Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pokojová rostlina HOJA voskovka

Od: firytka* odpovědí: 13 změna:

Usychají listy na voskovce HOJA. Co udělat pro její záchranu?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x

Tak já jsem čekala přesně 7 let, než mi moje voskovka začala kvést. Ale teď kvete 3x a i 4x během několika měsíců. Vlastně nějak na jaře začne a na podzim končí. Za celou tu dobu jsem ji nikdy nepřesadila. Zalévám až když je zemina na omak úplně suchá a pak zaleji hodně.

Neodolala jsem a musela se pochlubit, promiňte mi to. Jsem holt jenom člověk *hi*

Pokojová rostlina HOJA voskovka
Pokojová rostlina HOJA voskovka #2
Pokojová rostlina HOJA voskovka #3
15.11.18 01:36

*palec2* SUPER

O je nádhera, skoro vám ji závidím.

liska5

Tak to je bomba! Já měla maximálně 6 květů.

idanova*

Zdravím. @suzymon, vaše voskovka je přepychová. Máte plné právo se chlubit, je skutečně čím. *palec2*Ida

Děvčátka, moc vám všem děkuji za pochvalu. Je opravdu nádherná když kvete. A její vůně mi vůbec nevadí, protože opravdu přes den nevoní. Začne to jak už jsem psala kolem té desáté večer a voní celou noc. A to je opravdu silná a těžká vůně. Ale ráno přestane vonět a ta "vůně" rychle vyprchá. Někde v obýváku, nebo dokonce v ložnici, by to bylo nesnesitelné, ale já ji mám umístěnou mimo obývací prostory. Tak ještě jednou děkuji. Suzy.

hodnocení

4x
firitka jak často ji zaléváte? Lepší by bylo vložit foto, ale myslím si, že ji přelíváte. Voskovka patří mezi listnaté sukulenty. V dužnatých listech je schopna udržet velké množství vody, které ji umožňuje přežit i delší dobu bez vody. Pokud je přelitá vyklopte ji z květináče s celým kořenovým balem. Ten obalte starými novinami, které přebytečnou vlhkost nasáknou.Kořeny dobře prohlédněte. Pokud už některé z nich začínají hnít, opatrně odstraňte starý substrát a shnilé, hnědě zbarvené kořeny odstraňte, případně celý kořenový bal zkraťte. Rostlinu potom přesaďte do nového substrátu i nádoby.

hodnocení

2x

Voskovka i po zakořenění v novém květináči velice dlouho stojí, neroste. Až kořeny květináč zaplní. Takže když má květináč velký, stojí hodně dlouho, klidně i víc jak rok. Člověk se diví a má pocit, že je to tím, že nezalévá. A utopí ji, uhnije.

hodnocení

1x

Voskovka je nezmar, který vydrží téměř vše. Snad jediné co nesnese je přebytek vody. Jestli si myslíte, že nevydrží zapěstujte znovu z řízku.

hodnocení

0x

Zřejmě ji přelíváš. Zkontroluj kořeny. Voskovka (Hoya) potřebuje v zimě také nižší teplotu: tak cca 15°C, nejméně 10°C. A pozor pokud jsi alergička. Alergici nesnáší nejen květy, ale i listy.

*slunce*

ulysses
hodnocení

0x

Tohle kvetení jsem voskovce rychle zatrhl. Jinak bych se musel vystěhovat. Šíří těžkou, nasládlou vůni, při které neusne ani zkušený alkoholik. Spolehlivě obsadí celý byt. Květy jsou dekoratívní, krásné, ale voskovku lze pěstovat i jen pouze s listy a působí také hezky. Prostě nemusím mít všechno. Voskovku jsem mnohokrát namnožil jen z pouhého listu. Rostlina má obdivuhodnou životaschopnost.

Tak já ji mám v "zimní zahradě". Prostě na verandě a ložnici mám jinde. A pak, ona začne vonět až kolem desáté večer, možná i déle. Vím to, protože ji mám a musím jít kolem ní v noci na toaletu a to ji teda cítím fest. Ale přes den vůbec nevoní, jenom takhle krásně kvete. A všichni říkají, že z ní kape strašně lepkavý "med", který všechno zašpiní. A já, i při tomto květenství nemám vůbec žádný problém s nadměrným mytím těch kapek. Nevím kam to teda kape, ale úklid je zanedbatelný. Nebo ta moje moc nevylučuje, to nevím. Ale je fakt, že ta vůně je opravdu silná, jako laciná voňavka od Vietnamců, ze které rozbolí hlava :-D.

liska5

Když kvetla ta moje, tak se mne návštěva zeptala, jestli se nám někde nepálí bakelit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]