Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ohryzené stromky od srny - co s tím?

Od: rotorod® odpovědí: 4 změna:

zdravím

mám hrušky, jablka, třešně a švestky. zasazené 3roky zpět, před 2ma týdny mi to srna okousala, všechyn stromky, jak něco v koruně tak i kmeny dokola. fakt to je celkem dost a kmeny uplně dookola. Myslím si že všechny půjdou pryč.

1) otázka je jestli mohu je dát pryč a zasadit nové stromky ještě teď (za 2 týdny) nebo raději na podzim?

2) je lepší pak ten stromek dát pryč a do stejné díry zasdit nový, třeba s novou hlínou, anebo je lepší vykopat na nové stromky nové díry?

děkuji vám za rady

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Jestli seženete stromky, sázejte hned. Můžete na to samé místo, stromky tam nejsou dlouho, zeminu vylepšete kompostem. Nezapomeňte na ochranu proti okusu.

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud okus není kolem dokola,strom poroste dál.Jen je nutné okus pečlivě ošetřit.Před lety mi kmínek jablůňky poškodil mráz a tak jsem to přikryl rašeliníkem a zamazal barvou. dnes je třetina kůry pryč,ale stromek vesele roste a plodí.Někde jsem i studoval způsob záchrany přemostěním rány roubem.Také je to poslední pomazání.

JABRAKA

hodnocení

no je to ohryzené dokola, takže asi ámen.

asd1
hodnocení

0x

Úplně dokola je konec a hned bych sázel nové. Nebo narouboval pod okousané :D Sázet na jaře je výhoda o jedno vegetační období, jen se musí v létě ohlídat zalévání - za sucha/ horka jednou týdně kýbl vody. Pokud zbyl pruh kůry aspoň 2 cm široký, tak se mi osvědčilo zatřít Sanatexem. Několik stromků jsem tak zachránil a v pohodě přežily... Nejlepší je, když vršek sežerou srny, spodek zajíci a pod zemí hryzci. Radost něco pěstovat... Zničit krtka!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]