Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nektarinka - dá se vypěstovat z pecky?

Od: macka80* odpovědí: 9 změna:
Ahoj teď zrovna jím nektarinku a logicky mi zbyla pecka tak mě napadlo, dá se vypěstovat z pecky? A je to narocné? Jak postupovat? diky

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

al bunda*
hodnocení

0x

Dá, ale nemá to smysl. Jestli bys na tom trvala, tak pecku zasaď do květináče, nebo na zahradu, zhruba za rok až dva je šance, že ti vyklíčí, když se o to budeš starat, ale čert ví, co z toho vyroste - semenáč obvykle nemá vyrovnané vlastnosti.
Jestli stojíš o nektarinku jako o stromek na zahradu a nebydlíš zrovna pod horama nebo v horách, prostě si za pár stovek kup roubovanec, vysaď ho na teplé, slunné místo chráněné před mrazem a pečuj o něj. Během roku až dvou let přinese první púlody. Semenáč je na dlouho a výsledek nejistý.
Hezký den.

macka80*
hodnocení

Díky no prostě mě to zajimalo,vážně to vyleze až za tak dlouho? No a ta pecka se nemusí nějak upravit? Teď jsem to dojedla tak jí vezmu a dám do země?Tak jsi to myslel?
al bunda*

Můžeš ji rozloupnout - tedy naštípnout a dát do země, vylíčí dříve. Ale nektarinky a potažmo broskve se množí řízkováním, ne ze semenáče.
Prostě jde to, můžeš to udělat, ale nemá to smysl. Viděl jsem už růst pár náhodných semenáčů z opadaných zapomenutých broskví, ale že by to dělal někdo záměrně, tak to asi ne.
Hezký den.

macka80*
hodnocení

Budeš se divit ale soused má meruňku z pecky sice o 20 procent menší plody ale o to víc.Jenom si vem kolik pecek vyhodíš,a jak to dělali dřív to přece muselo jít z pecky vlastně když to tak vezmeš je to neustálý koloběh pecka- plod-pecka-plod
al bunda*

Té technologii se říká roubování a přenáší se tím vlastnosti žádané.
Já jsem neřekl, že to nejde, já jsem řekl, že to je na dlouho a výsledek nejistý. Já měl semenáč meruňky, který za dvacet let vůbec nezakvetl. Nikde není psáno, že dostaneš to, co chceš, ale jak jsem řekl. JDE TO a dokonce jsem ti řekl i to, jak to máš udělat. Jen SI MYSLÍM, že to NEMÁ SMYSL.
Hezký den.

jabraka*
hodnocení

0x

Zdá se mi,že nektarinka je kříženec.A jako takový se asi z pecky zvrtne.Takže bys byl možná za 10 let překvapen,co zplodí stromek z pecky vzešlý.Jednodušší by bylo,vypěstek naroubovat kvalitní odrůdou broskve ,nebo i nektarinky.Urychlí se tím značně plození.

S tou peckou.Doporučuje se u pecky odbrousit špičky,aby se dostala vlhkost dovnitř a brzo vzklíčila.

JABRAKA

al bunda*

Nebo pecku naštípnout - to jsem říkal.
Hezký den.

micurinec
hodnocení

0x

Ty odpovědi byly laické. Pecku nutno zasadit hned nejlépe na místo trvalého růstu budoucího stromu nebo dočasně do vlhkého písku v květníku přes zimu venku a pak na místo trvalé - snadno rychle vyschne jádro a bez přesazování se lépe vyvine i přizpůsobí prostředí. Po zimě vyklíčí a k dobrému růstu se udržuje půda kolem semenáče čistá ( bez plevelů , trávy) . Má-li stromek v době od července do začátku září tlouštˇku kmínku kol průměru tužky , tak ho lze 10cm nad zemí zaočkovat vybranou odrůdou - sežene - li se ( očkování = za kůru podnože se vloží pupen jen na kůře bez dřeva z jednoletého výhonu odrůdy). Jinak lze ponechat semenáč , atˇ se sám vyvine , ale nutno správným střihem 2x v roce zapěstovávat postupně budoucí korunu , aby nebyla příliš rozsáhlá , hustá a s množstvím suchých větví. První květy mívají semenáčky v 6 - 7 roce věku - záleží na půdě a klimatu jak je urostlý a vyspělý , plody se nemusí z prvních květů vytvořit. Ovoce z takových stromů bývá dobré , ale vlastnosti jsou individuální - prostě překvápko. Na tuto otázku jsem narazil náhodně a nevyhledávám je (velmi málo času na net , hodně vlastní práce , povinností a zálib tomu brání).

saturnin*
hodnocení

0x

zcela zbytečné.Pokud si chceš vypěstovat netrdiční bonsaj tak je to super.Mám a pěkné to je.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]