Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Malincí živočichové ve hlíně po zalití

Od: ajvn® odpovědí: 11 změna:

Všiml jsem si, že se mi po zalití, dokud ještě voda nestihne vsáknout, objeví na povrchu hlíny v květináči malilinkaté bílé breberky, jak voda klesne, zmizí v hlíně a už nejsou vidět. Co to je a hlavně - jak se toho zbavit? Rád bych to i vyfotil, ale potvůrky jsou tak malé, že nic vidět nebude.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

3x

Tohle budou chvostoskoci. Mrňavé bílé čárečky. Smutnice jsou černé třepotavé mušky a ty jejich larvičky jsou průsvitní červíčci na kořenech, zhruba 2- 4mm, a na povrch snad nevylézají.

ben®

liska5 - i některé larvy smutnice jsou bílé. Tazatel uvádí, že je vyplavuje při zalévání a nikoliv, že vylézají na povrch za sucha. A když si tazatel počká, tak se dočká (nějakého dospělce, nějakého škůdce).

hodnocení

Ano, jdou vidět jen po zalití, jinak ne. A nic kolem květináčů nelítá ( teda zatím ). A ví někdo jak ty breberky zlikvidovat? Jo a jsou bílé.

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, patrně půjde o larvy mušky smutnice. Zdravím!

jaroslavmachacek.com/...

doplněno 25.03.19 15:04:

ajvn - na ten odkaz se musí kliknout .

doplněno 25.03.19 15:10:

ajvn - zatím panice nepropadejte a počkejte si, co se narodí . Nebo zkuste ten písek či nový substrát, který nejdříve propaříte horkem a rostlinu tam přesadíte.

jabraka*

Pokud to nejsou malé larvy plžů

jofa*

ben: Ještě že neaplikoval do substrátu to vyhořelé palivo od kamaráda z Dukovan.

hodnocení

@ben - tak to čtu, hmm, nadějné vyhlídky *zed*

liska5
hodnocení

2x

Několik řešení, které lze případně kombinovat:

-Posypte povrch substrátu v květináči křemitým pískem.Tak půl cm. To oběma z uvažovaných živočichů nesedí. Koupila jsem si v akvaristice do zásoby.

-Zkuste nechat chvíli bez zálivky a na povrch zeminy v květináči položit kousek vlhkého mechu. Až se do něj chvostoskoci přestěhují, tak ho obratně chytnout do mikroten sáčku, aby nevyskákali.

-Nebo ně na ně špricnout Mospilan. Případně opakovat. Ten se používá především na mšice, ale i na jiné savé potvůrky.

-Někteří takoví živočichové nesnáší česnek. Zkuste jim tam nakrájet stroužek.

-Jiní zase skořici, tou je možné je taky pocukrovat. Ani tím se nezahubí, ale nebude jim prostředí vyhovovat na množení.

-Jestli tam začnou poletovat okřídlení jedinci, pokud to budou, jak píše Ben, smutnice, hodně sníží jejich stavy lepové šipky, žluté lepivé kartičky, co se zapichují při okraji květináče. Tam se jich hodně nachytá.

-Možná by zabraly i insekticidní hnojivé tyčinky. Jsou drahé a pozor, v případě smutnic nezabíraj. Na to jsem si zavolala výrobci, když je mezi škůdci v návodu neuvedl.

idanova*
hodnocení

2x

Zdravím. Mívám to občas taky. Jsou to larvy brouka chvostoskoka. Po zalití malinképohyblivé bílé "breberky", když jsou o fous větší, při zálivce trochu někteří povyskočí. Rostlinám neškodí, brzy sami zmizí. Prospívá jim dlouhodobě hodně mokrý substrát. Jak píše @liska5, smutnice to nebudou, ty jsou vidět, až když vyletují. Všechny mšice, molice, smutnice... co okolo květníků poletují, spolehlivě pochytá masožravá tučnice pingvicula. Ida

doplněno 27.03.19 17:46:

Zdravím. Když necháte povyschnout zem, je potřeba ještě nadzvednout květník; těsně pod odtokovým otvorem bývá poslední troška vlhkosti a hromádka těch chvostoskoků. Oni se živí tlejícími zbytky humusu a houbami => přispívají tlení. To znamená, že máte dobrou, živinami zásobenou zeminu, ne úplně rozleželou. Já jsem několikrát zkoušela prolít zem roztokem hypermanganu (coby dezinfekcí půdy), ale nepozorovala jsem žádné urychlení. Po krátkké době tam najednou nebyla "ani noha". Bez hypermanganu i s ním. :) Ida

hodnocení

Ano, to jsou přesně ty potvůrky. Právě mě zaráželo, že nic nelítá, teda zatím. A to proti nim nic není, mám jen vydržet a zmizí samy? Zkoušel jsem je už i "usušit", omezli jsem hodně zálivku, kytkám se to už hodně nelíbilo a potvůrky vesele rejdí dál :(

hodnocení

0x

Taky máme ty svině doma. Pomůže přesadit do nového substrátu. Vymýšlet nějaké chemické fígle nemá smysl.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]