Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neuvěřitelná větev, z jakeho stromu?

Od: wydra® odpovědí: 38 změna:

Takhle rozřezanou větev jsem viděla a kus koupila na mexickém trhu ve stánku. Ano, rekli mi jak se to jmenuje, ale v tom davu jsem si to nenapsala ani nezapamatovala. Jen vim, ze se snad z toho stromu, nebo plodu, nevim, vari nejaky, prý ozdravny, nápoj. Nevite nekdo co to je? Evidentně rozřezaná větev.

Neuvěřitelná větev, z jakeho stromu?

38 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Bude to usušený rozřízlý nějaký plod. Zadat do vyhledávače "sušené plody k dekoraci" a možná najdete.

hodnocení

Na plod je to moc velike, navic jsem to zkousela jako prvni. Ale ja to dozenu! :)

hodnocení

3x

Dobrý den wydra. Já si myslím, že to je vysušený( nebo upečený?:-D), či zdřevnatělý řez plodu chlebovníka- španělsky panificadora. Plody chlebovníků jsou ohromné, dosahují až průměru 30cm a váhy v průměru cca 25kg, mohou být ale i daleko větší. Viz jeho řez, kde je ale vyfocen plod menší.

Neuvěřitelná větev, z jakeho stromu? #2
hodnocení

@hrdaalena nevylucuju, uz jsem na to take koukala. Fotky stale porovnavam. Vyschle cosi to bude asi urcite. Snad se dozvime. Uz jsem se dopracovala k jednomu odbornikovi na tropicke stromy. A urcite se chystam na zemedelskou fakultu :) Dekuju za snahu!

hodnocení

2x

Jak to je velké? Velice podobně vypadají ořechy, nakrájené na plátky. Tedy nevylouskané i se skořápkou.

hodnocení

Je to urcite 15cm dlouhe.

hodnocení

2x

Wydro, až budete přidávat další fotografii, přiložte k té zajímavosti centimetr, platnou bankovku nebo minci. Přece jen to bude informativnější než napsaných 15 cm.

Co to je, nevím, ale hodně mě to zaujalo. O větvi pochybuji, neznám dřevinu, u které by dřevo nerostlo v letokruzích. Samozřejmě neznám všechno, ale přesto se nejvíce kloním k něčemu mezi ořechem a dýní (exotickou okurkou atd.)

Léčivost asi není jako indicie podstatná. Vlastně všechny rostliny jsou nějak léčivé. A o slovu "větev" si myslím, že se nějak nedopatřením dostalo do překladu. Ke španělštině a češtině se možná přimíchala i angličtina. To se pak snadno něco zamění. Větev, výhonek, výrůstek, šlahoun ... Klidně i plod.

Pokud jinde než zde na poradně zjistíte, co to je, podělte se s informací i s námi, dalšími zvědavými.

jabraka*
hodnocení

1x

Jedině pan Větvička v receptáři,

JB

hodnocení

Mam v umyslu ho navstivit ve Stirine. Tady jsem jen zkusila. Proc ne, muze to i nekoho zajimat. Diky!

hodnocení

1x

Tohle jsou malé české ořechy - ale taky mi je to připomíná

Neuvěřitelná větev, z jakeho stromu? #3

vorech
hodnocení

1x
To není větev ale vořech,rozrezany na půl
hodnocení

Jsou krasne! Ale nemaji prumer 13 a vic cm.

rv*
hodnocení

1x

Usušený plátek rajčete. Dokonce i se semínky.

hodnocení

V zadnem pripade. Je to velike, ma to kuru a je to drevo

72mona3*
hodnocení

1x

Nemohlo by se jednat o kaktus? Třeba tzv. skákající kaktus (jumping cholla).*nevi* M.

doplněno 01.03.19 22:39:

Mně to prostě nepřijde jako průřez větve. Větev je tvrdá, po uříznutí by zůstala stejná. Na tom "cosi" na fotce je vidět, že to bylo dužnaté a po uříznutí to seschlo. Proto mě napadlo ten kaktus *nevi*

hodnocení

Jumping znam, rekla bych i duverne :) Tohle je vetsi

hodnocení

1x

Mrkněte sem, nemůže to být ono?

lmgify

To nemá 15cm v průměru.

hodnocení

1x

Včera jsem zatoužila po tom Vaši záhadu rozluštit, tak jsem na internetu hledala ve španělštině různé charakteristiky dřevin střední Ameriky. Bohužel bezvýsledně. Kdyby se Vám tím chtělo prohrabat, tak tady je seznam stromů střední Ameriky: es.wikipedia.org/...

I já se přiznám, že mám trochu problém s tím, že by to měla být větev. Neměly by větve být v průřezu kulaté? Nenapadá mě jediný strom, který dělá větve v průřezu spíš oválné.

Kdybyste ten název někde zaslechla, myslíte, že byste si vzpomněla?

