Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zabránit zvědavým pohledum do zahrady

Od: sances odpovědí: 22 změna:
Dobrý den co mohu na poplastované pletivo za popínavku,aby to plot unes.A něco ostnatého kolem pletiva ,okrasné bodláčí,nebo jinou neproniknutelnou rostlinu co zabrání neohrabaným rukou ,kvuli kolem doucích vandalu.děkuji za radu
Jak zabránit zvědavým pohledum do zahrady
Jak zabránit zvědavým pohledum do zahrady #2
Jak zabránit zvědavým pohledum do zahrady #3

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hoststary*
hodnocení

5x

Fazole (phaseolus), svlačec (convolvulus tricolor), řeřichu (lichořeřišnice pnoucí) a další sice plot zakryje, ale jakmile je konec vegetace, přijde konec léta, máte problém, jak se toho zbavit a jak každý úponek zvlášť odstranit z pletiva. Je to k vzteku, zvlášť, když stonky zaschnou a lámou se.

Pokud vám někdo strká ruce do plotu a rve kytičky nebo plody, nepomůže ani pes, který si vyběhá cestičku kolem celého plotu, protože lidé, kteří rvou kytky z cizích zahrad takové psy dráždí, cloumají plotem, kopou do něj a mají legraci ze psa, který se může uštěkat, ale kousnout nemůže. Proti zlým lidem snad zvenčí plotu nasadit vysoké kopřivy (urtica) ale ty vám zase budou zlí kluci mlátit klackama nebo do nich budou čurat psi.

hoststary*

Jestli máte místo, můžete k plotu nasadit pnoucí ostružiny, nebo maliny, ale to vám budou lidé rvát ještě víc a není to tak husté a malina se navíc jako plevel rozroste i pod plotem a dál do zahrady a bude těžké se jí zbavit.

Jestli se chcete zbavit pohledů lidí a plot úplně zakrýt, tak je tu stále zelený břečťan (hedeera helix), což je také šíleně rostoucí okrasný plevel, nebo krásně kryjící různé přísavníky, psí víno apod.,které vám ale prorostou pletivem a už se k němu nikdy nedostanete, bez stržení porostu.

dlouhaparcela
hodnocení

4x

Pokud chcete něco ostnatého, tak leda z venku, ale ne do své zahrady. Je to dost nebezpečné, když jsou děti, nebo pes, ale i práce pro Vás, při odstraňování.

Odstranění rostlin s trny, které se pnuly po plotě Vám dost dobře popsal výše vložený příspěvek, odstraňování zbytků rostlin po ukončení vegetace je práce za trest.

Myslím, že uvedené rostliny na fotkách jsou dost řídké, tedy ty pohledy budou do zahrady stále.

Můžete vysadit a stříhat hlohyni, ale to stříhání není také nic dobrého, dvakrát ročně a práce je okolo toho dost se sbíráním ustřihlých větviček.

rostlinky.cz/...

Na pletivo pověsit tu zelenou zástěnu. Nikdo pořádně nic neuvidí, rukou se nedostane, a máte to bez práce. A uvnitř si můžete dát jakoukoliv pěknou květinu, či keřík.

hodnocení

3x
Vysadil bych podél plotu hustě jehličnatý túje a nebude tam ani vidět
majsterjoe*

1,5 metrů od plotu může být pro majitele menších zahrad hodně.

ulysses
hodnocení

3x

Stále zelený keř bez větších nároků na pěstování. Hlohyně šarlatová - Pyracantha coccinea. Lze z ní vytvořit dokonale neproniknutelný živý plot, charekterizovaný ostny připomínající žiletkový ostnatý drát. Při výchovném sestřihu od malé rostliny, lze tento nenáročný keř pěstovat do libovolných tvaru. Je to ideální ochrana pozemku i tam, kde není umělý plot, dorůstá až do výše 2m. Na podzim plodí hrozny oranžových plodů, které konzumují někteří ptáci a tak se rostlina rozšiřuje.
cs.wikipedia.org/...

Jak zabránit zvědavým pohledum do zahrady #4

Mohu doporučit,mám z toho 25 m dlouhý asi 10 let starý a opravdu je to neproniknutelný plot,ale má jednu obrovskou nevýhodu. Je potřebné jej nejméně 2x ročně stříhat a pečlivě hned uklidit ostříhané větvičky.A protože roste jako plevel,je z toho docela dost ostříhaného. S ohledem na to, že má trny a když budete uklízet až za 3 dny,kdy zaschnou tak zůstanou ruce i přes rukavice plné špiček trnů. V půběhu úklidu nic necítíte,ale za den,dva až se začnou podbírat,tak si s jejich vytahováním užijete.

Navíc roste opravdu bujně,takže musíte plot i zužovat a potom je průhledný.Ty krásné plody a jsou i žluté se Vám podaří vypěstovat jen pokud nechytnou rez,potom jsou černé a ptáci je nechávají bez povšimnutí.

Tedy z mé zkušenosti,,mám na plotě břečťan stále zelený,,Roste rychle a nevymrzá Je z něho super plot neprůhledný..

