Nejste přihlášen/a.
Takhle rozřezanou větev jsem viděla a kus koupila na mexickém trhu ve stánku. Ano, rekli mi jak se to jmenuje, ale v tom davu jsem si to nenapsala ani nezapamatovala. Jen vim, ze se snad z toho stromu, nebo plodu, nevim, vari nejaky, prý ozdravny, nápoj. Nevite nekdo co to je? Evidentně rozřezaná větev.
@hrdaalena nevylucuju, uz jsem na to take koukala. Fotky stale porovnavam. Vyschle cosi to bude asi urcite. Snad se dozvime. Uz jsem se dopracovala k jednomu odbornikovi na tropicke stromy. A urcite se chystam na zemedelskou fakultu Dekuju za snahu!
Wydro, až budete přidávat další fotografii, přiložte k té zajímavosti centimetr, platnou bankovku nebo minci. Přece jen to bude informativnější než napsaných 15 cm.
Co to je, nevím, ale hodně mě to zaujalo. O větvi pochybuji, neznám dřevinu, u které by dřevo nerostlo v letokruzích. Samozřejmě neznám všechno, ale přesto se nejvíce kloním k něčemu mezi ořechem a dýní (exotickou okurkou atd.)
Léčivost asi není jako indicie podstatná. Vlastně všechny rostliny jsou nějak léčivé. A o slovu "větev" si myslím, že se nějak nedopatřením dostalo do překladu. Ke španělštině a češtině se možná přimíchala i angličtina. To se pak snadno něco zamění. Větev, výhonek, výrůstek, šlahoun ... Klidně i plod.
Pokud jinde než zde na poradně zjistíte, co to je, podělte se s informací i s námi, dalšími zvědavými.
Nemohlo by se jednat o kaktus? Třeba tzv. skákající kaktus (jumping cholla). M.
Mně to prostě nepřijde jako průřez větve. Větev je tvrdá, po uříznutí by zůstala stejná. Na tom "cosi" na fotce je vidět, že to bylo dužnaté a po uříznutí to seschlo. Proto mě napadlo ten kaktus
Včera jsem zatoužila po tom Vaši záhadu rozluštit, tak jsem na internetu hledala ve španělštině různé charakteristiky dřevin střední Ameriky. Bohužel bezvýsledně. Kdyby se Vám tím chtělo prohrabat, tak tady je seznam stromů střední Ameriky: es.wikipedia.org/...
I já se přiznám, že mám trochu problém s tím, že by to měla být větev. Neměly by větve být v průřezu kulaté? Nenapadá mě jediný strom, který dělá větve v průřezu spíš oválné.
Kdybyste ten název někde zaslechla, myslíte, že byste si vzpomněla?
Zdravím. Mě to spíš připadá jako na plátky rozřezaný kořen. Ty malé kroužky při okraji jako slabé kořínky. Znám jedinou dřevinu z Mexika s léčivými účinky jak kořene, tak kůry a pryskyřice, a tou je Ambroň západní = Liquidambar styraciflua. Nemůže to být čistě náhodou ono? Ida
Zdravím. Když se dívám na fotku, nepřijde mi jako dřevo ten střed. Dřevo má různě hustá pletiva a letokruhy. U nás vznikají střídáním období mrazu a tepla, ale v oblastech bez mrazů zase střídáním sucha a vody. Takže taky letokruhy + nestejně husté dřevo. A na fotce je střed homogenní. Takto nesesychá dřevo, ale dužina. Nemůže se tedy jednat o nějaký kaktus nebo sukulent? V Mexiku jsou obří kaktusy a sukulenty, a všechny mají fůru různě silných bočních "větví". Kdybyste pohledala mezi nimi, třeba by vám některý název připomenul co hledáte. Jsem zvědavá, k čemu se dopátrá. Ida
+ dávám bod všem za snahu
Skoro jsem zajasala, ale neni to ono. Vsechno je male! Zitra udelam jeste jednu fotku, aby byla ta kura, nebo slupka? videt. A i kdyz je ten platek docela silny, je to z druhe strany skoro stejne! Ale diky!
Jak jsem slibila, tak se tu s vami podelim o vysledek. Podarilo se mi to resit s panem Vetvickou a tohle je jeho odpoved!
ředitel liberecké BZ dr. Studnička, který jednoznačně rozhodl, že to je příčný řez kmenem stromovité kapradiny z rodu Alsophila, anebo Cyathea - které někdy bývají ssučovány dokonce do rodu jediného, nejčastěji Alsophila.
A takto jsem to nasla pak na Googlu.
rolujte z dolu, je to tam!
Jeste jednou vsem vam dekuji za snahu! Je to zajimave, ze?
Také děkuji za informaci. Je to zajímavé. Obzvlášť děkuji za upozornění vnitřní poštou, abych to náhodou nepřehlédla. Super!
Zdravím. @wydra, vy jste fakt dobrá. Nejen, že jste dokázala vypátrat výsledek, ale dodržela jste i slib. A to se cení! Ida
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.