Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
již půl roku mám tuto dracénu, ale poslední týden dva vypadá, že odchází. Zalévám ji 1x za týden až 10 dní. Rosím cca 2x měsíčně. Půda je suchá, kořeny shnilé nemá. Všechny listy jsou zvadlé, některé hnědou a opadávají a některé rovnou opadávají. "Hlavice" rostliny se ohýbá, až se láme, viz fotka. V květináči jsou 3 rostliny, 1 velká, 2 malé. Ta velká je na tom nejhůře, ty malé vypadají relativně v pořádku. Čím to může být způsobeno? A jak ji zachránit?
Děkuji za odpověď.
Edit: Tak jsem ji vyndala z květináče a cca 2-3 cm ode dna má lehounce vlhký substrát, jinak zbytek substrátu (cca 15 cm na délku) je suchý.
Problém bude v kořenech. Ani ty malé nejsou v pohodě a to ani relativně. Celá rostlina jde do ... pryč. Moc mokro nebo sucho. Zaléváte spodem nebo vrchem? Máte na květináči obal nebo pod ním misku? Má květináč odtokové otvory? Jsou kmínky u květináče na stisk tvrdé nebo měkké?
Tady bych asi vzdala zachraňování celé rostliny a odebrala si zdravé vrcholky větví, ty chocholky s aspoň 20cm kmínkem, podle toho, kolik to půjde. Nechte je zaschnout pár hodin a pak je dejte do sklenic s vodou. Ve vodě by mohly pustit tak po měsíci kořeny. Ale ponořit stačí jen asi 8 cm. Vodu měňte, a né ledovou. Pak bych si nachystala nový květináč, pokud možno klasiku, plast nedýchá a na dno keramzit nebo štěrk tak 7 cm a na to upravený substrát. Tak koncem března by se daly zasadit, ale ne těsně vedle sebe. To jsem udělala, ale jak kmínek tloustne, tak se od sebe rostlny odchylují. Starou rostlinu jsem odnesla na chodbu a normálně málo zalévala a ona po čase překvapivě vyrašila z pupenů dole od kořenů. To se může povést, pokud ta rostlina žije a nevyhnila. Ty dvě nové špičky do měsíce začly růst. Nechtějí tolik vody, aby měly půdu promáčenou, naopak, zalévám málo, ale že je mám v kuchyni u linky, tak i několikrát denně je pošpricuji vodou. Jestli si myslíte, že tam je hniloba, zkuste zeminu v květináči prolít Previcurem / roztok dle návodu/.Musí ale dole protéct / provádět ve škopku/.
Mně, když cítím takový plísňový smrad po zalití kterékoliv kytky, tak tohle mi pomůže plísně a některé houbové choroby potlačit.
Měkký stonek značí, že je rostlina v čudu, hnije. Z horní části rostliny si vemte řízek, cca 15 cm kmínku, a rovnou zasaďte do jiného květináče. Problém vidím v tom obalu, kdy zalejete a nevidíte kolik vody vyteklo z květináče a zůstalo v obalu pod ním. Rostlina pak dlouho stojí ve vodě, i když vršek zeminy může už být suchý. Další možnost je, že v květináčí nemáte na dně drenáž (nebo máte nevhodnou) a voda se drží přímo v květníku a nemůže vytékat ven.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.