Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, já jsem Scindapsus nikdy do květináče nedával, ale byl jen ve sklenici s vodou (kterou jsem doléval) a ta byla v "okrasném" a neprůhledném květináči - nikdy neuhníval, hezky prosperoval a zničil jsem ho (asi) až průvanem, který prý nesnáší. Řasa tam byla, ale rostlině nevadila. Zdravím!
Zrovna včera jsem sázela marantu. Ulomený výhon ve sklenici s vodou už měl kořeny, tak šel do hlíny. Myslím, že čekat na jaro by nevydržel. Sázet potos, honem honem, není nutné. Jak píše Ben, prosperuje i ve vodě. Tak je to na vás. M.
Vlastně potos i zelenec jsme mívali na škole trvale ve vodě, než si je někdo rozebral. Extrémně odolné a nenáročné rostliny...
Já si myslím, že do půdy je můžete sasadit úplně s klidným svědomím. Když to půjde, postavte květináč na místo, kde stála sklenice, kde byla zvyklá. Nevím proč, o tuhle kytku se snažím mnoho let. Zakoření ve vodě, v květináči se tváří spokojeně, ale než začne růst, trvá ji to i klidně i víc jak rok. Stejně tak voskovka. Nikdy ji nezasadím do velkého květináče, vím, že nejprve má snahu kořenit a až pak růst.
Scindapsus a zelenec mám také tak, některé v hlíně a některé ve vodě. Když chci dávat do hlíny, klidně je to možné i v zimě. Připadá mi, že když si sazenice zvykne ve vodě, je tam dlouho a má hodně kořínků, do hlíny se jí už nechce. Hůř se mi chytá, než ta s novými kořínky.
Konkrétně "scindapsus" můžete zasadit do květináče kdykoliv. Čím víc má kořenů, tím lépe. S touto květinou mám několik desítek let zkušenost a nikdy jsem při sázení, či přesazování nepřemýšlel, jaké je zrovna roční období. Nikdy se nestalo, že by mu to nějak uškodilo.
Ovšem můžete ho klidně nechat i trvale ve vodě a jen mu občas přidat do vody trochu živin (to bych ale asi nechal až na to jaro).
Samozřejmě, že můžete sázet pokojovky v každém ročním období. Být vámi tak na nic nečekám a zasadím do květináče.
Párkrát se mi stalo, že jsem rostlinu s kořeny nechal ve vodě zbytečně dlouho a ona právě zahnila. I když jsem měnil vodu.
Sazenici je dobré po zasazení dát na severní nebo západní okno - sázíte-li ji v zimě. Tam se alespoň mě nejlépe zakořeňují.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.