Nejste přihlášen/a.
Hezký den, dostala jsem od kamarádky takovou radu. Celou zimu střádají papírové ruličky od toaleťáku a její manžel pak na jaře postaví roličky do umělých misek, trubičky zasype hlínou a tam dává semínka zeleniny, pak dává sazenice do záhonu i s tou roličkou. Moc si to chválí. Tak jsem nastřádala, ale mluvila jsem s několika lidmi, kteří to již vyzkoušeli a mají tu zkušenost, že sazenice rostly v roličkách mizerně a bez ruliček dobře. Již jste něco takového vyzkoušeli? Díky za zkušenosti.
Ruličky nebrat
rostlina chce nejlépe neomezený prostor a vzduch u kořínků, neříkám, že to nepůjde, ale bez nich to bude lepší. Ono zemědělství je jako obor velmi dobře propracováno a odzkoušeno za ty tisíce let. Usnadnení práce, jako např jiffy je vesměs naprd pro tu rostlinu, bude ji to brzdit. Chcete mít pěkné rostliny, zkuste automatickou závlahu, to je rozdíl, ušetří práci i čas. Je to kapku dražší než ruličky, ale zaručené výsledky. Za pár stovek si můžete zlepšit plodnost a velikost plodů třeba ve skleníku. U stromů i zeleniny, hlavně saláty, rajčata, okurky, papriky a takové vodnaté typy. Nevím jak třeba brambor, či mrkev, ale asi taky to půjde.
Lze koupit jiffy a do nich sázet semínka. Pak celé vložit zjara do země. Je potřeba vyzkoušet. Já jsem zkoušel semena rajčat a trvalo dost dlouho, než se nějak uspokojivě "rozjely". Možná to bylo tou rašelinou (trvalo asi prorazit kořínky ten materiál), každá rostlina to nesnese.
Děkuji všem, ruličky zřejmě využiji zcela jinak, na nějaké tvoření možná a vyzkouším pár afrikánů, co to bude dělat.
Nemyslím si, že by to mělo dělat problém. Ale určitě bych z jedné ruličky udělala dvě hnízda (aby to bylo kratší) na vysetí semínek a pak ještě později zasadila do květníku. Většině sazenic svědčí, když se postupně přesadí do o něco většího květináče. Když se to pak bude udržovat dostatečně vlhké, papír v substrátu provlhne a změkne, takže nemůže být pro kořeny překážkou. Ale záleží z čeho jsou roličky vyrobené, některé jsou tvrdší, bělené a pod.
"Většině sazenic svědčí, když se postupně přesadí do o něco většího květináče."
Omyl rostliny manipulaci moc nesnáší, chtějí prostor, hned od začátku jim ho dejte. Přesazování má smysl z důvodu úspory místa, ne pro rostlinu, ale pro vás. Neznám moc lidí co strčí semínko do třeba 30l květníku. Ale je to nejlepší z hlediska rostliny. Je logické, že když jí poskytnete větší prostor, tak dál poroste. Kde berete tu jistotu, že to pro kořen neníá problém, vy máte kořeny? Já zase z praxe vím, že i rozmoklý jiffy nemusí být v poho. Kořen možná prorazí, ale bez té stěny by jich tam bylo 10x víc třeba. Jo a víte co znamená myslet... Nic proti vám samo.
No jo no.
Čím větší kvetináč pro malou rostlinu, tím vyšší riziko přelití a nejen to. Nebudu to tu vypisovat.
Zrovna u paprik mám vyzkoušené, že jim přesazování svědčí. Některé rostliny tvoří původní kořenový systém jinak než po přesazení. Např. papriky tvoří hlavní kůlový kořen, který při přesazení se naruší a pak se tvoří více rozvětvený bohatší kořenový bal. Kůlový kořen se totiž tvoří jen jednou, po narušení už ne.
Jaký je rozdíl mezi papírovou ruličkou a kelímkem od jogurtu co se výměny plynů týče? Navíc, při výsadbě můžu ruličku odstranit nebo alespoň narušit.
Zdravim, s ruličkami nemám zkušenost, ale když koupím surfinie a přesazuju je do truhlíků tak vezmu nůžky a ty džifi co v tom jsou sazené přestříhám alespoň na dvou místech. Když zapomenu rostlinkám se nedaří a daleko dřív mi uhynou. Určitě si myslím, že ty ruličky nejsou dobré na sázení. Jo vypěstovat v tom sazeničky a pak je vyndat a zasadit, tomu bych rozuměla. Sázím do malých sadbovačů a pak přesadím.
Jojo, také jsem to našla internetu a vyzkoušela. Nedoporučuji, protože ten papír je pevný a kořínky mají děsnou práci navíc, aby ho prorostly. Naštěstí jsem to jenom zkoušela na pár sazenic a nakonec jsem to vydloubala a sundala, protože jsem viděla, jak jsou sazenice mizerné oproti těm, co jsem vypěstovala v kelímku a zasadila jenom s balem. Já dávám do kelímků od jogurtu, kam udělám dírky do dna, aby mohla voda vytékat a pak vyklepnu a s celým balem zasadím rovnou do záhonu. To jsou ty přiblblé ekologické nápady amatérů, kteří to vlastně ani nevyzkoušeli. No a jiní lidé se na to chytí a už to jede jako lavina. Já se chytla také .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.