Nejste přihlášen/a.
Poradí mi, prosím, jaké je to ovoce? Plody jsou asi 4 cm v průměru. Byly zelené a pak zežloutly a opadly. Jsou velmi kyselé, voní trochu jako jablka. Rostou na keři.
Píšete, že ovoce roste na keři. Pak je to asi plod kdoulovce. Kdoulovce znám, v sousedních zahradách jich roste několik. Velmi podobné plody má kdouloň. To je strom. Nikdy jsem ho neviděla. Plody kdouloně se nazývají kdoule. Jak se nazývají plody kdoulovce, jsem nenašla.
Wikipedie uvádí: Na podzim plodí tvrdé žluté malvice podobné jablku či kdoulím, které jsou po povaření jedlé. Plody zároveň silně voní.
Zdravím. Tyto plody jsou kdouličky, a keř, kde narostly, je nádherně kvetoucí kdoulovec. Mám jich na zahradě několik. Ta marmeláda z nich je, řekla bych, dost nechutná. Nestojí to za tu práci. Ale vždycky si je nasbírám na misku, protože krásně provoní celý pokoj. Některé na misce začnou hnít, ale některé se krásně usuší, a ty vydrží vonět klidně 2 měsíce. Za "starých časů" se dávaly do prádla, které pak krásně vonělo. Velice dobře se množí semeny vysetými na jaře (po "stratifikaci") z plodů, nechaných přes zimu pod keřem. Krásně tak jde zapěstovat živý plot. A ten se dá udržet i nízký, keře se neženou bujně do výšky. Snese bez problémů střih. Ida
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.