Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je to plisen?

Od: eset* odpovědí: 17 změna:
Dobry den.
Na vetsine pokojovek se mi delaji cerne fleky.
Prelitim to nebude.V loni jsem diky preliti v zime prisla o vetsinu pokojovek.
Ted radeji zapichuji spejle do substratu a po 10 minutach vytahuju.Pak podle stavu spejle bud zalivam nebo netalivam.
Poradi nekdo proc listy takto cernaji?
Kdyz vidim ze listy zacinaji mit fleky cely list odstrihnu,ale stejne se fleky objevi jinde.Fleky se nejprve vytvari v okoli stredu listu a az pote na krajich nekdy ani okraje listu nejsou zasazeny.
Dekuji za kazdou dobrou radu.

Je to plisen?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Sice netuším, jak ze zapíchnuté špejle poznáte, jestli máte zalito nebo ne, ale myslím si, že přeléváte stále. Hoďte pár fotek zeminy v květináčích, bude jasněji.

doplněno 27.12.18 12:42:

Nepřeháníte to s rosením?

eset*
hodnocení

Opravdu bych nereklam
,ze jsou prelite.Na fotkach je i videt ze substrat je suchy az popraskany a u nekterych se i substrat oddeluje po okrajich od kvetinace.
Jinak k te spejli.Po vytazeni je bud nasakla vodou obalena mokrym substratem nebo mirne vlhka a drobne obalena substratem a nebo sucha a bez substratu, ktery na suche spejli nedrzi.
Ono je taky docela mozne, ze jsou napadeny nejakym neradem.V lete jsem je mela vsechny na balkone a ke konci leta opet premistila do pokoje.Od te doby se jim nedari.Nove listy se nerozvinuji a pokud ano jdou male,zdeformovane - okraje jdou jakoby strapate - okousane,na listu jsou suche fleky a nekdy je list i deravi.Vetsimou je deravi uz u stonku.
Je to plisen? #2
eset*
26.12.18 23:44
hodnocení

Je to plisen? #3
eset*
hodnocení

Myslim ze 1x tydne v pokoji kde je radiator neni tolik.Kdyz je rosim a jsem asi tak u poloviny pokojovek ty prvni jsou uz suche.Nektere i mnohem driv napr. Vodenka, Zelenec,Dracena Marginata u ni je dokonce roseni dukezitejsi nez zalivka.
Uz nekolik let o pokojovky pestuji a staram se o ne srejnym zpusobem a vzdycky jim to svedcilo.
Jednou se mi podarilo je pres zimu prelit a to jenom proto ze jsem si prinesla domu Dracenu kterou nekdo vyhodil.Byla opravdu dost zubozena,ale jeste "ziva".Jenze jsem ji nedala nejdrive do karanteny a dala ji hned mezi osratni rostliny.Bohuzel jsem si s Dracenou prinesla domu i smutnice.Zasypala jsem vsechny pokojovky na povrchu kvetinace piskem,aby se nemohli mnozit a vehem par dni byli po nich.Po zapnuti radiatoru byl povrch kvetinacu neusrale suchy a ja zalevala a zalevala.Prvni mi odesla velka palmu a ja nemela vubec tuseni proc nez jsem sahla na kmen a zaborili se mi do nej prsty jak byl mekky.Vsechny kytky meli uhnile koreny.Pak mi teprve doslo,ze pisek na povrchu byl sice suchy,ale drzel vodu v substratu.Jako kdyz sravire hrad z pisku.Povrch schne pred ocima,ale podnim je pisek mokry.Od te doby pred zalivkou delam test se spejli i kdyz uz na povrchu kvetinacu davno pisek nemam.

floro*
hodnocení

0x
A jak dlouho se vam to na rostlinach objevuje? Po uprave zalivky?
Ono totiz vseho moc skodi - moc vody, ale i moc velke suseni. Upravte zalivku tak, aby byl substrat stale primeverene vlhky. Ani premokreny, ani suchy. Predstavte si, ze mate rostlinu jejiz puvod je v tropech a subtropekh, kde je neuveritelne vysoka vzdusna vlhkost a puda nikdy nevysycha, vy postavite do bytu s ustrednim topenim a s minimalni zalivkou... druhy extrem je, ze si to lidivpletou s podminkami v bazine. Proste vody tak akorat... vzdy je nutne se prizpusobit mire transpirace rostliny. Casto je v zime nutne zalivku snizit , protoze je kratky den a mensi intenzita slunecniho svitu, ale pokud mate doma suchy vzduch a teplo, tak to neplati. Vzdy je nutne se prizpusobit konkretnim podminkam na stanovisti.
eset*
hodnocení

