Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přeorání louky a zasetí traviny, jakou sečku?

Od: jakubs* odpovědí: 16 změna:

Dobrý den,

máme zhruba 4 hektary louky a rok co rok bývá rozrytá, letos to je opravdu hodně:

jyxo.info/...

a přemýšlím, co stím. Myslivci to vždycky povláčí, ale je to kničemu, drny to jen překulí, louka je sama díra a hrbol, když to pak seču, tak všude lítá kamení, hlína a prach... navíc na horní části louky už neni skoro žádná tráva jak je to přerýté. Zajímal by mě váš názor, jak to řesit? jak to řešíte vy? zvažuji, že to na jaře přeorám a zaseju trávu, prý by tam divočáci na pár let neměli chodit tolik rýt, když se travina omladí. Takže se už dívám po trojáku, nějakých těch těžších bránách, smyky si vyrobím a sečku bych koupil takovou tu klasickou co je za koníky viz: stroje.bazos.cz/...

Zajímalo by mě, jestli na zasetí trávy je taková sečka vhodná, přece jen semínka trávy jsou menší, jak semínka obilí, tak aby tam té trávy nepadalo moc, co si o tom myslíte?

Děkuji všem zkušeným i nezkušeným :)

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

floro*
hodnocení

2x
Existuje seci masina, tzv. prisevkova, kterou se dosevaji louky do puvodniho drnu. Pokud ji maji v sousednim druzstvu, zkuste se s nima domluvit. Pred tim treba potahat branama nebo lucnima branama. To by se melo delat kazde jaro, trochu provzdusnit.
Na tech mistech nelze nastavit plazy sekacce vys, tak aby to nebralo drny?
Pokud ale budete chtit novy porost, pak by podle me bylo porad lepsi se domluvit se sousednimi zemedelci to projet podmitacem a pak predsetovym kombinatorem a pak doset. I ten seci stroj miva predsetovou pripravu.
Prasata na louku chodi, protoze hledaji neco jineho na chut, budou tam chodit i dalsi roky, at je louka nova nebo ne.
jakubs*
hodnocení

Myslivci tam jezdí bránama poslední 2-3 roky a dřív to bylo v pronajmu a to se nijak ai neřešilo, takže jsou tam všude díry a hrboly který nejdou ani vidět už, ale traktorem tam jezdit celý den je hrůza. U té sekačky je doraz, takže jedině zvednout, ale to pak je málo trávy.. zkusím najít někoho v okolí s podmítačem a uvidím..

Nechápu proč zrovna k nám, o pár stovek metrů dál je louka taky u lesa a neni na ni ani rýpnutí *zed*

hodnocení

2x

Jestli stroje nemáte, tak bych si je kvůli tomuhle (s prominutím) cancouru nepořizoval a nechal si to udělat místním zemědělcem, co mechanizaci má (pořádnou). Orat by se mělo tak, aby hrubá brázda přemrzla a na jaře to šlo dobře rozdělat. S tou sečkou na obrázku to nasejete, neměl by být problém. Každá sečka má regulaci velikosti výsevku.

doplněno 13.01.19 23:14:

S cenou neporadím, už jsem z oboru dost dlouho a časy a ceny se mění. Na internetu bych ceny nehledal, ale zeptal bych se okolo, kdo by byl schopen a ochoten a za kolik.

jakubs*
hodnocení

Nevíte prosím, nakolik by to mohlo orientačně vyjít? já co jsem se díval na internetu, tak jsem napočítal tak nějak kolem 15000, neni to nějak moc za 4 hektary?

floro*
Pristi tyden mam jit platit za seti neceleho hektaru. Tak vam pak dam vedet. Ale urcite to tolik nebude.
Leda by jste to pocital vcetne osiva. Lucni osivo na 3 ha me vyslo na tusim 7 nebo 8 tisic, pak by to s pripravou a setim mohlo tak vyjit, no.
jakubs*
hodnocení

Tak jestli si vzpomenete, tak sem napište kolik to ostálo, děkuju :)

72mona3*
hodnocení

0x

Omlouvám se, neodpovím přímo na otázku.

U nás prasata také řádí. Myslím předloni *zmateny*byla jedna louka byla jak přeoraná, na další byly snad půl metru hluboké jámy. Záleží, co tam ta prasata hledají. Půlmetrové jámy jsou po dobývání myší, kobercové rytí po vyhledávání kořínků, hlíz a žížal (nejspíš).

Myslite, že po obnovení travního "koberce" už nebudou mít co hledat? Možná první rok, ale potom? *nevi*

Co zabírá, jsou myslivci. Stačí skolit jeden kus (černé zvěře, nikoliv myslivecké :-D) a pak se dlouho místu vyhýbají. Ale je to vlastně nekonečný boj. M.

jabraka*

Vzpomeňte na Zlínký kraj,kde kvůli prasečímu moru potřebovali udržet divoká prasata v místě.Používali tak zvané pachové ohradníky.Fungují na principu chemického prostředku(kyselině izomáselné)

pachove-ohradniky.eu/...

JABRAKA

72mona3*

Jabraka - pravda. Pachové ohradníky! *palec*

Ještě je otázkou, na kolik by to vyšlo. Jestli by se to vyplatilo na malou plochu.

Nevím, proč to nepoužili i u nás*zmateny*

jabraka*

V příspěviku je i cenník.Myslím,že elektrický ohradník přijde mnohem dráž.sada je za 1600 Kč a je na 2000 m.

JABRAKA

72mona3*

Když mně se to dnes načítá snad půl hodiny *zed* Ale děkuju.

jakubs*
hodnocení

U nás to je jen povrchové, takže nějaké ty hlízy a žížaláky..

Myslivce jsem tam viděl jednou, ale podle stop od auta tam jezdí pravidelně... ale kolik toho střelí za rok, to nevím.

72mona3*

Pak tedy zkuste ty ohradniky, tedy po obnově. Myslím, že je to jediné vhodné a funkční řešení.

jakubs*
hodnocení

Na ty pachový ohradníky se mrknu, ale stejnak to teď je třeba opravit.

Jenom ty pachové ohradníky nejsou napořád, působí jen po určitou dobu.

jakubs*
hodnocení

já vím, bude to asi věčný boj, ale třeba to alespoň nebude tak hrozný, nejlepší řešení je stát se myslivcem a všechny postřilet a sníst :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]