Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké nenáročné trvalky do zahrady?

Od: ben® odpovědí: 20 změna:

Dobrý den, chtěl bych zasadit na zahradě nějaké nenáročné trvalky. Mám představu kvetoucích nebo jen zelených rostlin menšího vzrůstu. Buď jednotlivé rostliny nebo porost i okrasný keřík. A hlavně, které přežijí rozmary počasí. Se zálivkou problém nemám, jen je nechci moc ošetřovat. Půda na zahradě je kvalitní černozem a je tam možnost umístění na slunko i do stínu. Budu rád za všechna doporučení s názvem rostliny, stručným popisem a návodem k pěstování. Děkuji za informace. Zdravím!

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

5x

Bene. Těch je strašně moc . Zadej si do vyhledaveče nenáročné trvalky a pak studuj a studuj... Nebudeš si moc ani vybrat... Jestli Ti můžu trošku poradit, tak až budeš sázet, tak dej více rostlin od jednoho druhu k sobě. Daleko lépe vypadá záhon, kde se střídají větší plochy od druhu, než když dáš vedle sebe deset různých trvalek. Potom je dobré POD trvalky (nebo v jejich velice těsné blízkosti) umístit cibuloviny. Ty raší brzy na jaře, kdy jsou trvalky ještě většinou bez listů. Když cibuloviny odkvetou, tak jejich místo zaujmou trvalky.

A k tomu výběru trvalek. Až bude rozhodnuto, které vybereš, tak se koukni, kdy která kvete a jaký tvar a barvu květu má. A zase podle toho sázej k sobě. Ty co kvetou ve stejnou dobu dej vedle sebe. A představ si, že květy rovnáš do vázy . Prostě aby ladily nejen barvy, ale i tvary. Dej pozor na přeplácání záhonu barvami. Proto je dobré zapojit i nekvetoucí trvalky, které podtrhnou květy ostatních.

Na netu najdeš i plno návrhů záhonů. Koukni na ně - pro inspiraci.

Tak ať dobře vybereš a od jara do podzima Ti záhon jen kvete.*ua*

hodnocení

2x

Dobrý den. Mohla bych vám doporučit Bohyšku (Hosta). Pěstuji 4 druhy a listy mají krásné. Pozdě v létě i kvetou. Jako malé rostliny jsem je zakoupila v zahradnictví (marketu). Bohyška není náročná na zeminu, v období velkého sucha občas zaliji. Velké listy brání vysoušení zeminy. Vysadila jsem je necelý metr od sebe, rozrostou se do šíře a zaplní prázdnou plochu. Na jaře jakmile začnou rašit tak okolo rostliny mělce okopu (jenom načechrám povrch zeminy) a obsypu kvalitním kompostem. Květy po odkvětu odříznu a na podzim po prvnm mrazíku odříznu listy. Nepotřebují žádné postřiky, netrpí chorobami, nevymrznou. Svítí mi na ně sluníčko z jihu a ze západu.

ben®
hodnocení

Dobrý den, tak jsem si našel obrázky této rostliny a je opravdu moc pěkná. Děkuji Vám a zdravím!

hodnocení

2x

Nejraději mám cibuloviny. Ixie, cikánské květiny, frézie, mečíky. Ale je s nimi také velká práce - sázet, pak vyndávat. Máme jeden záhon tzv. hřbitovní a tam pěstuji vyšší květiny, aby bylo co dát do vázy na hřbitov. Mám tam fialové floxy, růžové i žluté rudbeckie, velkokvěté kopretiny a pak ještě nějaké, které ani nevím, jak se jmenují. A k tomu keř šparglu, ty zelené snítky jsou do kytice pěkné.

