Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím zastřešit pergolu?

Od: jan6 odpovědí: 7 změna:
Čím mám zastřešit pergolu, rozhoduji se mezi trapézovým polykarbonátem a plechovou krytinou.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Nedávno jsem demontoval z přístřešku u domu 10 tabulí drátěného skla 100x140 cm, každé o váze pomalu 20 kg, dost tabulí i popraskaných, dozrálo, vydrželo 30 let. Některé spoje už sem tam propouštěly, byť byly opravovány. Po dešti často voda na stole nebo na podlaze. Holt zub času nelenil...
Vyměnil jsem ho za jednu tabuli 16 mm polykarbonátu o rozměru 2,1x7 m. Zvedli jsme ho pohodlně ve čtyřech na šikmou konstrukci od 3 do 4 m výšky. Kotvili ve dvou lidech na třech nosných podélnících po 50 cm. Rychle, za dvě hodiny bez problémů.
Volil jsem odstín bronz, kvůli redukci světla. I tak ho mám moc.
Předtím jsem měl pergolu z boku a pod celým stropem zarostlou vinnou révou. Kvůli stínu. Bylo pěkné koukat na visící hrozny, nebo natáhnout ruku a zobat.
Negatívum byly nájezdy vos na zralé bobulky a následné modré skvrny dole na dlažbě. Plus plno much v létě a listí na podzim.
Na stará kolena už to nebylo...
Takže se přimlouvám za polykarbonát. Lehký, samonosný, odolný počasí a kroupám. Cena za 14 m2 mne vyšla na 250€ plus asi 100 € za příslušenství - izolační podkladní pásky, hliníkové okapové lišty a páska na uzavření dutin, šrouby a plast. podložky.

ujok
hodnocení

0x
Osobně volím polykarbonát v odstínu bronzu. Pod pergolou bude více světla.

hodnocení

0x

Já jsem zvolil polykarbonát s kouřovým nádechem a UV filtrem. Je to perfektní, světlo tak akorát a slunce neobtěžuje. Viz fotka.

Čím zastřešit pergolu?
jan6
hodnocení

Kde jste koupil polykarbonát a o jaký typ/výrobce se jedná?

jan6 - kopil jsem ho u této firmy, mají pobočky po celé republice. Je to trapez, kouřový design s UV filtrem. Mají tam na výběr z různých velikostí a druhů. Bohužel si ale napamatuju tenhle konkrétní typ. Ale ochotně mi poradili, když jsem řekl, na co to potřebuju.Mají tam i různé doplňky a podložky, ale já jsem to vyřešíl nařezáním špalíků z latě, které jsem provrtal a koupil jsem v železářství vruty a velkoplošné podložky s plastem. Perfektně to drží a nemusí se dávat do každé vlny.

lanitplast.cz/...

rv*
hodnocení

0x

Pod polykarbonátem je v létě peklo. Proto na léto mám plechovou profilovanou krytinu (šablony ve tvaru tašek) šroubovanou přes 10mm polystyrén (EPS aby teplo nesálalo dolů, při vhodné rozteči nosné konstrukce jsou spoje EPS na trámech a bílá barva EPS prosvětluje). A na přechodné období další zastřešení s polykarbonátem.

rv - pod polykarbonátem máš peklo, když jsi použil nevhodný typ materiálu. My jsme tam nikdy žádné peklo neměli.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]