Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, opadává mi jedna rostlina a jediný způsob , jak ji zachránit je ji nařízkovat. Jen mě zajímá, jestli můžu udělat řízky i teď na začátku prosince a nechat ve vodě až do jara a pak zasadit. Myslíte, že ve vodě přežije až do jara? Děkuji za odpověď
Ještě mám jednu otázku. Na začátku srpna jsem si koupil dvě orchideje a nádherně rostou. Kadý 1 - 2 týdny je ponořuji do odstáté vody a hnojím hnojivem na orchideje ve spreji. Teď k začátku prosince mi ale začali opadávat květy. Listy jsou nádherné a rostou tam nové, ale květy opadávají . Má to tak být? A kdy skončit a zase začít s hnojením? Děkuji
Ten jediný způsob určitě není jediný. Také je možné nechat rostlinu být, třeba do jara nějak doživoří. Další možnost je odříznout jen několik výhonů a věřit, že spodek přežije a řízky zakoření. Když napíšete název, nebo alespoň přidáte fotku, bude se možná radit lépe.
V jedné staré knize čtu, že kopřivy lze řízkovat celoročně. Podle babské rady je veškeré zakořeňování řízků úspěšnější, pokud nejde ke stonku světlo. Tedy třeba v keramické vázičce. Ne v čiré sklenici. Zkuste to,
Odřízla bych vršky a dala do vody. Koflíčky do chladu na světlo. Na chodbu. Případné přeasazení nechte na jaro. I když se dnes kopřivy moc nepěstují a v obchodech je není vidět, nebojte se neúspěchu, nejedná se o vzácnou rostlinu. Pokud k tomu nemáte nějaký citový vztah, tak si na jaře s malými obtížemi seženete novou rostlinu.
Já kopřivy miluji. Letos byly dlouhé, vytáhlé a měly velké listy. Dceři jsem v září koupila 4, ale ona potupně pohrdla. Ustřihla jsem jim špičky a šoupla je do vody. Jak to dopadlo? Fotka je ze čtvrtka. Jo a ve školce jsme dávali dětem na stolečky vázičky s kousky kopřiv nebo něčeho jiného a vždycky to pustilo kořínky. Klidně je rozstříhejte a dejte do váziček. Když se nechytnou, na jaře koupíte nové. Klidně do truhlíku. Na plechu na okně se jim daří moc dobře. Ale stříhejte je, zaštipujte, rozkošatí se.
A ještě fotku z předloňska, kdy byly venku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.