Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ostropestřec mariánský

Od: jankoralovsky odpovědí: 29 změna:

Zdravím všechny rádce,

chtěl bych se zeptat lidí, co mají s touto bylinou osobní zkušenosti. Nepotřebuji zde vypisovat, jaké má účinky a na co vše je dobrá. Můj dotaz směřuje k tomu, jakou formou jste ji užívali? Jestli jste měli tinkturu, či jste si z toho vařili čaje, nebo čistě jen zapíjeli vodou? Chtěl bych vědět Vaše poznatky, jakou formou je nejlepší. A zhubl i díky tomu pročištění někdo? Nemyslím čistý úbytek na váze, jelikož prý s užíváním této byliny není s vyměšováním žádný problém, ale opravdu zda-li někomu ubyl nějakej ten špek. Předem děkuji za Vaše odpovědi. :)

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Doporučuji si připravit detoxikační čisticí přípravek z 100 gr semen ostropestřece a 70 gr oleje z ostropestřece:

varimezdrave.cz/...

*palec2*

jankoralovsky
hodnocení

Dobrý den, ano, přesně tento článek už jsem tké četl. Máte s tím nějakou zkušenost? :)

figurek*
hodnocení

3x

moje babička této rostlině říkala Bodláky Panenky Marie. Semena rozmačkala v lékárnické misce, nasypala do čajového vajíčka a louhovala z ní čaj. Děda tenhle čaj pak musel pit a pojmenoval ho přesně a trefně, Trestzachlast.

Přeji vám dobrou chuť. :)

hodnocení

2x

Měl jsem zvýšené jaterní testy a pil jsem čaj poctivě 3 měsíce 2 x denně a za tři měsíce se testy dosti zlepšily ale ty 3 měsíce jsem nevypil ani kapku alkoholu s tinkturou ani semeny nemám zkušenosti též bych na to byl zvědavý ale užíval jsem ještě takový ruský kvas udělaný z červené řepy

jankoralovsky
hodnocení

Díky za Vaši odpověď. Ten čaj jste si již kupoval v sáčcích? Nebo jste vzal plody a nějak extra louhoval? A jelikož jste tři měsíce si nedal ani pivko, tak předpokládám, že jste taky něco pohubl, či ne?

Kupoval jsem to v sáčcích a zhubnout jsem nezhubnul

jankoralovsky
hodnocení

Přeci jenom asi budu chroustat jen ty plody, než pít ty čaje (přijde mi to jako menší zlo s větším účinkem)

hodnocení

0x

Užívala jsem ho a užívám občas dosud drcený. Cítím se opravdu po něm lépe. S tím úbytkem hmotnosti nevím, většinou člověk ještě něco dělá, aby zhubnul, takže to není prokazatelné.

Pozor: drcený (nebo granulovaný) se sice lépe vstřebává (beru si vrchovatou lžičku a zapiju), ale uchovávám ho v chladu a v dobře uzavřeném obalu (mám krabičku se šroubovací víčkem).

jankoralovsky
hodnocení

V chladu? Jako, že ho dáváte přímo do ledničky, či někam na chodbu, kde se netopí? A z jakého důvodu?

Mám ho buď v chladničce, nebo ve spíži. Prostě ne při pokojové teplotě. Někde jsem četla, že právě při domácím mletí se moc zahřívá a to není dobře (snad se znehodnocují účinné látky). A ne na světle, pochopitelně.

Na chuť toho drceného jsem si zvykla, ani ho do ničeho nemíchám. Dá se to.

Určitě je dobré si ho brát dlouhodobě.

hodnocení

0x
Četl jsi moudré knihy a ptáš se na čaje? Tak tos asi nečetl moc pozorně. Sylimarin jako účinná látka není rozpustný ve vodě ale v tucích. Louhováním ho tím pádem ze semen nedostaneš. I tablety s obsahem stejné látky mají v popoisu užívání to, že se mají polykat při jídle nebo po jidle.
jankoralovsky

Říká ti něco všobecný přehled? Často slýchám, že někdo pije čaje a že je to hnuc etc. Z tohoto důvodu chci načerpat více informací nejen z článků a knih, ale i z osobních zkušeností, víš, Kissáku. ;)

Však to je osobní zkušenost, že si lidi mysli, co nedělají pro zdraví když Ostropestřec spáří vodou. Při tom nasypat lžičku semínek do hmoždíře a zamíchat treba do jogurtu, když to nejsou schopni spolknout na sucho, jim dá daleko vic.

liska5
hodnocení

0x

Čaje ne, to se nevylouhuje. Koupila jsem si mlýnek na koření a namelu si potřebné množství semen na talířek a slíznu to. Je to asi tak na zarovnanou čaj.lžičku 2x denně. Prodává.se i jako tinktura nebo olej.

jankoralovsky

Dnes jsem objednal drcené plody, tak uvidíme, co mi přijde za zázrak a vyzkouším prvně to.

liska5

Do chladu, sucha a tmy.. Dobře zavřená sklenice v ledně. Pokud jsou semínka podrcená, nemají tak dlouhou trvanlivost a v teple by brzo zhořkly.

hodnocení

0x
Muj otec měl problémy s jatry
Po dobu 3 měsícú si dával 3 krát deně kávovou lžičku rozemletých semen toho bodláku
A výsledky byly víc jak dobrý

hodnocení

0x

Používal jsem tinkturu. Funguje perfektně. Nepoškozuje žaludek, jako některé tabletky.

doplněno 07.02.19 19:46:

Používá se pro zlepšení srážlivosti krve, zlepšuje stav krve pro jaterní testy. Nevím, že by měl něco společného s hubnutím.

jankoralovsky

Tablety je asi ta úplně poslední možnost, kterou bych zvolil. Sice je pravda, že je to asi nejjednodušší způsob užívání, ovšem jsou to přeci jen tablety, tudíž syntetický výrobek (průmyslově zpracovaný), do kterých se přidává bůh ví co.

