Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co zasadit k růžím

Od: amy® odpovědí: 7 změna:

Prosím poraďte mi jako úplnému laikovi co zasadit do záhonu, kde jsou již vysázené růže. Záhon je dlouhý, ale poměrně úzký. Měla jsem mezi růžemi levanduli, tak byla krásná, ale tak se rozrostla, že růže skoro zahubila. Chtěla bych něco podobného, ve fialové barvě, ale co by růže nepřerostlo. Děkuji za rady.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vilik*
hodnocení

5x
Mateřídouška.

cesmina*
hodnocení

4x

Šuškardu klasnatou .

belicka
hodnocení

3x

Podél, na obrubu se vysazuje modřenec a žlutý kamzičník. Kvetou brzy na jaře, potom následují narcisky a tulipány. Než tedy růže vykvetou.

Případně petrklíče, také kvetou dlouho a jsou i namodralé barvy.

Potom je možné semotam zapíchnout letničky Astry. Směs bílé, červené, fialové a modré barvy. Někde jsem viděla i zapíchlou sazeničku aksamitníku, odpuzuje škůdce.

A na podzim nižší druh listopádků, pokud se najde volný proužek. Potom vám tento záhonek kvete od jara do podzimu.

idanova*
hodnocení

3x

Zdravím. Mezi růžemi krásně vypadají koberce vytrvalé tařičky modré nebo modrého rozrazilu skalkového či vyššího rozrazilu klasnatého. Vpředu velmi dobře vypadá lem z nějakého vytrvalého karafiátku, mně se osvědčil velmi nenáročný hvozdík sivý. Je nizoučký - jako stříbřitě zelená travička, kvete svítivě růžově a pěkně voní. Je stálezelený, takže zelený hned, jak sleze sníh. A v zadní části úzkého záhonku zjara zasvítí žluté narcisky. Já je tam mám už 9 let, vytvořily 20cm široký pruh, zatím jsou bez zásahu. Jen obrok na podzim (zároveň s růžemi) posypu trochou kompostu - na zimu ochrání, na jaře přihnojí. Všem vyjmenovaným květinám se bude dařit na 1 záhonu. Ida

host
hodnocení

2x

Koňské kobližky (vzácnost) jsou typické hnojivo pro růžičky, druhá nutnost je hlídat poupata a listy růží před mšicemi a některým brouky a housenkami a vhodným způsobem je hubit, aby to nepokazilo růžičky a nehubilo užitečný hmyz, který se na růžích také pase. Pak teprve myslet na to, co je kolem růží.

Nádherná je třeba i jen jediná růže v trávníku, nebo růže v čistém záhonu bez dalších rostlin, nebo pergola s pnoucími růžemi jako brána do růžových snů a pohádkového světa, jak to bývalo v růžovém sadu na Petříně (možná je to dodnes?)

liska5
hodnocení

2x

Letničky, protože na podzim růže přihrnuji a na jaře by ještě případné trvalky a cibuloviny zůstávaly zahrnuté a pod chvojím. Z letniček nejlépe nízký fialový nebo modrý nestařec / agerátum/. Ten vytrvale kvete od jara až do listopadu a prospívá mu plné slunko. Taky nekonkuruje růžím svým květem.

hodnocení

2x

Píšete, že chcete něco nízkého (fialového), já poradím naopak letničku která je teda vyšší. Je to Verbena bonariensis - sporýš klasnatý, na vyšších stoncích světle fialové, růžovofialové drobné kvítky. Mezi růžema je nádherná, lehce se množí samovýsevem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]