Ten břečtan je dobrý, naši známí takový plot mají, zasadili sazeničky a stále proplétali, za čas měli krásně porostlý plot.

hodnocení

3x

Já to nechápu. Proč proboha zadáváte tak obyčejnou otázku a sám si na ni za chvíli odpovíte způsobem, kterým šmahem zpochybníte všechny lidi, kteří se snažili pomoci? Co z toho máte? Já teda narozdíl od sysla hejkala nevím kdo jste, ale přijde mi to opravdu divné. Jestli jste chtěl někomu třeba poradit, že ty růže jsou bezva nápad, tak jste to mohl snad napsat do vzkazů pro ostatní a ne,musel jste se se tak namáhat. A přitom přece musíte vědět, že v této poradně je to ihned vidět.

Nejlepší je nesnažit se o to, aby tam každý čučel. Sousedka naproti má neproniknutelný plot a každý tam čumí. My máme normální, za plotem budleje a nikdo tam nečumí a nic nedělá.

Sisi, to máte pravdu. Čím víc se člověk "barikáduje", tím víc jsou lidé zvědaví, co to tam asi tak skrýváte. :-D Já když jsem se sem přistěhovala, tak jsem po celém plotu natáhla takové ty plachty co jsou na auta, protože jsem se nechtěla kamarádit a vadilo mi, jak na mě mí sousedé zvědavě čumí. Po roce mne to přešlo a plachty jsem sundala. Dnes se tomu se sousedkou smějeme. Ale také jim vrtalo v hlavě, proč jsem to neprůhledné opatření udělala a mysleli si, že mi hráblo. *smich*

mirka*
hodnocení

0x

To jsou rady na prd, vysad ruži rosa.nebo ruže svraskalá.Budeš překvapen ,mezitím bužeš vysadit bodlák velký,poslouží ti i jako mulč,na zeleninové záhonky,

výtka
Upozornění od sys hejkal 15. 12. 2018 00:01:10
Když už měníš nicky a PC/mobil, je třeba změnit i IP adresu. Ale stejně ti to nepomůže, tvůj styl psaní je jedinečný...
id

To je fajt na pord, když si odpovídáte sám.

Vy vlastně žádnou odpověď nepožadujete, vše víte. Dotaz byl jen z nudy? Pokud byl myslen vážně, tak bych vysadila šípkovu růži a na podzim máte bohatou zásobu šípků na čaj. Ale co v zimě?

dlouhaparcela

Tak zrovna tu růži svraskalou bych se bála použít. Dost se vysazuje na okrajích dálnice.

Jakmile se chytne, tak je to podzemními výhonky rozrůstající se plevel. Některé druhy jsou ale nízké, zadavatel by musel pečlivě vybírat, aby natrefil tu správnou, vyšší odrůdu /150cm/.

Bodlák velký jako mulč? No potěš koště, to je rada. A že má po celém obvodu listu jehličky, tak fakt, práce s ním bude velmi příjemná.

Tohle vše na zimu opadne,,jedině ten břečťan a je klid ,,vyfotím snad zítra, Z růží zbytou jen klacíky a není to hezké..a také je o růže se starat.Já vyhodila růže i z přezadrádky,,,listy mají často plísně,,u mne každý rok

nikdo*
hodnocení

0x

Zasaďte tam chmel. Několik rostlinek po délce plotu, vám během několika málo let vytvoří na pletivu totální houštinu. Na zimu to neodstraňuji. A tak každý rok na jaře, nové zelené výhonky prorostou tou suchou houštinou, a vytvoří neproniknutelnou zelenou zeď. Jen se to musí na jaře navádět na ten plot, aby se chmel neplazil po zemi.

Také mámchmel,ale je z toho binec k podzimu ,,je sním moc práce--musí se listí pálit nebo jinak odstranit.Suché dlouhé stonky jsou tak třímetrové a nebylo by hezké je mít mezi novými.Ze samotného chmele pak padají semínka a je binec.Jsou všude.

hodnocení

0x

Sousedi si potáhli drátěnku zelenou folií a pro jistotu ještě před to vysázeli řadu tůjí, mají to s jistotou. Nejsou to naši sousedi, ale obsousedi, za jejich plotem je volné prostranství a neví se, co tam bude.

rmaf
hodnocení

0x

Neopadavá plotová popínavka je tak akorát břečťan. Američani si tam natáhli rohož, už je tam léta a jde to.

Pěkná je vistárie, ale opadá. A dost těžká, když naroste. Stejně tak pnoucí růže.

Před plot:

Mahonie: stálezelená, pohledná, neprostupná hradba

Neprostupnou zelenou hradbu vytvoří například mahonie cesmínolistá. Tento stálezelený, neopadavý, až 2 metry vysoký, široce rozložitý keř má zajímavé, na svrchní straně lesklé a na okraji zubaté a ostnité listy. Kvete od května do července veselými žlutými květy. Zajímavé jsou i jedlé plody mahonie. Z tmavě modrých, ojíněných bobulí se kdysi zpracovávaly marmelády, kompoty a vína, nebo se používaly k přibarvování vín. Stálezelené větve mahonie zajímavě ozdobí i květinové vazby.

Rostlina vyžaduje vlhčí a propustnou půdu. Dobře snáší stinné stanoviště, znečištěné ovzduší i seřezávání. Během tužších zim mohou její větve omrznout, na jaře však keř obvykle znovu obrazí. Množí se semeny, řízky nebo hřížením.

Zdroj: ireceptar.cz/...

boxina14
hodnocení

0x
Bud přísnej ,chceš zabespečit zahradu,nikoliv proti zlodějum,skrytou fotopast nebo kamerový sistem,nebo vykovat pastě kolem plotu,a zamaskovat je,muže být i elektrycký ohradník,zapinat ho na noc,s pozdravem Jindra

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]