Nejste přihlášen/a.
Zrovna včera jsem ještě tlustší a víc bíložlutá "céčka" - larvy chrousta - hodila slepicím. Byly v kompostu, plný kelímek jsem jich vysbírala. Dovedou podežírat rostliny.
Stejný typ larev (tzv. ponrav) má mnoho velkých brouků, bohužel pro laika nejdou od sebe téměř rozlišit. A ku jejich smůle se všechny připisují chroustům a tak se s nimi i nakládá - bezmyšlenky se likvidují. Přitom těch pár larev není pro zahradu nijak fatální, spíš naopak - půdu provzdušňují, zpracovávají organické zbytky. Mají v půdě své nezastupitelné místo.
Navíc ku jejich škodě mají dlouhý vývojový cyklus. Čím delší cyklus, tím méně odolnější druh - proto těch velkých brouků už vidíme tak málo. I těch chroustů není.
Takže může to být chroust, ale s větší pravděpodobností ne.
Floro, moje larvy byly tlustší a bíložluté. Jak najdu další, tak si je nechám pokusně za garáží ve velkém květináči s kompostem. Na ten nasadím pytel s drobnými dirkami a uvidím, co se z toho vylíhne. Budu udržovat vláhu. Pak dám vědět, jestli měl ten lesák pravdu. Teď si musím přečíst něco o délce vývojových fází.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.