Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Višeň Morela pozdní

Od: jaroslava® odpovědí: 3 změna:

Chtěla bych na zahradu višeň Morelu pozdní. Máte s ní někdo zkušenost - za jak dlouho od vysazení začne stromek plodit? Měl by to být menší stromek - opravdu nevyroste moc velký strom?

Děkuji za zkušenosti.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Vzrůstnost záleží na podnoži, na které je višeň naočkovaná. Pro menší vzrůst shánějte podnoý Gizela 5 nebo Colt, případně mahalebka. První dva roky otrhávejte květní pupeny, aby lépe zakořenila a narostla hmota.

doplněno 15.01.19 23:35:

Jabrako, lépe je nakupovat v ovocných školkách než u "odborných" překupníků (tedy zahradnictví). Vámi uváděná podnož má jistě nějaké označení. Můžete jej napsat? Roubujete znovu nebo jak tomu rozumět?

jabraka*

Pokud budete kupovat u odborného zahradnictví,pak veškeré informace získáte tam.Já jsem si pořídil nízkokmennou třešni i višni-kyselkuna podnoži "ptačky",která roste ve výšse 1000m n m.Má výrazně malé přírůstky,takže desetiletá má stále jen dva metry.Takže je skutečně nejdůležitější podnož.Ale je nutné si naroubování provést sám.Plodila po dvou letech.

JABRAKA

hodnocení

2x

Višeň a např broskev jsou vždy menší stromy než jiné. Ale i tak to pořád může být 4m strom. Nevím, zda vyloženě chcete zákrsek kolem 2m, pak musíte vybírat cíleně nejen odrůdu, ale i podnož. Máme višeň už asi 6let a pořád je to stromek do 2,2m zatím co např švestka je už dávno přes 4m.

Plodnost ovocných stromů je většinou 3-4 roky, první druhý rok po vysazení udělá pár květů, většinou odpadnou a pokud ne, měl byste se je shodit sám, aby se stromek nevysiloval. Dost lidí to neudělá, protože prostě chce ochutnat. :-D Já plody taky nechávám, jen je redukuji.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]