Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pěstování bungavilie

Od: ruzickova odpovědí: 4 změna:

Dobry den,v létě jsem byla na dovolené v Recku a velice jsem tam obdivovala rostlin " Bungavilie" Zjistila jsem,že se u nás dají zakoupit sazenice.Zajímalo by mě kdy bych je měla cca objednat a jak se o ně starat.Velice vám děkuji za odpověd.Blanka Růžičková

Pěstování bungavilie

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Rostlina je světlomilná, proto vyžaduje umístění na světlé místo s přímým dopadem slunečních paprsků. Měla by být chráněna před větrem a deštěm. V létě je nejvhodnější venkovní umístění, možné je však také umístění do skleníku nebo zimní zahrady. Buganvilii pěstujeme v lehkém zahradnickém substrátu s příměsí rašeliny. Ve vegetačním období přihnojujeme jednou týdně standardním tekutým hnojivem.

V letních měsících dostatečně zaléváme (nesmí však dojít k přemokření), můžeme také rosit listy. Na zimu je dobré buganvilii přesunout do místnosti, kde se teplota pohybuje mezi 8 až 12 stupni Celsia. Tak rostlině zajistíme zimní klid, který je základem pro následnou tvorbu květů. Jestliže rostlinu pěstujete v pokojových podmínkách, omezte v zimě na dobu alespoň 3 měsíců zálivku. Buganvilie není mrazuvzdorná, může se tak stát, že část listů přes zimu opadá.

Více: zahrada.bydleniprokazdeho/...

Ve své domovině v Brazílii dorůstá výšky až 3 – 4 m, kde roste jako strom nebo keř. Tato popínavá rostlina je v bytových podmínkách stálezelený keř, který nese na svých stoncích nejenom sytě zelené listy ale také trny. Obvykle se stonky vyvazují na oporu. Rostlina není zajímavá pro své květy, ale pro své barevné listeny, které mohou být žluté, červené, fialové, růžové, bílé nebo oranžové. Kvete obvykle celé léto.Rostlina miluje celoročně světlé stanoviště. V době vegetace vydatně zaléváme. Příliš mnoho vody však způsobuje žloutnutí listů.Je to vyloženě teplomilná rostlina. V zimě však pro dobu odpočinku vyžaduje teploty okolo 6 – 8 º C. Za teplých letních dní zvyšujeme vzdušnou vlhkost rosením. Nikdy ne však na barevné listeny.Rostlina má ráda čerstvý vzduch, který jí zajistíme pravidelným větráním.

Doporučuji: laelia.cz/...

*slunce*

cesmina*
hodnocení

2x

Já ji mám přes léto na jižní straně domu ,zalévám ji každý den a občas přihnojuji.Na podzim kdy se chystá ,,vykvést,,ji bohužel kvůli mrazům musím přenést domů,kde shodí všechny listy. Nyní koncem února ,stejně jako loni začíná pomalu kvést.Než ji dám na jaře ven ,tak ji trochu přistřihnu a abych ji pořád nepřesazovala do většího květináče,tak ji alespoň vyměním vrchní vrstvu zeminy.Přes zimu ji pěstuji u okna v chladné místnosti kde je teplota 12-15 stupňů Celsia.

hodnocení

1x

Jestli nemáte vhodné (chladné a světlé) místo k přezimování, tak na tuto rostlinu zapomeňte.

anka1171
hodnocení

0x

Pěstuji tyto květiny řadu let a pokaždé je to sázka do loterie. Některé mám v zimě u jižního okna, kde je cca 5 - 10°C a zalévám je 1x za 14 dní do misky a fakt jen trochu. Ale to jen velké exempláře (cca1,8m) opadnou všechny listy, stříhám až na jaře jenom to, co za zimu uschlo. Od konce února přidávám do vody jemně Krystalon Start. Menší kytky mám v zaměstnání na chodbách, kde neopadnou úpně. Přicmrndávám vody podle suchosti substrátu a již teď pučí nové lístky. Přesto mi občas některá uhyne, byť je již stará třeba 5 let. Pozor! Pokud bezlistou "bugišku" přelejete, tak vám určitě uhyne (shnije). V létě fest na slunko, zalét hodně když má smutné listy,a hnojit a hnojit a hnojit.Krystalon Start, při prvních barevných listenech přejdu na Plod a květ- Když se mi podaří někde koupit kytku za pár peněz, tak ji strčím do zahrádky. Je 2x taková, jak v květináči! Ale na podzim ji musíte vykopat. Ze zahrádky si donesete v hlíně spoustu všeho možného, tak zase nastane problém, co s tím. Jedině do kýbla a přezimovat v izolaci. Mšice jsme na nich nikdy neměla. Trápí je spíš přes zimu puklice a červci. Když však i s těmito problémy přežíjí, v létě se jim nic nezabrání, aby vyrostly o polovinu své velikosti. Tož tak my tady na Valašsku pěstujeme Bugišky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]