Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak ocenit strom

Od: minda® odpovědí: 12 změna:

dobrý den, na zahradě mám těsně u domu mohutné jehličnany, jejich kořeny zasahují až pod dům - praská mi zdivo, zvedá se podlaha... rozhodla jsem se stromy pokácet, s těžkým srdcem - jsou to krásné jedle a smrky, cca 20 m vysoké - nevím ale, co si dál se stromy počnu, napadlo mě nabídnout je na pile k odkupu - kolik bych si za ně měla říct peněz - poradíte?

Jak ocenit strom

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

5x

Tohle je tak do kamen... Spousta větví = milion suků. Roste volně na ploše = rychle = dřevo je řídké, nekvalitní... Navíc je to u baráku = problém s kácením. Rozhodně z toho nezbohatnete, spíš budete ráda když neskončí v mínusu kvůli rizikovému kácení.. Ještě k tomu je letos sucho s kůrovcem + byly i polomy, tak je dřeva přebytek.

Mám něco podobného, a řeším to tak, že 10 let před kácením zasadím nový strom a ty velké sundám, taky je nenechávám vyrůst do 20m ale sundavám tak při 10 max. 15m, tj. do doby kdy ještě nejsou u baráku nebezpečné a kdy to jde ještě dobře kácet...

hodnocení

4x
Strom to je opravdu krásný. Sám jsem měl takový u baráku a musely dolů.
Ovšem co za ně? Těžko říci.
Jelikož to je hned u baráku, ne každýmu se do toho bude chtít. Nebezpečí, že zrovna v okamžiku kácení foukne vítr a strom skončí na střeše je vcelku velké.
Jakmile by to dělali z plošiny, tak budeš ještě ráda, když nebudeš muset doplatil.
Protože na truhlařinu se tohle dřevo nehodí, z toho se nic neudělá, takže to skončí jako palivák. A kolik jsi ochotna dát za kubík palivového dřeva?
hodnocení

jenyku, jakto že se nehodí na truhlařinu? já právě myslela, že ano, když je to celý strom...

Celý strom to je, ale je tam víc suků než dřeva.
Na truhlařinu jsou stromy z prostředka lesa, ty mají větve jen nahoře, kmen je bez větví a tedy i bez suků.
Samostatně rostoucí stromy a krajové stromy z lesa jsou na palivo.
sebod*

je moc sukovité

floro*
Jenyk, ta vase odpoved je teda perla :-D Stromy v lese jsou bez vetvi dole a tedy bez suku. A jak asi ten strom do tech 30 m dorostl? Strom si nenese vetve od spodu nahoru s prirustanim od spodu. Prodluzuje se terminal, a spodni vetve postupne odumiraji diky zastineni v hustem porostu a olamuji se, takze zustavaji jen ty nahore. Tudiz suky maji stromy i ty z lesa. A protoze stromy tazatelky rostou samostatne, maji svuj prirozeny habitus, tzn. zavetvene po cele vysce. A to ze rostou samostatne, neznamena ze budou mit ridke drevo, to zalezi na stanoistnich podminkach, zivinach, nadmorske vysce. Ale take protoze se nemusi tahnout za svetlem v konkurenci ostatnich stromu, muze byt hutnejsi nez ty z lesa.
Dorostl tam postupně, stačí mu jen větve nahoře. Nebo jsou uprostřed lesa i stromy, co mají větve až dolů?
floro*

Větve ale byly v průběhu růstu po celé délce a suky jsou tudíž také po celé délce kmene. Jen jsou zarostlé a zhojené. Ale jsou tam. Takže i v lese je dřevo sukovité ;)

A věřte, že nestačí mu jen větve nahoře, ale nemá jinou možnost než od spodu vyholovat. Ale to už je na delší povídání a vyšší dívčí.

floro*
hodnocení

3x
Zkuste je nabidnout jako vanocni stromy v blizsich mestech.
Muzete je zkusit nabidnout mistnim truhlarum, ale pocitejte s tim, ze je spis nabidnete za odvoz.
Zalezi take jak jsou dostupne napr. pro techniku a to nejen pro ucely vanocnich tradic, ale i samotneho kaceni. My si takhle kacely strom na vyrobu ulu, ale byl nutny jerab. Strom rost uprostred chatove oblasty obklopeny ruznymi pristavbami. Kacely jsme si samy, majitel stromu zaplatil jerab, my pokacely a odvezly.
floro*

Bože, fuj, omlouvám se za chyby, psala jsem to v mobilu.

lesnik*
hodnocení

0x

Myslím, že to žádnouvelkou cenu mít nebude, dejte tosousedovi na podpal :)

jofa*
hodnocení

0x

Ještě za odstranění budete muset zaplatit a dřevo Vám nechají. Odstranění dvou podobně vysokých střbrných smrků (pár metrů od domu) jsem zaplatil 20 000 kč, včetně obstarání povolení, odvozu větví a rozřezání na špalky. Lacinějšího soukromníka jsem nesehnal.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]