Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou hrušeň

Od: ludva® odpovědí: 7 změna:

Koupili jsme zahradu a rádi bychom si pořídili hrušeň. Koukám po internetu, ale nejsem z toho moudrý. Hrušeň bude na volné zahradě, denně pod sluníčkem (pokud bude, sluníčko je tam celý den), ale nebude nějak krytá. Chtěli bychom hrušeň ne velkého vzrůstu. Dá se to ovlivnit stříháním? Můj táta pěstoval takovou se zelenými plody (byly šťavnaté, ale tvrdé, chřupavé), ale nevím co to bylo za odrůdu ( je to už přes 50 let). Nevíte o někon v okolí Čelákovic, kdo by poradil, kdo hrušně pěstuje? Jak je to s tou sprašností? Co to je? Jak vidíte, tak jsem absolutní laik v pěstování hrušek - poradíte?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

floro*
hodnocení

1x

Odrůdu si najděte podle vlastností, ty jsou vyčerpávajícím způsobem na internetu popsány.

Důležitá je volba podnože. Ta ovlivňuje velikost stromu v dospělosti (ne odrůda). Píšete, že chcete nevelkého vzrůstu, proto si dejte na podnoži záležet. Pak nemusíte stříhat, nebudete trpět ani vy ani strom.

Podnož je označená na štítku, kterým musí být stromek opatřen - tam je uvedena odrůda, podnož a některé další informace. Hledejte stromky roubované na kdouli. Ta se používá pro čtvrtkmeny a zákrsky. Ne hrušňový semenáč, pak je hrušeň klasického velkého vzrůstu.

host
hodnocení

0x

Zkuste se poptat u sousedů, jaké odrůdy jim jdou a jaké s nimi mají zkušenosti. Odborníky najdete například v místní organizaci Zahrádkářů v Čelá/..., nebo i dalších městech v okolí. A také sadaře ,kteří prodávají ovoce, nebo zahradnicvtí, třeba v Přerově nad Labem, atd.

U hrušek jde o to se rozhodnout, jestli je chcete hned sníst, nebo z nich udělat kompot anebo je chcete alespoň na nějakou dobu skladovat, což mohou jen ty tvrdší druhy. Sadaři by vám mohli vyjmenovat mnoho druhů hrušek, každé mají něco. Měkoučké sladké máslovky, výborné a chutné konference, hardyho (které ale rostou vysoko a když spadnou, jsou namaděru), odrůdy, které se dají tvarovat do kordonů a dobře sklízet), boscova lahvice, atd. atd. atd.

Podívejte se na popis odrůd i s fotografiemi, nebo podobně na seznam odrůd, kde si jistě také vyberete. Ale nejlépe vám poradí sousedi. Zkuste se třeba cournout i do Toušeně a poptat se tam,.

hodnocení

0x

V první řadě se zeptejte po sousedech, jestli u vás neřádí rez hrušňová, pak by nemělo cenu hrušku ani sázet.

athenaise*
hodnocení

0x

Za mě také TOP hruška konference, po utržení je tvrdší, takže se dá kompotovat a když ji necháte dozrát je sladká a hodně šťavnatá...s tou nepochybíte. Střihem se dá upravit i výška. Má dost vysokou plodnost. Ale je cizosprašná. My si koupili dvě. A sousedi mají hrušně také.

hodnocení

0x

Na přímou konzumaci doporučuji Williamsovu. Sice nejde skladovat, ale plně dozrálá je žlutá, měkká nádherně šťavnatá a sladká.

bekycek*
hodnocení

0x

My máme na zahradě Boscovu lahvici, moc jsem po ní toužila, protože ji pěstoval už můj dědeček a byla výborná. Je to podzimní odrůda, sklízí se v září a při dobrém skladováví vydrží až do vánoc, ale nechá se jíst hned po sklizni.

hodnocení

0x

Take jsme meli 3 ks-konference-chutove jsou vyborne ale-vsude okolo jsou jalovce-vsechny mely rez hruskovou,bez chemie neni sance,tak uz nejsou bohuzel.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]