Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, koupila jsem si žampiony, chci si je nakrájet a usušit, protože kupované sšené houby jsou strašně drahé. Mám je před kráením omýt? Neshnijou pak?
Žampiony před sušením stačí očistit a sloupnout slupku z hlavy.
" Houby obsahují průměrně 90 % vody, sušením ji snížíme až na 5 % a zabráníme tak rozvoji mikroorganismů. Pro sušení jsou nejvhodnější pravé hříbky, hřibovité houby, žampiony, růžovky, václavky a všechny ostatní druhy hub, které nemají příliš vodnaté plodnice. Vybíráme zásadně suché a zdravé houby. Očistíme je, u žampionů a klouzků sloupneme slupku z hlavy, houby nakrájíme asi na 4 mm silné plátky a rovnáme je v jedné vrstvě na síta. Sušíme při teplotě 40-50 °C po dobu asi 5-8 hodin podle vlhkosti. Dobře usušené houby při shrnování ze sít chrastí. Houby ukládáme do tmavých láhví se zabroušenou zátkou nebo šroubovacím uzávěrem. Uložíme je v chladnu a temnu, aby si dlouho uchovaly svoje vlastnosti. Sušené houby před použitím máčíme asi dvě hodiny ve vodě nebo v mléce, a když nabobtnají, použijeme je jako houby čerstvé."
Pro ty, co neví, proč sušit
Sušené houby mají výraznější chuť i aroma. Kdo má, třeba si je i namele a používá k dochucení. Já teď měla možnost porovnat sušené a zmražené hříbky. Je to nesrovnatelné.
Pokud už sušit žampiony, tak ty hnědé. Jsou více "houbovější". Nejdou loupat, takže umýt, nechat oschnout na papírové utěrce a pak už zpracovat dle potřeby. M.
myslíš že jdyž na ně v přírodě zapší, že shnijí? Však je budeš sušit ne? tak oschnou a následně uschnou
Když je omyjete, natáhnou vodu jak už to houby dělají a při sušení vám neshnijí, ale zplesniví. Sušit houby musíte zasucha a ne zamokra.
No ale mám dotaz já na vás : Proč vlastně chcete žampiony sušit, když si kdykoliv můžete koupit čerstvé? Sušené houby musíte před použitím zase rozmočit a navíc, tou dobou už budou plné roztočů a podobné havěti. Čerstvé jsou vždycky lepší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.