Jinak mohu nabídnout ZDARMA do začátku červené kany /dosny/ a bílé venkovní kaly, které se hodí na záhon i do květináčů. Ale jen při osobním odběru, posílat poštou to nelze. Jaga.

jabraka*
hodnocení

0x

Umístit na pozemek jakékoliv rostliny je práce pro zahradního architekta.Rozhodně dělat výsadbu,zvláště u rozlehlejšího pozemku,je dost náročné,aby to v budoucnu pěkně vypadalo.Pokud jsi dokonce laik,vyplatí se ti sjednat firmu,která nejen vhodně rozmístí stromy,keře i ty trvalky podle zásad zahradní architektury,ale dodá je a upraví celý prostor tak,že ti zbude jen zalévat.

JABRAKA

ben®
hodnocení

Dobrý den, děkuji za váš čas, informace a rady. Zdravím!

hodnocení

0x

To je fakt takhle tezke.Pokud chcete kvetouci,tak zase koukat,aby porad neco kvetlo,na jare,v lete i na podzim.proto doporucuji zacit vybirat podle toho ,kdy kvetou a vzdy juknout na naroky pestovani.cim vic kvetouci,tak vetsinou potrebuji slunce.Doplnit lze nejakymi drevinami,aby i v zime byl zahon zajimavy.Na jaro kvetouci ,doporucuji cibuloviny.Do stinu Bohysky,tech je nepreberne mnozstvi druhu a oet doplnit nejakou drevinkou.Pekne jsou i ozdobne travy.Je treba si uvedomit,jestli chci zahon do jedne barvy,nebo pestry.Jeste k te pude.Pozor kvalitni cernozem,muze byt i kysela,je dobre zjistit Ph.z letnich kvetin je toho opravdu spousty rudbekie,floxy,ktere ale trpi na padli,naslo by se toho hrozne moc.co se vam treba libi?Slo by vymyslet kombinace.

ben®
hodnocení

Dobrý den, děkuji za další nápady. O těch cibulovinách si něco najdu. Ono to tady všechno kdysi bylo, ale časem to vzalo za své (přežily jenom tulipány). Kyselost půdy neznám, ale rododendrony zahynuly. Ale, např. zimostráz nebo mahonie rostou krásně. Děkuji a zdravím!

Tulipany by jste meli na podzim vyjmout,necht zatahnout a znova vysadit.Rhododendron vyzaduje vylozene kyselou pudu,ale mohl prijit pryc i suchem a jinymi vlivy.Pokud by jste je chtel pestovat,tak v polostinu a vymenit do hloubky substrat.Mahonie neni asi narocna,roste mi tu take v bezne zahradni zemine.Mozna by to chtelo fotku mista pro vysadbu.

hodnocení

0x
u trvalek je problem, ze je koupite 10cm velke a po 2 letech jsou pulmetrove. cibuloviny se take rozrustaji. takze bud to bude prvni rok dva docela hole nebo pak podelite vsechny sousedy prebytky, na to pozor.nekdo si to umi naplanovat na papire, kdyz se mi neco nelibi nasazene tak si to oznacim, co kam chci a na podzim presadim - aby napr nekvetla jen jedna pulka zahrady nebo spise aby po odkvetu cibuloviny jeji misto zaplnila trvalka apd.nektere brutus rozrustajici je dobry zasadit v kvetinaci bez dna... zkousejte, neni to extra drahy konicek a neco se da vzit od sousedu, co se vam libi.

hodnocení

0x

Já miluju třapatky. Je jich neuvěřitelná spousta. search.seznam.cz/... ;) garten.cz/... . Jsou překrásné, nenáročné.

doplněno 19.01.13 17:16:

Traviny, to je také veliká paráda garten.cz/... ;)

ben®
hodnocení

Dobrý den, velice děkuji všem za čas, informace, rady, postřehy, zájem a dokonce i nabídku rostlin. Já si to vše vezmu k srdci a zařídím se podle toho, ale nebudu to přehánět. Potřeboval jsem hlavně nějaké názvy osvědčených rostlin a další info si už umím vyhledat sám. Děkuji a zdravím!

