Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdo pozná rostlinu

Od: navivi* odpovědí: 20 změna:

Pozná někdo tuto půdopokryvnou rostlinu - zoubkované listy, stále zelená. Děkuji

Kdo pozná rostlinu
Kdo pozná rostlinu #2
Kdo pozná rostlinu #3

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

Mohly by to být půdopokryvné floxy(phlox) kvetou růžově,nebo bíle.

JB

Také jsem si myslela, že jsou to floxy, ale ty mají hrany lístků hladké. Ta kytka na fotce je má zubaté.

jofa*
hodnocení

0x

Mám to na zahrádce rovněž. Roste velice pomalu, nízké do 20cm.. Prohledávám dvě hodiny na netu a nic. Výše uvedené pokryvné floxy ani náhodou. Tak jsem zvědav kdo rostlinu určí. Teď jsem jí vyhrabal ze sněhu a pořídil snímek.

Kdo pozná rostlinu #4
liska5

Tohle vypadá, jako nějaké Hebe, nebo Andromeda?

liska5

Jofo, možná to mám, zkus Kyhanka neboli Andromeda polifolia.

tentato

Kyhanka dle googlu kvete růžově a lístky nemají zoubky. Někdo poznamenal, že hledaná rostlina snad kvete žlutě.

Leda Jofa, že by měl tu Andromedu? Na fotce nejsou ty lístky zřetelně vidět.

liska5

K obrázku od Jofa. Andromedu mám, Rostlina vypadá jako tento keříček, ty listečky mají takový stíbřitý odstín /jejich barva jako u karafiátu/ a květenství má jako souhvězdí pravidelně rozprsklé kulaté růžovobílé kvítky. Jen jednou za 3 roky kvetla.

idanova*
hodnocení

0x

Zdravím. Toto je poléhavý Rozrazil, čili Veronika, vhodný do skalky. Ale který přesně, se nejlépe určí podle květu. Ida

doplněno 21.01.19 11:19:

Zdravím. @navivi, ono by pomohlo, kdybyste napsala, co o rostlině víte. Já jsem předpokládala, že když píšete "rostlinu" a ne "dřevinu", bude to podle vzhledu na fotce "kobercovka". Hrdaalena zas předpokládala, že když to není "kobercovka", bude to dřevina, čili dřišťál. A nejste si ani jistá barvou květu. Jen víte, že samá voda a ani náhodou. To je pak těžký... Ida

jofa*

Nezdá se mi to. Pokud si matně vzpomínám, má drobná žlutá kvítka, nikterak bohatě kvetoucí. Za dvacet let se rostlina rozrostla tak 1mx1m. Výhony dřevnatí.

navivi*
hodnocení

Zatím samá voda, rozrazil i floxy mám na zahradě, ale toto je jiné - listy jsou tužší a lesklejší a asi opravdu žlutě kvete - až vykvete udělám nové foto.

tentato
hodnocení

0x

Již jste zkoušel poslat fotku do nějaké databáze na určování?

Na internetu jich najdete více.

Namátkou zde: bushcraft.cz/...

Dejte vědět, jestli ji někdo na dálku určí.

elane
hodnocení

0x

Viděla bych to na nějaké voňavé koření, např.

rozmarýn lidovky.cz/...

tymián styl.instory.cz/...

saturejka zelene-koreni.blogspot.co/...

*jasne*

jofa*

Je naprosto bez chuti a zápachu. Přidávám detail lístku. Všechny stejně velké.

Kdo pozná rostlinu #5

liska5
hodnocení

0x

A není to náhodou klikva? I když ty vroubky mne matou.

jabraka*
hodnocení

0x

Klikva má větvičky jako vlákna plazící se po zemi,lístky má podobné brusince.,nebo i borůvce.Podle toho lístku by to mohlo být některé SEDUM - rozchodník

JABRAKA

liska5

Sedum je takové tučnější. Klikvu mám, 7 keříčků. Ale jiný druh?

hodnocení

0x

Myslím si, že z dosavadních tipů je nejblíže klikva, tedy že se jedná o nějakou rostlinu z čeledi vřesovcovitých (stejně jako klikva). Mám to na zahradě. Zopakuji to, co už napsal jofa: nenápadné, nevonící, dřevité stonky. Název neznám a momentálně nemohu v čeledi vřesovcovitých listovat.

liska5
hodnocení

0x

To může být nějaký druh Hebe. Těch je hodně druhů a mnohé se dost liší, ale existuje i žlutě kvetoucí. Drobné kvítky ve špičkách větviček

hodnocení

0x

Mě to připadá, že se jedná o dřišťál bělolistý:-D. Porovnejte .

doplněno 21.01.19 10:54:

Možná by nebylo od věci přidat ještě detailní foto jednoho výhonu a foto jednoho listu zespoda.

Kdo pozná rostlinu #6
navivi*
hodnocení

Málem jste vyhrál, už jsem se zaradovala vzhledem je opravdu velmi podobný, ale bohužel dřišťál bělolistý má drobné trny a tento keřík trny nemá ani náhodou.

Budeme pátrat dál - všem děkuji za snahu a účast.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]