Nejjednodušší je právě nakapat pár kapek tinktury na lžičku.

jankoralovsky

Mezitím, co Vy budete odkapávat, tak já mám tabletku dávno v sobě .Na tom nesejde, nechci se zde hádat kvůli hloupostem. Fakt zůstává ten, že tabletky bych volil oprvadu jako poslední možnost.

hodnocení

0x

Já kupuji celá semena a sama si ho doma drtím v tom tříštivém mixeru na smoothie. Píší, že se semena musí rozdrtit v každém případě, jinak z nich nic tělo nemá. Já si dám lžičku drcených semen do pusy a napřed rozkoušu a pak zapiji vodou. Že by to byla lahůdka, to se říci nedá ;), ale dělám to pro své zdraví. Kupuji tady a jsem moc spokojená. Já koupím vždycky půl kila a mám ho nadlouho. Namletý mám normálně ve skleničce a v pokojové teplotě. Ten co nenám namletý zavařím zase do sáčku. Píší, že má být uchováván v suchu a tmě. Tak ten co je vcelku, mám normálně ve skříňce. Až budete příště kupovat, kupte si ten celý, protože nikdy nevíte, jak dlouho to mají ti,co ho prodávají už drcený, někde ve skladu. Nejlepší je si to udělat sám doma.

Ostropestřec mariánský

A když píši "zavařím", tak nemyslím vaření ve vodě, ale myslím tím tu vakuovačku potravin. Ale když ji nemáte, tak uzavřít do sklenice se šroubovacím víčkem a dát do spíže do tmy.

jankoralovsky

Super, děkuji Vám za Vaši odpověď. Bohužel, už jsem objednal ty drcené plody, ale pro příště dám určitě na Vás. Vaše argumenty jsou pro mne více, než rozumné. Zkusím ho "zpracovat" na více způsobů. Určitě chci vyzkoušet také tu možnost smícháním s ostropestřecovým olejem, tak poté uvidíme, co mi bude vyhovovat nejvíce. :)

Já jsem právě četla, že jak se semena mixují/melou, tak vzniká v tom mlýnku moc vysoká teplota a to vadí. Nevím, nezkoušela jsem. Ale kdysi jsem si v mlýnku mlela zrnkovou kávu a ten mlýnek se fakt dost zahříval.

Nedám dopustit na drcený.

jankoralovsky

Těžko říci, prostudoval jsem více zdrojů a téměř každý uvádí úplně něco jiného. Pouze pro příklad: kniha říká půl hodiny před jídlem, články na internetu po jídle. Kniha říká X lžiček za den, články Y lžiček za den. V nějakých článcích se píše, že ze začátku brát dvojnásobnou dávku, kvůli rychlému startu detoxikace. Je to různé, proto jsem moc rád za Vaše odpovědi a zkušenosti, jelikož si z toho všeho dávám dohromady vlastní teorii, podle které se budu řídit a zkoušet.

Aknelko, není to pravda. Já to opravdu dělám se všemi semínky v tom smoothy mixéru, je to za pár vteřin hotové. Ale pokud používáte jiný tříštivý mlýnek, tak se to stát asi může. Ono záleží na tom přístroji. Já mám také ten tříštivý mlýnek u jednoho robota a v tom bych to nedělala, protože není na mletí semen vhodný. Vlastně není vhodný ani na to kafe. Jednou jsem to zkusila a mlýnek se rychle zahřál a kafe nebylo dobré. On ten tříštivý mlýnek musí být kvalitní, ne to, co dávají jako doplněk k mixérům. To máte stejné, jako když je v příslušenství strojek na těstoviny. Tak ty těstoviny neuděláte ani náhodou. je to jenom takový obchodní chyták a přidaná "hodnota" bez hodnoty. Vím o čem mluvím, mám to doma a zkusila jednou a vůbec to nešlo. Takže jsem si koupila pořádný italský strojek jenom na těstoviny a ty jsou jedna báseň. Škoda, že nemohu nijak dokázat. Ale když si umixuji ta semena, tak jejich chuť opravdu cítím a opravdu se nemusí uchovávat v chladu. Asi jste to někde četla, to věřím. Však si tazatel vyzkouší sám a uvidí.

Ještě dodám, že si sama dělá všechna koření a míchám si je dle své potřeby a chuti. Kupuji koření vcelku a přála bych Vám cítit tu vůni, když si je čerstvě namixuji. Nedá se to s kupovanými směsi vůbec srovnat. Oni to mají napytlíkované bůhvíjak dlouho a pak to koupíte a je to vyčpělé.

Aha, tak to jsem měla ten špatný mlýnek.

A plně souhlasím: pokud mám možnost koření domácí, není se o čem bavit. Taky si pěstuju a sbírám co nejvíc na své zahrádce. Ale všechno člověk svoje mít nemůže.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]