Nejste přihlášen/a.
Chtěla bych na zahradu višeň Morelu pozdní. Máte s ní někdo zkušenost - za jak dlouho od vysazení začne stromek plodit? Měl by to být menší stromek - opravdu nevyroste moc velký strom?
Děkuji za zkušenosti.
Vzrůstnost záleží na podnoži, na které je višeň naočkovaná. Pro menší vzrůst shánějte podnoý Gizela 5 nebo Colt, případně mahalebka. První dva roky otrhávejte květní pupeny, aby lépe zakořenila a narostla hmota.
Jabrako, lépe je nakupovat v ovocných školkách než u "odborných" překupníků (tedy zahradnictví). Vámi uváděná podnož má jistě nějaké označení. Můžete jej napsat? Roubujete znovu nebo jak tomu rozumět?
Pokud budete kupovat u odborného zahradnictví,pak veškeré informace získáte tam.Já jsem si pořídil nízkokmennou třešni i višni-kyselkuna podnoži "ptačky",která roste ve výšse 1000m n m.Má výrazně malé přírůstky,takže desetiletá má stále jen dva metry.Takže je skutečně nejdůležitější podnož.Ale je nutné si naroubování provést sám.Plodila po dvou letech.
JABRAKA
Višeň a např broskev jsou vždy menší stromy než jiné. Ale i tak to pořád může být 4m strom. Nevím, zda vyloženě chcete zákrsek kolem 2m, pak musíte vybírat cíleně nejen odrůdu, ale i podnož. Máme višeň už asi 6let a pořád je to stromek do 2,2m zatím co např švestka je už dávno přes 4m.
Plodnost ovocných stromů je většinou 3-4 roky, první druhý rok po vysazení udělá pár květů, většinou odpadnou a pokud ne, měl byste se je shodit sám, aby se stromek nevysiloval. Dost lidí to neudělá, protože prostě chce ochutnat. Já plody taky nechávám, jen je redukuji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.