Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak pečovat o mini orchidej Litlle lady

Od: aja1946® odpovědí: 9 změna:

Moc jsem toužila po mini orchidejii, dnes jsem si ji koupila, ale mám obavy, že není na pěstování, je v keramice sice se tam píše zaléva jednou za 10 až 14 dní, ale je v tom květináči na pevno, nikoliv jak to bývá zvykem u velkých ještě v obalu, takže ji bude nutné zalévat vrchem a to jí asi nebude dělat dobře, děkuji.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

2x

Zdravím. @aja1946, o mini falenopsisy se staráme hodně podobně, jako o ty běžné, jen častěji kontrolujeme kořeny, častěji přihnojujeme (tekutým hnojivem na orchidky) a zaléváme a častěji (nejdéle po 2 letech) přesazujeme. Ale ty mini mají drobnější substrát, kde je namícháno i fermentované dubové a bukové listí, aby drželo lépe vlhkost, jelikož v minikvětináčcích rychle vysychá. Je proto nezbytné kontrolovat kořeny. A na ty musíte vidět. Taky nutně kolem kořenů musí proudit vzduch. Tak bych radila, pořídit si průsvitný květníček s otvory ve dně, větší tak o 1-2cm v průměru, nechat substrát pozaschnout (půjde lépe vytáhnout) a ihned orchidku přendat. Ani si nevšimne. A dosypat novým substrátem. (Můžete nadrobit polystyren na kuličky a použít, nemusí to být přírodní materiál). Tyto malé je potřeba postavit nad vodu, aby měly vlhký vzduch. To, co se odpaří z namáčení, jim nestačí. Nerosit, a když už - jen na "koukající" kořeny, ne na listy. Zálivka - mně se osvědčilo jednou zalití vrchem tak, aby přebytečná voda protekla do misky k odpařování a příště namočit. Pokud při kontrole kořeny ztratily sytě zelenou barvu a vypadají stříbřito-šedě, zalít. Bez ohledu na počet dnů od minulé zálivky. V době vegetace = kvetení a růst nového listu, přihnojit při každém namočení. Při zálivce vrchem jen vodou. Děšťovou, teť v zimě roztaveným sněhem. Ale nikdy ne vodou studenou. Ida

hodnocení

0x

Časem přesadit do průsvitného květináče a péče jako o běžnou phalu.

doplněno 11.02.19 10:26:

Pokud ta keramika nemá odtokovou dírku, tak se zaléváním opravdu opatrně. Možná zatím jen rosit.

hodnocení

No už o tom uvažuji, ale asi en časem, ale co nejdeřív, zalít ji horem by asi nebylo opravdu dobré

liska5

Jednou za týden /v paneláku, kde je suchý vzduch/ orchidej ponořím na půl hodiny, aby se nasákly ty tlusté kořeny. Sliju a pak to nechám vysychat. Když má málo vody, začnou jí žloutnout odspoda listy. Když hodně, tak uhnije a listy se dalí vytahnout.. Nedávejte ji na plné slunce, ale světla chce hodně. Dirku dole mít musí a průsvitný květináč i obal má ráda.

liska5

Oprava: listy se dají vytáhnout. Prostě chytnete ho a on vám zůstane v ruce. To je konec. A jinak volte jen o maličko větší květináč, ne nic velkého. Ony to tak rády se trochu tlačit. V přírodě jim stačí škvírka v kůře stromu..

hodnocení

To všechno je mi známo, ale mně se ji nechtělo přesazovat, takže budu muset, zalování horem nevěřím.

hodnocení

0x

Orchidee zalévám pouze vrchem, není problém.

hodnocení

Tak to jsem ještě neslyšela a hodně mýtch známých je má,

liska5

Mám jednu starou velkou orchidej, má pět párů zelených listů a v tom plastovém obalu je tak zarostlá, že jsem ji tak nechala, rozbitím obalu by se pořezala. Když prosperuje, tak ji jen občas pohnojím. Přinesla jsem si ji z práce, protože přepadala vlastní vahou. Tam všechno zalévali vrchem a nepravidelně. I tahle nebyla u mne nikdy jinak zalita, než vrchem. Dostává malou štamprli vody týdně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]