Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mango usychaji a opadavaji listy

Od: hudyny* odpovědí: 8 změna:
Rostlina manga bohuzel usychaji listy vzdy od konce listu po stonek listu
Pomalu list usycha a potom odpadne
Zacalo to spodnim patrem a uz je to skoro na nejnovejsich listech
V pude bojuji se smutnicemi ale dosud byla rostlina ok v dobe kdy bylo smutnic hodne, takze si myslim ze smutnicemi to neni.
Nevidim ani zadne pavucinky apod na listech
Ted jsou smutnice uplne na ustupu nejaky cas
Opadava mango treba normalne?
Dik za kazdou radu
Jh

Mango usychaji a opadavaji listy
Mango usychaji a opadavaji listy #2
Mango usychaji a opadavaji listy #3

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

0x

Smutnice, co létají, ty jen snáší vajíčka a otravují lezením po všem, hlavně po monitorech. Ty nemají pavučinky. Co škodí, jsou jejich larvičky na kořenech! Jsou to takoví téměř průsvitní červíčci ponejvíc 2- 4 mm velcí. Jinak se na těch listech možná projevila nepravidelná zálivka nebo chladno či průvan, ale ty potvory v půdě bych taky zvažovala.

liska5
hodnocení

0x

Smutnice, co létají, ty jen snáší vajíčka a otravují lezením po všem, hlavně po monitorech. Ty nemají pavučinky. Co škodí, jsou jejich larvičky na kořenech! Jsou to takoví téměř průsvitní červíčci ponejvíc 2- 4 mm velcí. Jinak se na těch listech možná projevila nepravidelná zálivka nebo chladno či průvan, ale ty potvory v půdě bych taky zvažovala. Podobně vypadají i houbové choroby.

liska5

Omlouvám se za nepozornost. Po připsání poslední věty je to tu najednou dvakrát. Sorry. Liška

hudyny*
hodnocení

Diky za odpoved
Mozna jsem prispevek spatne napsal, vim ze nejvice skodi larvy na korenech a musky jsou jiz pouze vylihle larvy.
Spise bych ocekaval nejakou tu houbovou nemoc, jelikoz nove smutnice jiz na lepovych pascich skoro nejsou(ty pasky jsou tam jiz asi mesic, proto jsou docela plne)
Ted se enazim spise moc nezalevat a doufat ze se mango chyti
Zkousel jsem i zastrihnout kousek listu, ktery zacina usychat, ale jen to trochu zpomalilo prubeh usychani listu
Snad ty opadle patra s listy dorostou, jinak budu muset do obchodu pro mango a sadit pecku znova

floro*
hodnocení

0x

To se smutnicemi nemá nic společného. Toto je s největší pravděpodobností nedostatečná nálivka a suché prostředí. Mango je tropické ovoce, tudíž vysoká relativní vlhkost prostředí, vysoké množství srážek a intenzity slunce. Přemístit na co nejvíce světlé místo, teplé ale ne u nebo nad topením (suchý vzduch), rosit, květináč dát do většího obalu, na dno dát keramzit, tam udržovat stálou hladinu vody pro možnost odpařování a zvýšit zálivku, ale tak, aby rostlina nestála pernamentně ve vodě, ale udržovat substrát vlhký.

liska5
hodnocení

0x

Floro bude mít pravdu. Teď koukám, ta půda v květináči vypadá hodně suchá. A jestli je tam ještě suchý vzduch?... Sice přeschnutím se potlačují smutnice, ale rostlina trpí suchem, pokud je z podmínek vlhkých tropických pralesů. Kropte ji.

hudyny*
hodnocení

Ok diky za nazory, beru v potaz a zkusim upravit zalivku
jena1312

Dobrý den,

mám úplně stejný problém a smutnice žijí v květináči také. Je jich tam zatím velmi málo a musely být v supstrátu, protože jinou kitku v kanceláři nemám. Je pravda že mám květináč umístěn na okně nad topením, ale zaléval jsem jí řádně. Zkusím ji přemístit a uvidíme. V případě že zjistíte nové informace, dejte prosím vědět :)

Díky předem

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]