Jen pokus: při veškerém hledání se mi objevuje Vlnovec pětimužný, zjevně je to dost četně se vyskytující strom. Wiki říká, že se také užívá v tradiční medicíně. Nicméně si myslím, že u stromu s takovouto strukturou větví by se daly najít obrázky průřezů, což se mi u tohoto nepodařilo.

idanova*
hodnocení

0x

Zdravím. Mě to spíš připadá jako na plátky rozřezaný kořen. Ty malé kroužky při okraji jako slabé kořínky. Znám jedinou dřevinu z Mexika s léčivými účinky jak kořene, tak kůry a pryskyřice, a tou je Ambroň západní = Liquidambar styraciflua. Nemůže to být čistě náhodou ono? Ida

doplněno 02.03.19 11:37:

Zdravím. Když se dívám na fotku, nepřijde mi jako dřevo ten střed. Dřevo má různě hustá pletiva a letokruhy. U nás vznikají střídáním období mrazu a tepla, ale v oblastech bez mrazů zase střídáním sucha a vody. Takže taky letokruhy + nestejně husté dřevo. A na fotce je střed homogenní. Takto nesesychá dřevo, ale dužina. Nemůže se tedy jednat o nějaký kaktus nebo sukulent? V Mexiku jsou obří kaktusy a sukulenty, a všechny mají fůru různě silných bočních "větví". Kdybyste pohledala mezi nimi, třeba by vám některý název připomenul co hledáte. Jsem zvědavá, k čemu se dopátrá. *zmateny*Ida

+ dávám bod všem za snahu

hodnocení

Skoro jsem zajasala, ale neni to ono. Vsechno je male! Zitra udelam jeste jednu fotku, aby byla ta kura, nebo slupka? videt. A i kdyz je ten platek docela silny, je to z druhe strany skoro stejne! Ale diky! :)

hodnocení

%Cim vic to prohlizim a ctu nazory, i ja se uz priklanim k nejakemu tomu plodu. Je zajimave, ze ten stred je vlastne i stejny z druhe strany.! Nejak to jeste zdokumentuju.

72mona3*

Láhevník? (Annona, guanabana)*zmateny*

cesmina*
hodnocení

0x

Dejte sem prosím ještě fotku povrchu slupky či kůry.Děkuji

hodnocení

Zitra jeste nafotim.

Jak tak patram na vsech frontach, dostala jsem kontakt na cloveka na fakulte tropickeho zemedelstvi. Jsem "beran", nevzdam se! A jiste se tu pak podelim. Jeste mam v zasobe takova obrovska semena z velikanskych lusek, take jeste v poradi :)

hodnocení

Tak jeste par slibenych foto

Neuvěřitelná větev, z jakeho stromu? #4
Neuvěřitelná větev, z jakeho stromu? #5
Neuvěřitelná větev, z jakeho stromu? #6

hodnocení

0x

je to nějaký plod,tchýně to taky přitáhla z mexika.

hodnocení

Kde to koupila? Neslo by to vyfotit kvuli porovnani?

figurek*
hodnocení

0x

nevím, neznám, nic kategoricky netvrdím, můžu tak leda připsat, co jsem kdysi viděl v televizi. Já si myslím, že je to plátek vyřezaný z ořechu Mořské palmy. Jejich ořechy prý běžně bývají dvakrát větší, než normální kokosáky.

Neuvěřitelná větev, z jakeho stromu? #7
hodnocení

Koko de mer - plod palmy, jsem videla nazivo, je obrovsky, jaky je uvnitr, nevim, ale vim, ze je to endemit ze Seychelskych ostrovu. Vyvazet se nesmi, ukrast nejde, tak nevim. A ani na rezu bych podobobu nehledala.

Čím to, že je mi ten ořech tak sympatický?

hodnocení

Jak jsem slibila, tak se tu s vami podelim o vysledek. Podarilo se mi to resit s panem Vetvickou a tohle je jeho odpoved!

ředitel liberecké BZ dr. Studnička, který jednoznačně rozhodl, že to je příčný řez kmenem stromovité kapradiny z rodu Alsophila, anebo Cyathea - které někdy bývají ssučovány dokonce do rodu jediného, nejčastěji Alsophila.

A takto jsem to nasla pak na Googlu.

blogs.reading.ac.uk/...

rolujte z dolu, je to tam!

Jeste jednou vsem vam dekuji za snahu! Je to zajimave, ze?

72mona
19.07.19 14:34
*palec2* Děkujeme. :)

Také děkuji za informaci. Je to zajímavé. Obzvlášť děkuji za upozornění vnitřní poštou, abych to náhodou nepřehlédla. Super! :)

idanova*

Zdravím. @wydra, vy jste fakt dobrá. Nejen, že jste dokázala vypátrat výsledek, ale dodržela jste i slib. A to se cení! *palec2**palec**palec2*Ida

Úžasné! Děkuji. *palec*

hodnocení

Ráda jsem se s vami podelila stejne, jako vy jste se snazili najít pro mě odpoved. A že jsem splnila slibené, to je moje národní vlastnost, stejne jako dochvilnost :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]