Nejste přihlášen/a.
Dá, ale nemá to smysl. Jestli bys na tom trvala, tak pecku zasaď do květináče, nebo na zahradu, zhruba za rok až dva je šance, že ti vyklíčí, když se o to budeš starat, ale čert ví, co z toho vyroste - semenáč obvykle nemá vyrovnané vlastnosti.
Jestli stojíš o nektarinku jako o stromek na zahradu a nebydlíš zrovna pod horama nebo v horách, prostě si za pár stovek kup roubovanec, vysaď ho na teplé, slunné místo chráněné před mrazem a pečuj o něj. Během roku až dvou let přinese první púlody. Semenáč je na dlouho a výsledek nejistý.
Hezký den.
Můžeš ji rozloupnout - tedy naštípnout a dát do země, vylíčí dříve. Ale nektarinky a potažmo broskve se množí řízkováním, ne ze semenáče.
Prostě jde to, můžeš to udělat, ale nemá to smysl. Viděl jsem už růst pár náhodných semenáčů z opadaných zapomenutých broskví, ale že by to dělal někdo záměrně, tak to asi ne.
Hezký den.
Té technologii se říká roubování a přenáší se tím vlastnosti žádané.
Já jsem neřekl, že to nejde, já jsem řekl, že to je na dlouho a výsledek nejistý. Já měl semenáč meruňky, který za dvacet let vůbec nezakvetl. Nikde není psáno, že dostaneš to, co chceš, ale jak jsem řekl. JDE TO a dokonce jsem ti řekl i to, jak to máš udělat. Jen SI MYSLÍM, že to NEMÁ SMYSL.
Hezký den.
Zdá se mi,že nektarinka je kříženec.A jako takový se asi z pecky zvrtne.Takže bys byl možná za 10 let překvapen,co zplodí stromek z pecky vzešlý.Jednodušší by bylo,vypěstek naroubovat kvalitní odrůdou broskve ,nebo i nektarinky.Urychlí se tím značně plození.
S tou peckou.Doporučuje se u pecky odbrousit špičky,aby se dostala vlhkost dovnitř a brzo vzklíčila.
JABRAKA
Ty odpovědi byly laické. Pecku nutno zasadit hned nejlépe na místo trvalého růstu budoucího stromu nebo dočasně do vlhkého písku v květníku přes zimu venku a pak na místo trvalé - snadno rychle vyschne jádro a bez přesazování se lépe vyvine i přizpůsobí prostředí. Po zimě vyklíčí a k dobrému růstu se udržuje půda kolem semenáče čistá ( bez plevelů , trávy) . Má-li stromek v době od července do začátku září tlouštˇku kmínku kol průměru tužky , tak ho lze 10cm nad zemí zaočkovat vybranou odrůdou - sežene - li se ( očkování = za kůru podnože se vloží pupen jen na kůře bez dřeva z jednoletého výhonu odrůdy). Jinak lze ponechat semenáč , atˇ se sám vyvine , ale nutno správným střihem 2x v roce zapěstovávat postupně budoucí korunu , aby nebyla příliš rozsáhlá , hustá a s množstvím suchých větví. První květy mívají semenáčky v 6 - 7 roce věku - záleží na půdě a klimatu jak je urostlý a vyspělý , plody se nemusí z prvních květů vytvořit. Ovoce z takových stromů bývá dobré , ale vlastnosti jsou individuální - prostě překvápko. Na tuto otázku jsem narazil náhodně a nevyhledávám je (velmi málo času na net , hodně vlastní práce , povinností a zálib tomu brání).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.