Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výsadba brambor

Od: etela® odpovědí: 6 změna:

Chtěla bych zkusit pěstovat brambory a to následujícím způsobem. Na kultivátorem porýpaný trávník položit naklíčené brambory a zasypat jednoletým kompostem z kompostéru spolu s čerstvě posekanou trávou a štěpkou ze suché okrasné trávy.Nejedná se o velké množství. Jde mi spíš o dozrání kompostu. Jaký máte na to názor?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

floro*
hodnocení

1x
Na podzim travnik poryjte, zaryjte vsecny vami uvedene prisady a brabrory zasadte klasickym zpusobem. Brambora potrebuje kopcit a to pri takovem zpusobu neudelate navic vam to totalne zaroste travou z travniku, kterou rotavatorem az tak do pudy nezapravite.

hodnocení

0x

Asi něco naroste, počítejte se zvýšeným počtem půdních škůdců.

hodnocení

0x

Jen pro zajímavost jsem zkoušela různé druhy pěstování, pokud chcete použít tento způsob, je potřeba dosýpat na rostoucí brambory hlínu a posekanou trávu. Zkoušela jsem tento způsob i jen na trávník- bez porýpání-, zkoušela jsem brambory ve velkém květináči, ale nevím, kde jsem dělala chybu, nikdy jsem neměla úrodu jako mají pěstitelé na internetu. Zkoušela jsem sázet brambory i do řádku na hnůj, ale od všeho toho jsem upustila a sázím brambory klasicky. Na podzim pohnojený záhon a na jaře sázím.

jabraka*
hodnocení

0x

Brambory pěstuji pouze v malém.Vyreju brázdu do hloubky přibližně 20 cm a do ní nasypu organické zbytky - trávu kompost bobky od zvířat a slepic,štěpku.Na to položím naklíčené brambory,já jen naklíčené čepičky,odkrojené z brámbor s klíčky..Ty předklíčím v kbelících,bednách zasypané kompostovou zeminou a zalité.Klíčky zakoření a zakořeněné vzejdou do 14 dnů po zasypání 5 cm zemí.už v brázdě.Až keříky dosáhnou 10 cm tak se přihrne z okolí 10 cm zeminy.to se může zopakovat.Brambory rostou na oddencích,pod zemí.Takže čím více země nad původní hlízou,tím víc nových hlíz.Zpočátku je nutné sadbu zalévat.

JABRAKA

liska5
hodnocení

0x

Tohle jsem sice nezkoušela, ale fascinovalo mne to, jak naplní pneumatiku travou a kompostem. Do toho pod povrch zasadí brambor. Jak ten povyroste, přidají další pneumatiku, čímž zahrnou stonek, který následně zakoření. Když je opět nať vysoká, přidají další pneumatiku a prosypávají opět travou a kompostem. Brambory se tvoří v celé výšce toho sloupce, který se jednoho dne rozebere. Bylo to kdysi v nějakém receptáři.

hodnocení

0x

Také jsem kdysi zkoušela pěstovat podobným způsobem brambory, ale úroda byla žalostná. Brambory chtějí prostě klasiku do hlíny a pak okopčit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]