Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pergola 6x4m jake tramy, sloupky, cihly

Od: kubac odpovědí: 11 změna:
Otazka je na přiloženém obrázku, děkuju za pomoc.
Pergola 6x4m jake tramy, sloupky, cihly
Pergola 6x4m jake tramy, sloupky, cihly #2

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

K samotné pergole se vyjadřovat nebudu, máte to nějak vymyšlené (já jsem ji stavěl jinak), ale nechápu, že chcete dávat do betonu jäckel, to je hloupost.. Na armaturu se používá armovací ocel, někdy se také říká roxor.

doplněno 28.01.19 08:44:

Je to zbytečně složité a s těmi jäckely to nemá smysl. Bude to paskvil, který vás akorát bude stát námahu a vyhozené peníze.

kubac
Jekl chci pouzit, aby mi zaroven drzel rovinu pri zdeni.dale vrsky svarim k sobe po celem obvode pergoly pro dalsi zpevneni-na to prijdou az pozednicove tramky. Az bude vyzdeno a bude se vylivat betonem-muzu pridat roxory
pavelka*
Íčko v zemi do betonu,potom stačí jen obezdít,aby to nevypadalo tak strašně.
lmgify

Jestli beton vůbec propadne tou dírkou s jeklem *hej*

figurek*
hodnocení

0x

vidím že už jste se tak jako tak rozhodl. V nosné části se jedná o svařovanou konstrukci s obezděnými kovovými sloupky, takže nemusíte mít obavy z ničeho. Tak bytelnou pergolu vám nezboří ani hurikán, ani parkující manželka.

Bylo by záhodno zdvojený vrchní trám dobré k sobě nejen přišroubovat, ale taky bytelně slepit. Je vám určitě jasné proč. Nosný trám s výškou 20 cm se neprohne nikdy. No a pro jistotu, nějaký ten středový sloupek pod něj dát můžete.

A třetí věc, kleština musí ležet nahoře na pozednici a ne tak jak ji máte na vašem náčtrku. Je to kleština, co drží střeše tvar. Váš nápad byste dohromady asi nedali.

doplněno 30.01.19 12:06:

já jsem pochopil, že ten váš tmavě vybarvený čtvereček je obvodový trám. Váš fachman má recht. Kleština musí být na každé krokvi, jinak by se střecha rozčapla. Vrchní hřebenový trám tam skutečně být nemusí, protože tak jako tak nic nenese. Trochu problém budete mít s vaznicemi. Jejich vzdálenosti musí odpovídat šířce krytiny, která navíc musí být takovými nějakými deseti centimetry přeplátovaná. No a horní vaznice musí být umístěná tak tak daleko od vršku, aby držela krytinu hřebene. Není dobrý nápad montovat krytinu hřebene jenom na krytinu střechy.

Dobře se připravte a dobře si vaznice rozměřte a namalujte.

Pergola 6x4m jake tramy, sloupky, cihly #3
kubac

To co mam na obrazku neni klestina, jen obvodovy tramek na sloupech:) Jeden fachman uz mi poradil, ze mam dat klestiny na kazdou krokev a ze na pozednici lezet nemusi (muze byt vys) Uvazuji zrusit obvodove svareni. Misto toho by ty tramy kolem dokola byly na zavitove tyci, ktera by byla navarena na jeklu. Krokve pry 80cm od sebe, na ne 18mm OSB nebo palubky. Stredovy vrchni tram tam byt pry vubec nemusi.

Ty sloupky do hřebenu jsou zbytečný.

Naopak bych přidal sloupek na delší stranu. Šest metrů trámeček 10x10 prostě neunese. Ono i na poloviční rozpon to bude hodně na hraně.

Klešiny bych položil na pozednice, prošrouboval a pak hřebenáč nebude potřeba.

Taky bych popřemýšlel o nějakém zavětrování.

kubac

Ano, hrebenovy tram nebude. Na 6m strane bude minimalne jeste jeden sloupek a pozednice 2x10cm na sobe(prosroubovana a lepena) takze 20x10cm

asd1

Sloupek mezi bych vynechal a dal pozednici 20x15 nebo kdo se bojí tak 25x20 (oboje na výšku) Unese to v pohodě...

A hlavně zavětrování nebo dostatečně tuhé proti "složení" do strany...

Pozednice dva trámky 10x10 na sobě - to bude vypadat jako paskvil..

kubac

Figurek: zkuste mi to upresnit, nechapu co preplatovat a jaka horni vaznice? Nechapu to:) budou cihlove sloupy, na nich pozednice 20x10cm, na to prijdou 80cm od sebe krokve (áčka), kazda krokev bude mit kleštinu. Na tuto konstrukci prijdou palubky 18mm, natavena hydroizolace (role) a final asfaltova šindel.

asd1
hodnocení

0x

Chybí tam zavětrování.

Cihlové "komíny" vypadají divně..

Dal bych pozednice 200x150 mm, klasické krokve + kleštiny, ca 100x80 stačí (líp 120x80). Horní vaznice (X) tam vůbec být nemusí, stejně tak ta stojka co jí podpírá = stačí 4 sloupky v rozích.. Do zděného se bude špatně montovat zavětrování = buď tuhé stojky (íčko) pevně držící v základu aby to bylo tuhé samo o sobě, nebo klasické dřevěné stojky, tak 150x150 a zavětrováky 100x100.. Může to být i z kulatiny...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]