Nejste přihlášen/a.
Vážení botanici, keřoznalci, křováci a zákeřníci, nějak mi vypadl název tohoto keříku. Snad to někdo pozná. Plodem jsou jakési, důvěru nebudící, fialové bobule. Na obrázku uprostřed vypadají jako Turbo Projímadlo nebo něco, cosi co si na zahrádce pěstovala Lukrecia Borghia. Děkuji za laskavou odpověď.
Tak podle mne Zimoléz lesklý. Mám toho na zahradě spoustu. Ostříháte a vyrazí obloukovitě sklánějící výhony nové a nové.
Podle Vašich zkušeností: Dalo by se to pěstovat do nějakého tvaru, jako např. nízký živý plůtek vedle záhonu? Nebo to vyhazuje klacky do všech stran bez naděje nazahuštění?
Po řezu snadno obrůstá, takže vysazeno do sponu by se zřejmě dalo vytvořit něco na způsob nizkého živého plotu. V době vegetace ovšem dělá dosti dlouhé výhony, jak správně píšete a proto by vyžadoval častější střih. Jak by to vypadalo vzhledově nedokážu posoudit, protože mám keříky jednotlivě. Lepší by jste měl buxus. Je pomalu rostoucí a vytvoří hustší a určitě vzhlednější živý plot.
zimolez odspodu opadává a potřebuje pro vyšší pěstování oprnou konstrukci aby se mohl plazit. Likviduje se blbě, já ho měl 2m vysoký ale spodek holý, stříhat 2-3x ročně, musel jsem ho proplétat aby to trochu vypadalo..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.