Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Orchideje neprospívají

Od: hala odpovědí: 8 změna:

Dobrý večer, 10 let pěstuji orchideje, různé druhy. Před rokem a půl jsem se stěhovala z domu ( vlhkého starého), kde orchodeje stále jen květly. Zálivku jsem dělala 1x měsíčně, 1x14 dní, jak kdy. Po stěhování do výrazně suššího bydlení to šlo hodně z kopce. Listy gumové, kořeny suché, květy od té doby žádné. Začala jsem vícekrát zálivkou. Listy se zlepšily, jsou pevné, tvrdé, tmavě zelené, ale kořeny stále suché. Všechny jsem přesadila, vystříhala uhnilé kořeny, pohnojila tyčinkami. Po měsíci jsem se dočkala nových výhonků kořenů u všech orchideí. Nyní i na jedné z ostřiženého starého šlahounu budou květy. Na druhé další rostlina. Co se mi stále nezdá je, že už mi 2 uhnily, přitom mají kořeny suché a dokonce už usychají i ty nové. Jsem z toho zoufalá. Mám jich opravdu hodně. Bohužel jsem musela změnit bydlení a tím i světovou stranu, ale s tím nic neudělám. Měla jsem radost z nových výhonků kořenu a i ty teď také usychají. Teď v zimě jsem zálivku zmírnila. Během léta jsem musela "zalévat" i 2x týdně. Co dělám špatně?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

floro*
hodnocení

4x
Orchidee je v suchem prostri zpusobem maceni - nalit kvetinac plny vody a po 12 hod vylit. Dulezite je aby nasakl subtrat, ktery je tvoreny z valne vetsiny kurou a kokosem a nevedou vodu stejnym zpusobem jako substrat na ostatni rostliny. Tak muze rostlina prijimat vodu ji zpusobem vlastnim a navic se tak syti vodni parou i okoli.
Vnejsi koreny nemusi byt zelene, obzvlast v suchem prostredi ani nebudou. Orchidej je epifyt, coz znamena, ze roste na vetvich stromu a prijima vodu jen ze vzdusne vlhkosti. Proto se sazi do drcene kury a vyzaduje pruhledny kvetinac.
V zime je u nas hlavni doba kveteni, coz vyzaduje vic vody a i diky topeni neni vhodne v zime zalinku omezovat, mozna dle podminek spis naopak.
idanova*

Zdravím. @floro, nemám ve zvyku někoho opravovat, ale co je moc, to je moc. Zvlášť, když taková "rada" může způsobit přímo uhynutí toho, co by tazatelka ráda zachránila. 1) Pokud se rostlinný materiál máčí ve vodě, za 2 hodiny začíná proces hnití. To je u orchidejí likvidační. Takže orchidej rozhodně nemáčet 12 hodin. 2) Není důležité, aby nasákl vodou orchidejový substrát, ale "houbovitý" povrch kořenů (který by měl být zelený, pokud je šedavě stříbřitý, je potřeba zálivka), jen to není nevhodné. 3) Do drcené kůry se nesází proto, že je kůra nasákavá, ale proto, že hrubé kusy se dlouho nerozpadají a netlejí a dobře pouštějí ke kořenům vzduch a průsvitný (nemusí být přímo průhledný) květník propouští i světlo. Substrát jen drží kořeny a celou rostlinu tak, aby nepadala a zároveň nebrání přístupu vzduchu a světla ke kořenům. Někteří odborníci sázejí i do drceného polystyrenu, ten nenasákne vůbec. 3) Vodní párou se nesytí okolí, nikdo tam nic nevaří, pára se netvoří. 4) Orchideje nepřijímají vodu jen ze vzdušné vlhkosti, ale žijí z té, která stéká při deštích po povrchu kůry dřevin, na kterých jsou přichycené svými "houbovitými" nasákavými kořeny. Pak musí s nasáklou vodou hospodařit a další dostanou s novým deštěm. Proto doma střídavě máčíme a dopřáváme sucho. 5) Doba kvetení nevyžaduje víc vody, zálivka se řídí vždy a jedině podle toho, kolik vody mají nasáklé kořeny, to prozradí barva povrchu kořenů. Jak při kvetení začnete dodávat víc vody, kořeny hnijí a orchidka hyne. Tak asi tak. Ida

