Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co zasadit do záhonku u zídky - do stínu?

Od: lumpet® odpovědí: 15 změna:

Potřebovala bych poradit, čím osadit zvýšený záhonek u zídky. Záhonek je dlouhý 6 metrů, výška hlíny je 45cm a šířka záhonku 35cm, je otočený na západní stranu, ale stíní ho dům, takže sluníčko tam skoro vůbec nesvítí. Představovala bych si tam nějaké malé tvarované jehličnánky na kmínku nebo listnáčky a kytičky, nevím, čemu by se tam dařilo, podmínka je jen, že nic z osazení by nemělo přerůstat velikostí zídku a ani se plazit k sousedům.:) Budu moc vděčná za jakékoliv nápady.:)

Co zasadit do záhonku u zídky - do stínu?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Já bych si tam asi nasadila kapradí,po celé délce.tomu stín nevadí...

hodnocení

5x

Nějaké sukulenty - netřesk, rozchodník, kosmatec. Tam v létě vlhko nebude ani ho tam neuděláte. Nepřemýšlet co pěstovat, ale co toto místo přežije.

jofa*
hodnocení

4x

Rovněž bych tam dal kapradí, mezi kapradiny nepravidelně různobarevnou hostu.

doplněno 26.03.19 17:51:

Jestli to je ale někde ve městě a je to v létě kolem vše rozpálený od betonu, tak to nepřipadá v úvahu. K tomu ještě suchý rok jako loni, tak je v létě po parádě. Ani zalévání a rosení nepomůže.

Co zasadit do záhonku u zídky - do stínu? #2
hodnocení

Krásně doplněná fotka.:) Ale je to právě ve městě, takže sice stín, ale horko v létě tam bude.

111®
hodnocení

2x

já bych tam dal okurky, nebo rajče...mají rády teplo, ale slunce není podmínkou..

hodnocení

Já jsem právě chtěla okrasný záhonek s kytičkami, zeleninu mám vzadu na zahradě.

joudic*
hodnocení

2x

bambusy odolne proti mrazu, nektere okrasne jsou moc pekne a maji rady stin, samozrejme maji v dobre hline tendenci se sirit odnozemi, v moji kamenite se o to jen pokousi a radsi se na to nakonec vykaslaly *smich* Ale vy mate kvetinace.

liska5
hodnocení

2x

Kapradiny jsou hezké, ale s prvními mrazy zhnědnou a musí se ostříhat. Listnáče bych asi nedávala, Listí zaneřádí plochu. Tak asi nějaký ten nízký keříkový juniperus. Mají různé odstíny - zlatý, stříbrošedý, tm.zelený. Některý vzít ten vyšší - takové vřeténko. To prostřídání tomu dá plastičnost, nebude to fádní řádka. Jsou odolné, nevadí jim relativní sucho a dají se přistříhnout. Ve stínu se mi moc líbí čechravy-astilbe. Sehnala jsem nízké vínové Moulen Rouge. Nádhera. Ale to by pak chtělo přidat rašelinu a zálévat. No a mezi to šoupnout sem tam pár šafránů, ať máte veselejší jaro.

liska5

A pod ty jalovečky / juniperus/ nasypat kůru, aby se snížil odpar. Kamínky oblázky-kačírek jsou praktické, ale sem se mi nějak nehodí. Keříčky sázet ne úplně do středu rabata, ale trošku blíž ke zdi a před ně ty šafrány do mezer.

hodnocení

Ta Vaše myšlenka se mi moc líbí.:) Jalovce i čechravy, případně šafrány... Musím zkusit pohledat, kde by se to dalo vše pořídit.:) Moc děkuji!

liska5

Zadejte si JAŠOVI, okrasné školky- juniperus a prohlížejte si. Čechravy chtějí vlhko a rašelinu do substrátu.

liska5

Jestli jste z Prahy, tak nakupujte v okrasných školkách někde na periferii, příjde to levněji. Něco až o polovic.

liska5
hodnocení

2x

Ještě se jalovečky mohou doplnit několika malými tisy. Tisečky rostou pomalu a mají dekorativní tmavozelené jehličí. Taky je lze stříhat. A vysazujte s většími odstupy, s tím, že se všechno zvětší. Ty čechravy / astilbe/ ale jen nízké. Problém je, že jsou to trvalky a ty kvetou kratší dobu. Pokud chcete, aby to kvetlo celé léto, tak by se hodily fuchsie. Ty jsou dobré do stínu. A mohou se buď nějakým fíglem pověsit na zeď a pak jsou dobré fuchsie povislé. Nebo je v květináčích ponořit mezi ty jalovce. Ostatně tam i povislá přes ten okraj bude zajímavá. Nemyslím v malých kontajnercích, ale ve větších květináčích, aby se mohlo k nim do substrátu pravidelně natlačit trochu granulovaných slepičinců. Fuchsie na zimu vytáhnout. Někdo je přezimuje va světlé bezmrazé místnosti. Někdo z jara koupí nové. Jo, máte v tom "žlabu" na dně štěrk nebo keramzit? Bylo by to dobré mít tam drenážní vrstvu takových 5 cm.

liska5

Mezi ty trvalé keříky, nebo spíš před ně, by se teď jaře hodily drobnokvěté macešky. Stinné stanoviště jim také nevadí. Aspoň té první generaci. Nejsou drahé, vydrží aprílové počasí a parády nadělají hodně.

hodnocení

O těch maceškách jsem taky přemýšlela.:) Moc děkuji za Vaše cenné rady, moc mi to pomáhá, máte úžasné znalosti. Děkuji za Váš čas.:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]