Nejste přihlášen/a.
Moc jsem toužila po mini orchidejii, dnes jsem si ji koupila, ale mám obavy, že není na pěstování, je v keramice sice se tam píše zaléva jednou za 10 až 14 dní, ale je v tom květináči na pevno, nikoliv jak to bývá zvykem u velkých ještě v obalu, takže ji bude nutné zalévat vrchem a to jí asi nebude dělat dobře, děkuji.
Zdravím. @aja1946, o mini falenopsisy se staráme hodně podobně, jako o ty běžné, jen častěji kontrolujeme kořeny, častěji přihnojujeme (tekutým hnojivem na orchidky) a zaléváme a častěji (nejdéle po 2 letech) přesazujeme. Ale ty mini mají drobnější substrát, kde je namícháno i fermentované dubové a bukové listí, aby drželo lépe vlhkost, jelikož v minikvětináčcích rychle vysychá. Je proto nezbytné kontrolovat kořeny. A na ty musíte vidět. Taky nutně kolem kořenů musí proudit vzduch. Tak bych radila, pořídit si průsvitný květníček s otvory ve dně, větší tak o 1-2cm v průměru, nechat substrát pozaschnout (půjde lépe vytáhnout) a ihned orchidku přendat. Ani si nevšimne. A dosypat novým substrátem. (Můžete nadrobit polystyren na kuličky a použít, nemusí to být přírodní materiál). Tyto malé je potřeba postavit nad vodu, aby měly vlhký vzduch. To, co se odpaří z namáčení, jim nestačí. Nerosit, a když už - jen na "koukající" kořeny, ne na listy. Zálivka - mně se osvědčilo jednou zalití vrchem tak, aby přebytečná voda protekla do misky k odpařování a příště namočit. Pokud při kontrole kořeny ztratily sytě zelenou barvu a vypadají stříbřito-šedě, zalít. Bez ohledu na počet dnů od minulé zálivky. V době vegetace = kvetení a růst nového listu, přihnojit při každém namočení. Při zálivce vrchem jen vodou. Děšťovou, teť v zimě roztaveným sněhem. Ale nikdy ne vodou studenou. Ida
Časem přesadit do průsvitného květináče a péče jako o běžnou phalu.
Pokud ta keramika nemá odtokovou dírku, tak se zaléváním opravdu opatrně. Možná zatím jen rosit.
Jednou za týden /v paneláku, kde je suchý vzduch/ orchidej ponořím na půl hodiny, aby se nasákly ty tlusté kořeny. Sliju a pak to nechám vysychat. Když má málo vody, začnou jí žloutnout odspoda listy. Když hodně, tak uhnije a listy se dalí vytahnout.. Nedávejte ji na plné slunce, ale světla chce hodně. Dirku dole mít musí a průsvitný květináč i obal má ráda.
Oprava: listy se dají vytáhnout. Prostě chytnete ho a on vám zůstane v ruce. To je konec. A jinak volte jen o maličko větší květináč, ne nic velkého. Ony to tak rády se trochu tlačit. V přírodě jim stačí škvírka v kůře stromu..
Mám jednu starou velkou orchidej, má pět párů zelených listů a v tom plastovém obalu je tak zarostlá, že jsem ji tak nechala, rozbitím obalu by se pořezala. Když prosperuje, tak ji jen občas pohnojím. Přinesla jsem si ji z práce, protože přepadala vlastní vahou. Tam všechno zalévali vrchem a nepravidelně. I tahle nebyla u mne nikdy jinak zalita, než vrchem. Dostává malou štamprli vody týdně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.