Chci se zeptat, jak provést střih u 3-4 letých stromků třešně a švestky. Fotky stromků zasílám v příloze. Žádám o vyznačeni, kde provést střih přímo do fotografií. Nerad bych nevhodným střihem stromkům v rannem věku uškodil. Děkuji Lubas
První stromek potřebuje jen o třetinu zkrátit výhony.Vždy tak,aby poslední pupen směřoval ven z koruny.U druhého stromku také,ale konce zastřižených větviček by měly být zhruba v jedné rovině.Poslední pupeny zase směřují ven z koruny.Pokud je tam některý letorost dovnitř koruny,pak ho zakrátit na tři pupeny.
U prvniho odstranit oba bocni vyhony, korunku vypestujete z obrostu pristi rok, podle toho, jak vysoko korunku chcete. Oba vyhony jsou spatne umistene, pupenu na obrost je tam na prubeznem kminku dost. U tresne - jak vysoko chcete korunku a co je to za podnoz?
jabraka*
Podle tvaru ze školky jde o nízkokmeny,není piotřeba se šplhat do výšky.
Lidi se mi často smějí, že stříhám stromky jak dylyna. Mám ale často lepší ovoce a celkově úrodu než tito z knih moudří... Ovocný strom má mít 4-6 základních větví, ale co strom, to originál. U vás bych zkusil výchovný řez vše zkrátit od kmenu na 1/3. Roztáhnout do koruny. doplněno 07.04.19 12:37: A takto jsem zhyzdil višeň a třešeň. Že se to někomu nelíbí je mi jedno.
jabraka*
Nemůže se to nelíbit,přímo vzorně vedené stromky.
JABRAKA
floro*
Stromy na druhém obrázku jsou OK, když víte jak řez vést, proč stříháte a co stříháte. Na prvním obrázku zapěstování povede jen k tomu, že se vám stromek v místě rozvětvování v produkčním věku rozlomí.
Floro to se jen pár měsíců nechá k provzdušnění koruny... Nenecham to dlouho ani až k zemi Čtyři hlavní větve půjdou nahoru, jen chci slunce mezi ně. Jak píšu, já to tak dělám 20 let... hodně lidem se to nelíbí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.