Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Název a jak zálivka

Od: kubinec® odpovědí: 14 změna:
Prosím vás, co to jsou za květiny a jak se o ne starat, moc děkuji
Název a jak zálivka
Název a jak zálivka #2
Název a jak zálivka #3

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

4x

Zdravím ještě jednou. Je mi té orchideje líto, proto ještě píšu. Ale vůbec nechápu, proč jste vytahoval evidentně dobře prosperující orchidej z původního květníku, proč jste ji dával do skla a sypal k ní šutry. Prosím, to není kaktus, ani sukulent! To je epifyt, který v přírodě roste na povrchu kůry stromů, bez hlíny a bez šutrů, z vlhka ranních mlh a krátkých teplých dešťů. Takovým podmínkám se musíme přiblížit. Evidentně jste si nepřečetl nic o pěstování, tak ještě jednou: Jak se pěstuje Falenopsis: https://www.ireceptar.cz/zahrada/pokojove-rostliny/pestovani-phalaenopsis-neboli-murovce/ Jelikož nemůže v bytě lítat ve vzduchu, dává se mezi velké kusy kůry + další, aby držela v květníku, šel jí ke kořenům vzduch (proto stojí na tom vyvýšeném kolíku na dně průsvitného obalu - jak jsem psala již výš) a světlo a vlhko. Obal s kolíkem koupíte v OBI za cca 35,-Kč a vypadá takto: Obaly na orchideje: https://eshop.unihobby.cz/zahrada-truhliky-a-obaly-obaly-plastove-obal-pro-orchideje-ornella-transparentni-11-cm/146157p/?var_product_id=142020 A jestli ji nechcete úplně zahubit, vraťte všechno jak bylo, hlavně žádné šutry, dejte ji do toho nového průsvitného obalu, kolem kolíku dejte trochu vody, postavte ji na světlo, ne na slunko a ne nad topení. A zalévat 1x za 7-10 dnů. Tak snad vám nezahyne, snad jste ji nerozzlobil tak moc. ;) Ida

doplněno 19.03.19 00:33:

Zdravím. Falenopsis nelze sázet do jakékoliv kůry, kupte si v OBI " Kůrový substrát pro orchideje" a pusťte si toto video (klikněte na oranžový nápis):

Na konci přesazují orchideje do červených speciálních nádob, to nedělejte, zasaďte svou orchidej zpět do toho původního plastového průsvitného květníku s dírami ve dně. Až tam budete mít kytku vrácenou, vložte ji i s tímto květníkem do toho obalu s vyvýšeným kolíkem uprostřed dna z OBI. Ida

hodnocení

dyť někde bylo psáno, že kořeny musí na světlo a né uzavřený květináček

tak jsem sehnal sklo a kameny jsme nahradil hlínou, asi špatně

tak jsme si sehanl hrubou kůru stromů, tu títra nalámu a přesadím zpět

neúotřebuje vetší kotlík, než ten co mám skleněnýy?

když tak dejte prosím další rady

moc děkuji

idanova*
hodnocení

2x

Zdravím. Na 2. obrázku máte teplomilnou orchidej Phalaenopsis neboli česky Můrovec. Nejdříve ji vyjměte z toho bílého "keramického"květníku - potřebuje, aby jí šlo na kořeny světlo, jinak vám shnijí a také musíte na kořeny vidět, abyste mohl poznat, kdy květinu zalít = namočit do nádoby s vodou asi na 1 hodinu. Návod na pěstování najdete zde: google.com/...

Na vašem 3. obrázku je Dracena - pěstování: google.com/...

Květinu na 1. obrázku nepoznávám. Ida

doplněno 26.02.19 12:20:

Zdravím. Prodávají se průsvitné obaly s vyvýšeným "kolíkem"uprostřed, kam se vloží původní (průhledný) květník (s otvory ve dně - aby ke kořenům proudil vzduch) s orchidkou. Kolem kolíku se napustí voda ((nesmí se dotýkat dna květníku), ta se odpařuje a vlhčí vzduch kolem kytky. Tato vlhkost je dostačující. Obaly: google.com/...

hodnocení

Takže klidně by se mohla vložit např do větší sklenice dekorativní bez hlíny a třeba jen z kamínky?
Název a jak zálivka #4

hodnocení

0x

Na 1. obrázku by to mohla být tradeskancie (voděnka). Jestli je to ona, tak může být klidně i jenom ve vodě.

hodnocení

Asi jsem udělal něco špatně, že?

jeden lísteček, buď usychá nebo uhnívá, nevím, pomožte prosím, děkuji

Název a jak zálivka #5
Název a jak zálivka #6
liska5

Tady asi vadí ty kamínky místo piniové kůry, která umí trochu držet vláhu.Takže orchidejka potřebuje o něco více vláhy. Co mám zkušenost, tak kdyby hnila, tak od středu, že by tam zhnědl ten vnitřní lístek a dal by se lehce vytáhnout. Být Vámi, tak ji celou co týden sprejuji vodou a vrátím kůru místo kamínků .

ok®

takže kamínky vůbec?

a můžu teda dát hlinu a sehnat někde kůru?

nebo jen kůru?

liska5

Já si koupila přímo substrát na orchideje. Je ale dost drahý, 3 litry skoro za 80Kč. Sáček je velký asi 30x20cm. Obsahuje nadrcenou piniovou kůru s rašelinou. To se dá někde vyprosit nebo se s někým podělit. Je to na několik orchidejek.

To je ale jenom můj názor. Počkala bych na další rádce.

ok®
17.03.19 22:32

ok

liska5

Co to je za kamínky? Není to vápenec? Ten by vadil i chemicky.

hodnocení

Aha vápenec? No já nevím, je to možný, jsem si pár koupil jako okrasu.

hodnocení

Tady fota těch kamínků, ale co to je zač, nevím. Možná to poznáte
Název a jak zálivka #7
Název a jak zálivka #8
Název a jak zálivka #9

liska5
hodnocení

0x

Myslím, že aź sem se po vlákně nikdo dosud nepodíval. To pro samé fotky. Ida by uměla poradit líp.

Nevypadá to jako inertní materiál, mohlo by to ovlivnit pH, a pro orchideje je to zcela nepřirozené. Rostou ve štěrbinách v kůře tropických stromů.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]