Nejste přihlášen/a.
Prosím Vás, jsem už z toho nešťastný. Asi 10 let se snažím pěstovat pnoucí fazole (u nás tomu říkáme "bencoky"- takové veliké, snad by se tomu mohlo jinak říkat salátové fazole), protože ty fazole miluje celá naše rodina. Problém je v tom, že na jaře zasadím, ono to roste, roste, ale žáden květ, pak ve výšce asi 1m začne nasazovat květy, ale to už je třeba červenec, něco fazolí sklidím, většina květů, ale ani neprojde v lusk, protože se tvoří až ve výšce nad ten metr (tak 2 měsíce po zasazení), pak se tvoří lusk a to už je tu podzim. Když jsem spěchal a zasadil brzo, jarní mrazíky mi to spálily, když jsem předpěstoval fazole v květináčích a zasadil po "zmrzlých", úroda možná něco lepší, ale nic moc. Pořád mi to nasazuje květy hodně vysoko (a hlavně pozdě!), už jsem udělal 3m konstrukci a nahoře je opravdu květů strašně moc, ale pozdě a do zimy už to v lusk ani nedojde. Nemá se to taky tak nějak zastřihávat? Hledám na netu a o zastřiháváni jsem nenašel nic!
děkuji moc za radu
Přišel jste na něco? Daří se vám? Zastříhávát určitě ne. Becoky pěstuju každý rok a je to dominantní rostlina na záhoně, protože je, stejně jako vy, zbožňuju. Zasadím po zmrzlých, v polovině, nejpozději koncem května, přímo do půdy. Je důležité pořádně zalévat, ale nepřemokřit. Minulý rok jim vydatné deště velice prospěly. U rostlin mám vysoké tyčky, tak 2,5 - 3,5m. a také se plazí ještě výš. Některé lusky nestihnou dozrát, ale není jich moc. V jaké nadmořské výšce žijete? Nepěstujete v mrazové kotlině např.? Pokud chcete, klidně vám nějaké letošní fazole pošlu.
Neberte to jako provokaci! Ale tedy prosím Vás nevíte kde bych je tedy koupil, úplně ideálni by byly ty keříkové. Keříkové pěstuji, ale jsou to nomální fazole a tam jsem spokojen - sklízím. V tomto mém příspěvku mi jde o ty "Bencoky" (možná spisovně se tomu říká "Salátové fazole" (děláme z toho fazolové saláty). Opravdu jste si jist, že to roste i jako keřík?
Já je totiž dost často kupuji na trzích (protože pěstování se mi nedaří a to je 150kč/kg) Dražšší jak maso! Ale lepší jak maso
děkuji (a snad pokud by jste znal prodejce, nebo odrůdu? To bych už snad na internetu našel)
Chce to vybrat si ranou odrůdu, možná byste si vybral tady:
jikl.cz/..., např. odrůda Cannellino,
nebo tady:
Někde jsem četla, že to je vlastně okrasná fazole, kdysi ji pěstoval můj tatínek. Zastříhávat vrchol určitě ne, možná bych lianu jenom ohnula dolů, otočila. Nebo jí nedat tak vysokou oporu a pak si poradí sama.
K té vaší poslední větě. Snížit oporu to vůbec nepomůže. Kdysi jsem totiž měl oporu pouze asi 1,5m a kvetlo to stále jak píšu až od 1 m, Pak tam kde skončila opora, se mi to začalo všelijak proplétat, vaznikla taková mohutná čepice sice zase plná květů, z kterých jen část dozrála a navíc ty květy, které byly uvnitř čepice neměli ani slunko, tak tehdy byly výnosy úplně nejmenší. Asi to bude opravdu třeba hledat jinou odrůdu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.