoň trochu kultúrne.

doplněno 12.04.19 14:41:

Doplním, že mi ide predovšetkým o zachytenie podvečerného slnka zo západnej strany nižšie nad obzorom / vertikálnu konštrukciu. Obedné slnko už čiastočne zachytí markíza, ale nie je to dostatočné, preto chcem pridať.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jofa*
hodnocení

2x

Pochybuji, že něco takového co vyroste do léta 4-5m existuje a ani za dva roky růstu. Neznám takovou rostlinu. Co by se vám tam na tu dobu investičně nenáročného hodilo je loubinec ( přísavník pětilistý, psí vino) ale to je také na několik let. Jinak trubače a další vhodné rostliny. Ale za dva roky od mladých rostlin, tak to s tím nepočítejte. Na letošek tam rozhodně nic 4 metrového asi nevypěstujete, .

doplněno 12.04.19 13:47:

Na tu dobu bych se spíš podival na něco nerostlinného. Markýzu vhodně umístit, nějakou zástěnu až vyšším patře od 1.5-2 m nahoru mapod. Rozhodně těch možností, jak tam dostat trochu stínu je více.

doplněno 12.04.19 14:16:

Do těch dvou metrů nějaké letničky jsou, ale než to bude mít dva metry je po létě.

sibe
hodnocení

2x

Zkuste fazole, nebo čočkofazole. Mám s nimi dobré zkušenosti, dávám je hodně hustě a pěkně stíní.

host

jj... fazole jsou sice jen asi do dvou metrů výšky, ale dají se udělat truhlíky v několika výškových úrovních.

Podobně řeřicha (lichořeřišnice pnoucí), dluhá až 5 metrů, hrachor vonný (lathyrus odoratus), půl až 3 metry dlouhý,

Nebo pokud vám někdo dá drn zakořeněného klematisu (Plamének, Clematis), který rychle vyroste, pěkně kvete a i po odkvětu má zelené listy, hustý pnoucí se keř (po nějaké konstrukci, aby se mohl chytat). Na zimu uschnou větvičky, ostříhá se, ale na jaře opět vyraší a rychle se pne, někdy do výšky až pět až někdy deset metrů. Chce kořeny přistíněné a horní část na slunci.

Pnoucích letniček je víc, podívejte se i v zahrádkách sousedů, co jim roste a

hodnocení

0x

Jižní (nebo i jihozápadní) strana je pro rostliny extrémně náročná. Nevím, které letničky by tam dobře rostly - sama jsem v podobných podmínkách zkoušela všechno možné (a to je ta stěna spíše západní než jižní, ovšem v létě je tam hrozná výheň). Neosvědčilo se mi nic; všechny ty suchomilné a slunomilné letničky byly ve dne povadlé a zdecimované od slunce, se žlutými listy, a to jsem je každý den zalévala a rosila. :) Možná by ale trochu pomohly nějaké speciální truhlíky, aby se nepřehřívaly kořeny.

jofa*
hodnocení

0x

Tak zkuste do těch barelů povíjnici. Dejte do barelů vic kusů a potom natahat opěru k pergole ať se pnou. abecedazahrady.dama.cz/... Je více druhů. Vyžadují plné slunce.

liska5
hodnocení

0x

A nebo ne popínavé, ale ten vysoký rákos. Ten je teď sestřihnutý a v létě je vysokánský. Ale 4 m?, tak tolik nevyroste.

72mona3*
hodnocení

0x

Když už budete vytvářet nějakou konstrukci, nehledejte tak vysoké rostliny. Na konstrukci můžete umístit nádoby (truhlíky) a vytvoříte tak rozmanitou zarostlou stěnu. M.

doplněno 13.04.19 13:21:

To se nevylučuje. Dole barely, nahoře zelená stěna *nevi*

liska5

Jenže on má na to vysazení barely .

liska5

Jenže on už má na to vysazení barely se zeminou nebo se chystá zvyšovat záhon. Ta stěna je krásná, ale musí se často zalívat.

fialka2
hodnocení

0x

Známí mají takhle zastíněnou pergolu. Jsou to tzv. rolety, nějaký lehký materiál, pískové barvy. Mimo jiné není přes ten textil vidět. Mají na 2 stěnách, dle potřeby odkrývají třeba jen 1 pás. Šířka tak asi 120 cm asi a snad to bylo v různých délkách. Oni mají asi 2 m. Kupovali v nějakém OBI, Baumaxu nebo podobně.

floro*
hodnocení

0x
A musi to byt letnicka? Proc?
hodnocení

Nemusi, ale bolo by fajn, aby vyhucala do vysky este pred tohtorocnym letom, za tri roky mi to uz bude sumak.

hodnocení

0x

Sežente si sazenice "Kobea vilec pnoucí", je to rychlerostoucí liána, hezky se rozrůstá a krásně kvete fialově nebo bíle. Vysévat semínka je již pozdě, v květnu sežente sazenice. Moc hezky nám zastínila kus pergoly, je to letnička, kvete až do prvních mrazíků.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]