Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu jaký si pořídit kompostér na menší zahrádku? Se dnem nebo bez dna? a jaké obecně máte zkušennosti s komostéry? Děkuji pěkně za radu, Veronika
V životě jsem měla dva plastové beze dna a pokaždé do několika let byly na vyhození. Snadno křupnou.Ten materiál tíhou kompostér trochu vyduje, někde to neudrží spoj a už je prasklina. Nejlepší byly komposty beze dna a ze dřeva, takové zasouvací, aby šly z jedné strany fošny odstranit a kompost přeházet a zase zavřít. Když jsem potřebovala rychle do truhlíků, tak jsem kompost lopatkou nenápadně poddolovala. Tam byl nejzralejší. Proto né dno.
V dnešní době jsou v módě vyvýšené záhony.Ze silnějších prken,nebo třeba z tyčoviny se udělá "bedna" o rozměrech 3 x 2 m vysoká 50-60 cm.Do ní se uloží na dno listí,drobné větvičky,štěpka a zasype mrvou.Na to 30 - 40 cm dobré země.Nahoře se pěstuje(mrkev,petržel ředkvičky,salát,vše podle libosti.Druhá" bedna" odpočívá a plní se rostlinným odpadem.Pak se zasype zase dobrou zeminou a vysadíme podzimní plodiny.
Ale rostlinný odpad lze zpracovat během léta i tak.že do vyhloubené brázdy ukládám odpad,zasypu zemí,a postupne celý rok rýhu plním.Přes zimu uzraje a na jaře/vlastně už teď ) sázím brambory.Ty tu mají za celý minulý rok připravené krmení a úroda na sebe nenechá čekat.
Takže se vyhnu hromadám a kompostérům a přitom země je zúrodněná.Dříve jsem měl několik sudů z hliníku,a střádal kompost do nich.Na jaře jsem obsah zase ukryl pod zem.
JABRAKA
Pokud plastový, určitě beze dna. Je důležité, aby kompost měl kontakt s půdou. Jak jinak se tam rozkladný edafon (půdní živočichové) dostane? A také bez poklopu, je důležité, aby do kompostu pršelo
Za druhé, zvažte, zda je nutné pořizovat plastový kompostér. Stačí dřevěná ohrádka - 4 palety, pár šroubů na to stačí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.