Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hlíva ústřičná na lípě

Od: kum odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,
obracím se na Vás s prosbou o radu,jak postupovat při záchraně lípy (90 let), napadené hlívou ůstřičnou.
Několik let se snažíme lípu zbavovat plodnic hlívy hned jak se objeví a stále se objevují nové plodnice.
Výskyt začal asi před deseti lety od listopadu do ledna-podle počasí.
Děkuji za každou odpověď

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

4x

jsem mykolog amatér a můžu vám připsat pouze to, co jsem viděl a co jsem si přečetl. Hlívy se obvykle nacházejí na trouchnivějících pařezech a nemocných stromech. Strom neslábne, protože ho napadne hlíva. Ono je to naopak. Hlíva vyrůstá na oslabeném stromě.

Mám obavy, že bude hůř. Hubením hlívy lípu nezachráníte.

A je to opravdu hlíva? Nikdy jsem hlívu na lípě neviděla, vlastně na žádném stojícím stromě, ale vždy na již neživém dřevě. V každém případě to už má lípa spočítané, ale ne kvůli houbě.

liska5

Chodím na hlívy, ale pokaždé jsou na ležících ztrouchnivělých větvích nebo zbytcích kořenů. Není to u kořenů lípy? .

cyklopoutnik*
hodnocení

3x

Lípu nezachráníte ale můžete zachránit hlívu. Až budete kácet lípu nekácejte u země ale nechte pařez asi tak metr vysoký, pokud možno i více. Hlíva ústřičná je cenná houba a tak buďte rádi že vám roste. Kilo hlívy v supermarketech prodávají za 100 Kč, akce na ni nebývají protože jde na odbyt.

liska5

To bude trvat ještě roky. Tak agresivní to podhoubí asi není. Aspoň máme jedlovec, tsugu, co má v úpatí po léta trsy václavek a pořád to zvládá bez nějakých známek strádání. Jestli to vydloubáváte, tak s tím očkujte nějaké ztrouchnivělé špalky nebo balíky slámy. Hlívu v zimě nevídám, jen na podzim, tak do prosince.

liska5

Jo, jo, už jsem si to přečetla v chytré knížce. Tak hlíva ústřičná roste i na živých kmenech, zvláště topolů a vrb, které poškozuje tzv. bílou hnilobou dřeva. No tak to má lípa spočtené.

111®
hodnocení

0x

nezachráníte, hláva strom sežere..

floro*
hodnocení

0x

Odstraňování plodnic nic neřeší. Plodnice, když si to přirovnáme k rostlině, jsou jako by květy a rostlina (houba) je uvnitř dřeva. Plodnice se objevují na hlívách jen určitou dobu v roce - stejně jako rosltina má svůj určitý čas kvetení. Bohužel s tím se nedá nic dělat. Pokud byl na lípě nějaký necitlivý řez a to nebylo řádně zahojeno, mělo to za následek nekrozu dřeva, které pak bylo vstupní branou pro houbu. To se nemusí dít jen řezem větví, ale i poškozením kořenů, např. časté pojezdy v kořenovém prostoru, stavební práce a pod.

Zkuste ještě lípu vyfotit a popsat, kde se plodnice objebvují. Pokud je to nějak ohraničeno, nebo v puklině, možná by se to dalo nějak ošetřit, ale je potřeba vidět.

cyklopoutnik*

Tu lípu bych stejně shodil. Je to nemocný strom, tak bych nechal jen vyšší pařez abych zachoval ty hlívy.

Nemocný strom ohrožuje bezpečnost zvláště pokud roste v intravilánu, pak ohrožuje pádem lidi a stavby. Vzrostlá lípa váží klidně několik tun a pokud někomu spadne jen na střechu, mohou se škody vyšplhat až k milionu. Pokud roste někde ve volném prostranství, stejně bych ji nenechával už protože může spadnout na člověka, na auto a podobně.

Já jsem viděl už hodně stromů, které spadly a pak nadělaly velké škody jen protože vlastník zbytečně odkládal pokácení. Jiné stromy spadly a bylo zásluhou náhody že neudělaly škodu žádnou a byly to často právě lípy, které spadly bez předběžného varování, mnohdy jenom po deštích, slabším běžném větru, neunesly čerstvý sníh anebo spadly jen tak nečekaně vlivem vnitřního narušení kořenů a růst hlívy je neklamným znamením že se stromem není něco v pořádku. Proto bych toho dřevorubce kontaktoval ještě dnes, fakt to nestojí za ten strach čekat na to kdy a hlavně kam ta lípa sama spadne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]