Ještě jedna rada. Je to asi 14 dní, přišel mi nový katalog od Starkla - jaro 2013. Objednejte si ho také. Přijde Vám 2 x do roka - jaro a podzim. Je velice pěkný, barevné fotky kytiček a je zdarma. Neplynou z toho žádné vaše závazky, nic neplatíte, nic si nemusíte objednávat. Prostě žádná povinnost. Jen se budete kochat.

Já ho používám spíš na to, že si tam něco okouknu, co se mi líbí a pak se po tom podívám jinde. On totiž Starkl není právě nejlacinější. Ale podle toho katalogu získám prima představu, co bych chtěla.

Objednejte si ho tak, že nahlásíte svou adresu na telefon: 327 314 982,nebo mailem: info@starkl.com

¨Tam najdete opravdu prima inspirace, co na zahrádku. Jaga.

hodnocení

0x

Já mám výborné zkušenosti s denivkami a pivoňkami - na zahradě rostou už více než 20 let, vůbec se o ně nestaráme a jsou pořád krásné.

doplněno 03.02.13 23:08:

kvetena.com/...

bdadafoto.webzdarma.cz/... Pivoňky máme bylinné (jako na obrázku; dřevité jsou, pokud vím, náročnější).

ben®
hodnocení

Dobrý den, děkuji Vám za další informace. Tak ty denivky tu máme na zahradě léta, ale až teď od Vás jsem se dozvěděl jejich název. Pivoňky jsou krásné a máme tu tři - tmavě rudou a dvě bílorůžové. Všechny tyto rostliny na podzim ostříhám až u země a na jaře pěkně znovu vyraší.

Dřevitou pivoňku máme jednu růžovou - je to už starožitnost (odhadem má tak 60 let), kvete každý rok a loni jsem napočítal přes 30 květů. Bohužel, ty květy poměrně rychle odkvetou a zvláště, když do nich naprší. Zdravím!

Bene, jak už se všichni těšíme na jaro. Jak už plánujeme a vymýšlíme. Viděla jsem v Kaufu paní u semínek. S rozzářenýma očima a úsměvem vybírala pečlivěji, než diamanty ve zalatnictví. Ještě chvíli musíme vydržet a už budeme předpěstovávat a ohlížet a vymýšlet, co na zahradě uděláme nového.;) Znáte skočec. Není to trvalka, ale je nádherný. Jednou se mi neuvěřitelně povedl. Průměr listů měl 80 cm. Nádhera to byla veliká. Další rok, na jiném místě byl normální, nějakých 150 cm do výšky. ;) Přidám fotku a všimněte si, dole pod listem sedí pes.

doplněno 04.02.13 08:00:

Jéééžiši, jak se na tu fotku dívám /je to stará, papírová fotka, kterou jsem ofotila/, tak mi zabylo smutno a úplně jsem ucítila vůni té sluncem prohřáté zahrady.

Jaké nenáročné trvalky do zahrady?

ben®
hodnocení

Dobrý den, tak na jaro se těším jak malé dítě na Vánoce - zimu nemusím. Minulý týden jsem chodil po zahradě a pomáhal přírodě očima vytahovat rostlinky, ale teď zase nasněžilo. Děkuji za krásnou fotku - pejska jsem tam našel. Já mám s vysokou rostlinou problém, že se s tím člověk "piplá" a pak stačí jedna bouřka a je to zničené. Rozhodl jsem se pěstovat už jen rostliny nižší, aby ten vítr snad přežily.

A na té fotce vlevo (to červené, asi 1m vysoké) by mohl být cypřišek - ale, to je asi letnička. Děkuji Vám a zdravím!

Jojo, je to cypřišek. A to bílé je pryšec, všichni mu říkali korejka. Nevím proč. Taky se sám vysemeňoval. A černucha se taky sama starala. Milovala jsem je. ;) Únor je krátký a kolem MDŽ už bývají sněženky že? Už je vidět konec zimy :)

U nás sněženky pokvetou co nevidět, většinou kvetou tak v polovině února *palec*. Ale na horách to bude asi jinak.

522xboy*

bacha druhy odkaz je zavirovany!§

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]