Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dusíkaté vápno a ihned následná výsadba

Od: lucka1 odpovědí: 5 změna:
Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu zkušenější pěstitelé. O víkendu jsme aplikovali do skleníku dusíkaté vápno. Máme předpěstovanou sadbu salátů, kterou dnes děti shodily z okna. Některé sazenicky se zlámaly, pár jich prežilo, ale prasknul mi jediný sadbovač. Tak mě napadlo, že ty dobré sazenice již dam do skleníku. Do záhonů kde je dusíkaté vápno jsem udělala v průměru 15cm díry, zasypala novou zeminou bez vápna a zasadila saláty. Chtěla bych se zeptat, zda to sazenice přežijí, nebo je dusíkaté vápno spálí i když je okolo " čistá" zemina, popř. jestli pak saláty nebudou zdravotně závadné? Četla jsem, že se dusíkaté vápno rozkládá na kyanit, ale že po úplném rozkladu vyprcha. Jsem z toho trošku v rozpacích, předem děkuji za všechny rady. Krásné jaro všem Luci

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

1x

Dusíkaté vápno je velice agresivní zdroj dusíku.Na jarní zeleninu se nehodí proto,že při menším osvětlení se dusík hromadí v zelenině.ta má obsah dusíku nad limit.

JABRAKA

lucka1
hodnocení

Děkuji za odpověď, takže myslíte že i třeba za 6- 8 týdnů, kdy budou saláty ke sklizni, budou mít v sobě dusicnany? Je to nebezpečné? Myslíte tedy že mám radeji sadbu vyhodit a vysít novou?
jabraka*

Podstatou je vlastně toxický kyanamid vápenatý.Ten se v půdě rozkládá na vcelku dost jedovaté splodiny.Proto jeho použití je vhodné tam,kde v půdě hrozí zamoření nejakými škodlivými organizmy.Aplikuje se proto buď dlouho před sázením,nebo třeba do kompostů.Po 20-30 dnech je už bezpečné.Obsahuje až 20 % vázaného dusíku.ten je poměrně trvalý.Pro jeho použití v malém zahrádkařství bych se dost rozmýšlel.Na podzim bych ho dával do kompostu,funguje jako pesticid i herbicid.Je dost nákladný jako zdroj dusíku.

JABRAKA

hodnocení

0x

Může dojít k popálení i od výparu z půdy. Už jste udělala, tak uvidíte. Následné zdravotní závadnosti bych se neobával.

chaloupka*
hodnocení

0x

Dusíkaté vápno do skleníku je nejlepší rozhodit na podzim.Zakrýt igelitem na 3týdny a potom nechat zeminu vymrznout.Takto hned sázet po rozhozu bych nedoporučovala.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]