floro*

Zdravím. @floro, nemám ve zvyku někoho opravovat, ale co je moc, to je moc. Zvlášť, když taková "rada" může způsobit přímo uhynutí toho, co by tazatelka ráda zachránila. 1) Pokud se rostlinný materiál máčí ve vodě, za 2 hodiny začíná proces hnití. To je u orchidejí likvidační. Takže orchidej rozhodně nemáčet 12 hodin. Ano máte pravdu, jde o překlep, má tam být 2 hod, omlouvám se, že jsem nepostřehla, 2) Není důležité, aby nasákl vodou orchidejový substrát, ale "houbovitý" povrch kořenů (který by měl být zelený, pokud je šedavě stříbřitý, je potřeba zálivka), jen to není nevhodné. Ale ano, je to nutné. Nasáknutý substrát posléze předává postupně vlhkost do okolí (tzn. vzduchovým kapsám v substrátu) a tím pádem mohou kořeny přijímat tuto vlhkost. 3) Do drcené kůry se nesází proto, že je kůra nasákavá, ale proto, že hrubé kusy se dlouho nerozpadají a netlejí a dobře pouštějí ke kořenům vzduch a průsvitný (nemusí být přímo průhledný) květník propouští i světlo. Substrát jen drží kořeny a celou rostlinu tak, aby nepadala a zároveň nebrání přístupu vzduchu a světla ke kořenům. Někteří odborníci sázejí i do drceného polystyrenu, ten nenasákne vůbec. O tom se nepřu 3) Vodní párou se nesytí okolí, nikdo tam nic nevaří, pára se netvoří. A kdyř substrát schne nebo se odpařuje voda z prostoru pod rostlinou (v tzv. obalech faleňácích), tak kam asi se ta voda ztrácí? 4) Orchideje nepřijímají vodu jen ze vzdušné vlhkosti, ale žijí z té, která stéká při deštích po povrchu kůry dřevin, na kterých jsou přichycené svými "houbovitými" nasákavými kořeny. Pak musí s nasáklou vodou hospodařit a další dostanou s novým deštěm. Proto doma střídavě máčíme a dopřáváme sucho. 5) Doba kvetení nevyžaduje víc vody, zálivka se řídí vždy a jedině podle toho, kolik vody mají nasáklé kořeny, to prozradí barva povrchu kořenů. Jak při kvetení začnete dodávat víc vody, kořeny hnijí a orchidka hyne. Jistě, ale květy zvyšují odpar, tím vyšší potřebu vody - tím myšleno že prodlužovat intervaly mezi jednotlivými zálivkami v zimním období je nesmysl oproti rostlinám, které vyžadují v zimním období klidové období (chladnější prostředí a tím i nižší zálivku). Jako tropická rostlina Phalenopsis klidové období nemá. A kvete u nás především v zimě, protože k indukci kvetení potřebuje mírné snížení noční teploty.

idanova*

Zdravím. Věděla jsem, že to neskousnete. Je mi líto, ale orchideje vám nejdou. *mir*Ida

idanova*
hodnocení

0x

Zdravím. Nevím, které druhy orchidejí máte (většinou se doma pěstují falenopsisy), tak všeobecně. S novými podmínkami se musejí orchidky vypořádat, s tím mnoho nenaděláte. Pokud mají nyní sušší a teplejší prostředí => teplo jim prospívá, sucha se zbavíte tak, že postavíte květníky na kameny do misky s vodou (nad hladinu), aby nestály ve vodě. Voda se z hladiny odpařuje, okolo listů tvoří vlhko, to je dostačující. Tak jsou orchidky vyšlechtěné. Pokud máte epifytní druhy (ty, co rostou přichycené na kůře stromů), jejich kořeny vyžadují nejen vzduch, ale i světlo (průsvitný plast či sklo). Nezvyšovat zálivku, nepostřikovat. Zalévat ponořením do teplé vody na asi 3/4 hodiny až hodinu - ale ne listy ani srdíčko - (nejlépe dešťové, lze i převařené), kam přidáte tekuté hnojivo pro orchideje - podle přiloženého návodu - tím dodáte i živiny. Tyčinka se hodí jen pro druhy terestrické. Přihnojujte jen v době plného růstu = v období, kdy orchidka buď kvete, nebo se jí tvoří nový list. Jindy ne. No a zalijete (dáte napít) tehdy, když kořeny v květníku ztratí zelenou barvu na povrchu a jsou jokoby stříbřité, šedavé. Ne přesně podle dní. Není vhodné otáčet kytkou (většinou k tomu svádí to, abychom pěkně viděli na květy, které bývají otočené ke světlu), pak listy "zhadrovatí". Je potřeba, aby se listy stále "dívaly" za světlem. Pokud vám sežloutnou ty nejstarší listy, je to přirozený jev. Hodí se i tak po 3 letech přesadit. A pozor na studený průvan. Myslím, že vaše hnědé kořeny nejsou uschlé, ale uhnilé. Pokud zahnije povrchová "houbovitá" vrstva kořene (stačí 2 dy), kořen není schopen regenerace, a pak opravdu ten nefunkčí kořen uschne. Tak ať vám orchideje prospívají. Ida

hodnocení

0x

Mně se zdá, jakoby řádila nějaká tajemná orchidejová nemoc. Já se s nimi vždy chlubila známým, ostatně mám je tu jako fotku a v posledním čtvrtletí mi uhynuly úplně všechny, přitom se o ně starám 5 let stejně. Zalévám je dle předpisu, ale přestaly růst ty vzdušné kořeny, ty uschly, list upadaly, Tak nevím. Přitom dvě kámošky je doslova přelévají a mají je krásné.

hodnocení

0x
Jen otientační dotaz: nemáte v novém prostředí moc tvrdou vodu?

hala
hodnocení

Podle konvice zřejmě stejnou. Ale neměřila jsem. Samozřejmě zálivka probíhá způsobem namáčení, jak uvádíte výše.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]