Zalevam kdyz je substrat jen mirne vlhky nenechavam ho nikdy uplne vyschnout.Pokud se teda nejedna o sukulenty a jim podobne.Ty zalevam opravdu minimalne asi 1x za mesic podle jejich stavu.Stejne tak i tlustici tu zalevam az kdyz vidim, ze se ji zacinaji scvrkavat listy z kterych cerpa vlahu.Fleky se objevuji opakovane od leta.Prevazne u Lipatkovce,Dieffenbachii,Zamiokulkasu,Tlustice,Prysce trojuhleho u vsech druhu Tradescantie,Syngonium"Arrow",Seflery,
Krotonu,Scindapsusu Pictusu,Peprince tupolisteho,Kalisie,Prodary Japonske a Dendrobium Nobile.
U Potosu,Scindapsusu Aureusu,trech druhu Fikusu,peti druhu Dracen,Yuccy a Synadenium Granti,trech druhu Tchynina jazyka,Hawortie,trech druhu Hypoestesu,Ibisku,Zelence,Voskovky-Hoya Bella,Orchideji-Dendrobium Phalaenopsis a sukulentu az na ten Prysec trojuhly ani tecka.
Draceny a Yuccu pres zimu nezalevam o to vic rosim.U nektery stridam zalivku a roseni.Proste kazde rostline to co vyzaduje.
Priklanim se spise k napadeni nejakym parazitem nebo druhem plisne,nez ke spatne peci.
Mezi temi neflekatymi a flekatymi nevidim ani zadne spojitosti.

liska5
hodnocení

0x

Tohle vypadá jako Fatshedera. Ta má docela ráda vodu. Na jaře ji přesaďte do správného substrátu, a teď ji nenechte přeschnout a nedávejte ji ke zdroji tepla a na slunko. Takové fleky dělá nejčastěji houbová choroba nebo sucho. Já myslím, že u Vás to bude to druhé. Počkáme, až se vyjádří více lidí.

eset*
hodnocení

Prvni foto Ibisek,druhe foto Ficus Microcarpa tyhle fleky nemaji a jsou pekne.Ibisek zacina kvest a Fikus ma plno novych listku,ale to ma celorocne.
eset*
hodnocení

Tak jeste par fotek.
Je to plisen? #4

liska5
hodnocení

0x

To je fakt ibiškový list, to první s těmi pěti špičkami? Nikdy jsem takový ibišek neviděla.

A to druhé skvrnité vypadá jak piperomia, pepřenka.

eset*
hodnocení

Je to ibisek ktery se v kvetinacich nepestuje, protoze je venkovni do zahrady.Navic je to strom ktery vam na zahrade doroste do velikosti napr.jablone.
Peprinec tupolisty je ten jeden napadeny list a viz. dalsi 2 fotky.
Je to plisen? #5
Je to plisen? #6

eset*
hodnocení

Nektere listy vypaji takto:
Je to plisen? #7
Je to plisen? #8
Je to plisen? #9

eset*
hodnocení

U nekterych rostlin jsou i ponicene stonky, jako kdyby na nich byli vykousane cesticky.Nevim hak to presne definovat.
Je to plisen? #10
Je to plisen? #11

eset*
hodnocení

Myslim si,ze tohle udela jen nejaky skudce,ale at rostliny prohlizim jak prohlizim nikde se nic nehybe.Doma se mi uz smeji, protoze nedam lupu z ruky.
Je to plisen? #12
Je to plisen? #13

liska5
hodnocení

0x

Našla jsem v kapitole o nemocech a škůdcích ibišku, že černé skvrny na ibišku jsou projevem houbové choroby. Doporučují napadené listy otrhat, rostlinu postříkat fungicidem a hlínu prolít Previcurem.

Zřejmě ta houba škodí i na ostatních pokojovkách. No, nezávidím Vám.

eset*
hodnocení

Taky jsem se priklanela k nejake plisni,ale jsem na rozpacich,protoze proti plisnim pouzivam preventivne manganistan draselny.
Listy otrhavam hned jak se skvnka objevi.Kdyz ucinim opatreni co mi radite urcite tim nic nezkazim.
eset*
hodnocení

Podenka na konci rijna a ta sama nyni.
Je to plisen? #14
Je to plisen? #15

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]