Zdravím, chtěl bych se zeptat jak moc je tis jedovatý na dotek? Chci se na zahradě zbavit všech tisu a nevím jak moc se mohu dotýkat ostrihanych casti. Všude píšou ze je prudce jedovatý. Díky.
Stačí pracovní rukavice, při likvidaci preventivně nepít, nejíst, nekouřit, nedotýkat se očí a sliznic a pak si řádně umýt ruce. Okusovat ho, předpokládám, nebudete
bumbrla
A kdybych třeba omylem sáhnul do pytle s nastrihanymi vetvickami holou rukou?
Loni jsem tři tisy vysadila. V tom pracovním zápalu jsem si tu jeho jedovatost ani neuvědomovala. Navíc jsem si vzala domů do vázičky pár větviček. A nic. Žádné potíže ani vyrážka. Připouštím, že někomu může kontakt vadit.
Jako děti jsme tisové větve odlamovaly na sněhuláka a na věnce pouze holýma rukama. Nikdy jsem žádnou vyrážku neměl, ani známí. Mohlo sice jít o nějaký "méně agresivní" typ tisu, ale co si vzpomínám, tak sousedka nás také před "jedovatostí" také varovala-spíš nadávala, ať to nerveme.. Je to obdobné jako s durmanem (andělské trubky/trumpety)-nesmí toho dotyku být moc. Rukavicemi se nic nezkazí.
Díky všem za reakce! Pristehovali jsme se s dětmi do baracku a máme na zajrade tisy a buxusy. Vse půjde pryč, tak jsem nevěděl jak moc to mam hrotit. Diky
floro*
Zas to nemusite tak hrotit. Myslite, ze decka napadne se past na zahrade rostlin? Jedovate jsou navic temer vsechny okrasne rostliny, vcetne pokojovek doma na parapetu.
Pokud si si vezmete rukavice, tak by neměl byt problem. Ale cetl jsem, ze nejakej chlapek mel blbej zvyk porad mit v hube nejakou vetvicku a prevalovat a zvekat ji, bez toho by nevydrzel. Kdyz to ale po case udelal s tisem, tak pak skoncil v nemocnici na JIP na selhani ledvin a jater. Tis je cely jeduvaty vcetne seminek bobuli, jen duznina bobuli je jedla.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.