Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Na první pohled má orchidka uprostřed prasklé všechny listy. To je nedostatek živin. Uprostřed máte nový malý lístek - roste vám, tak byste mohla přohnojit při příští zálivce hnojivem pro orchideje. Orchidky se hnojí, když rostou či kvetou. Když odpočívají, nehnojí se. A jelikož nepocházejí z našich krajin, "neřídí se" naším létem či zimou. Pokud jsou listy skutečně barvou do černa, to by znamenalo nejspíš hnilobu, ta je z přemíry vlhka při nízkých teplotách. Nestříkejte na listy a pozor na průvan a na to, aby nestála ve vodě. Možná se mi to zdá, ale řekla bych, že ji máte "utopenou" v substrátu, nejde jí ke krčku vzduch a i tím může zahnívat. Falenopsisy potřebují na "celé tělo" nejen světlo, ale i vzduch. Pokud jsou listy spíš tmavě fialové, než do černa, je to přemírou světla. To zfialovění není choroba, když dopřejete světla akorát, zase zezelená. Ida
Zdravím. @ferax, proběhla jsem vaše odkazy. A musím krapítek nesouhlasit. V prvním se píše, jaký je orchidej parazit. To je nesmysl. Není to ani poloparazit, ale epifyt. Neodebírá rostlině (většinou dřevině) žádné živiny. Pouze se přichytí na povrchu kůry, většinou v úžlabí větví, a povrchem celého těla přijímá vlhkost ze vzduchu. A živiny čerpá kořeny z vody, která stéká po větvích a kmenech v "nerovnostech" kůry. V těchto "nerovnostech" se zachycují zbytyky rostlin a hmyzu, tady zetlí a vznikne humus. No a z něj část, rozpuštěná ve vodě, vyživuje orchideje (epifytické, ty terestrické čerpají z půdy). No a co se týká toho kradení energie lidem, nemůžu posoudit. Odborná literatura nic takového neříká, a sama na sobě, ani naší rodině, jsem nic takového jsem nezpozorovala. Spíš opak. Ida
Já znám několik lidí, kteří o něčem takovém nevěděli, brali to tak, že se prostě necítí dobře z různých důvodů. Na dotaz, zda nemají v bytě orchideje, odpověděli kladně. Po odstranění orchidejí uznali, že na tom něco bude, protože se začali cítit lépe. Je to asi něco "mezi nebem a zemí". Taky to nechápu, možná to někdo dokáže vysvětlit. Jsou věci, které běžný člověk nepochopí. Jako např. že černá střecha na domě přitahuje negativní energii. Když se ale namátkou začnete jen pro zajímavost zabývat lidmi, kteří v tom, kterém domě žijí, přeběhne vám mráz po zádech jak to funguje.
Taková základní věc, kterou určitě víte, ale přesto - zaléváte orchidej zespodu? Tj. květináček průhledný plastový má být uložen ještě v jedné nádobce a voda se lije mezi květináč a nádobku. Orchidej si vezme vodu otvorem na spodu průhledného květináčku.
Měla by se zalévat 1x týdně, vlít voda do zevní nádoby na půl hod a poté opět vylít. (Zde možná neplatí vše tak striktně,
ale asi je to lepší).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.