Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Měl bych na vás dotaz k poškození brambor. Brambory pěstuji již 30 let na stejném místě, letos poprvé mají všechny brambory poškození - černé kazy, které vypadají jako prolezlé drátovcem. Můžete mi prosím za pomoci fotek v příloze poradit o co se jedná a co to způsobilo? Je možné takto poškozené brambory použít jako sadbu?
Děkuji.
S pozdravem,
Josef Mrázek
S drátovci nic moc nenaděláte. V současné době není žádné chemie povolena, takže prostě není. Doporučuje se použití dusíkatého vápna. Funguje, jenže. Na jaře se aplikuje měsíc před výsadbou brambor a to je drátovec ještě tak hluboko zalezlý, že se ho to nedotkne. Tak taky nic. Lákat drátovce na brambor ve výsadbě brambor považuji za vtip.
Pokud brambory nebudou hnít, tak je na sadbu můžete použít. Drátovec v nich dávno není. Pozemek na pěstování určitě změňte.
jirik50, vzhledem k tomu, jak dusíkaté vápno používáte, tak má nulový účinek na cokoliv
Dusíkaté vápno jsem začal používat asi před 5ti lety, právě kvůli drátovci, protože mám brambory na jednom místě několik let a moc to střídat nejde. Letos, jak psáno výš, byl drátovcový rok? U nás tedy ne. Mám za to že to vápno zabralo a navíc mi silně omezilo plevel (peťur). Rozhodím na pole ještě na sníh, potom jen rotavátor, hrobky, brambory.
Jako sadbu bych je nepoužila a také bych je nesázela na stejný pozemek. Je chyba pěstovat brambory i jen 2 roky po sobě na stejném místě.
Pěstuji brambory na stejném záhonku už víc než 15 let a jsou naprosto bez problémů. Ale po sklizni naseji hustě jako zelené hnojení svazenku a zarývám ji až teď.
Na stejném místě vysazené soustřeďují všechny možné škůdce.Pokud se nepoužije intenzivní chemie,jinak to nemůže dopadnout.
JABRAKA
Jedine BASAMID GRANULÁT 5 kg. (V zahraničí je dostať v kilovom balení).
Dusíkaté vápno spolu so zeleným hnojením horčice nestačí, hlavne na háďatká.
Basamid granulát je povolený prípravok. Zdravotne a potravinársky absolútne neškodý nielen v prípade koreňovej zeleniny. Aplikuje sa ideálne na jeseň, ešte ak je Slnkom povrchovo vyhriata pôda na teplotu 18°C, zapraví sa rovnomerne kvalitným, výkonným, hlbkovým rotavátorom. Pôda sa uvalcuje a silne obratom pokropí vodou, aby sa utvoril na povrchu škraloup z blata a hlavne, aby sa pôda premiešaná Basamidom fest prevlhčila. Do jari prípravok vyprchá, zneutralizuje sa jeho plynná forma v pôde pričom zároveň zlikviduje počas vegetačného pokoja, v zime, nielen patogény húb a plesní, zlikviduje vajíčka háďatok, larvy chrobáka "kovaříka", mnohonôžky, vajíčka slizniakov a spol. celej škály škodcov.
Nemá význam cpať do zamorrnej pôdy šľachtenú sadbu, lebo sa celoročná práca či lopota na pozemku minie účinkom. Navyše, Basamid ošetrí, dezinfikuje pôdu cca na obdobie 60 mesiacov, teda 5-rokov má farmár či záhradkár pokoj v prípade, ak má malý pozemok kde si nemôže dovoliť zamienať plodiny. Obzvlášť háklivé zamorenie je po cesnaku, zemiakov, koreňovej zeleniny, ale dokonca aj paprík ak sa sadia viac rokov na rovnaké stanovište - podľa osvitu, sklenníkov, chránenej polohy pred severným vetrom apod. výhodných placov na malej, napríklad prídomovej záhrade.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.