Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou meruňku koupit

Od: ludva® odpovědí: 10 změna:

Loni jsme museli pokácet měruňku. Vyrostla do takové výšky, že nebylo vůbec možné sklízet plody. Chtěli bychom však vysadit novou. Jen nevíme zda již koupí mladého stromku můžeme ovlivnit její velikost - hlavně výšku. Záleží na podnoži? Dá se meruňka prořezáváním usměrnit?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
vsuo.cz/...
doplněno 09.04.19 19:59: Pardon, na mobilu mi nejde kopírování odkazů na PDF... Zkuste začátek odkazů přepsat... V PDF jsou druhy meruňky a její vlastnosti
doplněno 11.04.19 14:11:

tak jsem na PC - odkaz trochu jiný, snad pomůže

zahradnictvichovanec.cz/...

hodnocení

0x

Kupte si čtvrt nebo polokmen. Výška stromu se dá udržet řezem.

floro*
hodnocení

0x
Ano, na podnozi zalezi (co se vzrustu tyce) nejvice.
hodnocení

To jsem si myslel. Ale jakou podnož shánět?

vilik*
Výběr podnože se řídí podle vlastností.
Například já všechno, co jde na myrobalánu, kupuju na něm, protože mi to všechno na rozdíl od jiných údajně k nám vhodnějším roste.
Takže studujte i vlastnosti podnoží.

hodnocení

0x

Vyberte meruňku podle polohy, kde bude vysazena (nadmořská výška). S meruňkami mám špatnou zkušenost. Trpí často apoplexií. Po několika pokusech o pěstování jsem to vzdal a pěstuji broskve. Údajně lze pěstovat meruňku úspěšně (nemám ověřeno), když je roubovaná na podnož švestky.

Kupte si Velkopavlovickou mám 3 a jsem spokojená

Taky jsem ji měl, nepomohlo to. Vydržely pár let byl konec. Jedna větší úroda, aby nás namlsala a pak to skončilo.

fialka2
hodnocení

0x

Především bych podle místa bydliště, polohy zahrady zjistila, kde je v okolí sadařská školka a jejich nabídky. Něco si přečetla a podle toho teprve hledala zkušenosti s pěstováním na poradně.

Měli jsme 3x sazené, koupené ve Věžkách apod. a žádný efekt. Také později zjistili, že tu naši odrůdu zde v okolí nikdo nemá, stromky měli staré a jiné. Velkopavlovická nás také zklamala.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]