Nejste přihlášen/a.
prosím vás, vyřazený naimpregnovaný železniční pražec je nějak škodlivý v zahradě?
mohl bych ho pokládat na zahradě i blízko studny(užitková voda)?
děkuji
Kdysi dávno to dráhy prodávaly za korunu,lidé si z toho stavěli sruby,schody na zahradě a p. Potom to někdo zakázal,nedivím se,protože jsem viděl,co na to z lokomotiv a vagonů teklo...Od olejů a naftu,přes chemii a vlastně cokoliv,co se převáželo. Na zahrdě blízko záhonů bych to asi nechtěl.
Pražce bývaly impregnované karbolem (karbolineum jantarové). Měly charakteristický zápach (vůni), který byl u tratí cítit zvlášť v letních sluných dnech. Byla to dokonalá impregnace, pražce byly prakticky nezničitelné. Nic lepšího na ochranu dřeva neexistovalo. Jednoho krásného dne ale jakýsi ekoterorista objevil, že je karbol rakovinotvorný a s okamžitou platností ho zakázal. Srovnatelná náhrada dodnes neexistuje.
I když si o podobných zákazech myslím své, zrovna kolem studny a záhonů s jahodama bych asi pražce nedával.
nooo, vy jste mi teda dali! Jako bylo mi divné, že to dávají lidem zadara
kurňa nevím nevím, zda je teda vzít, či níkoli
Dobrý den, použité pražce jsou už dávno "opršené" a mnoho škodlivého tam už není (pokud tam někdy vůbec bylo). Klidně si je do zahrady dejte (studna stejně není s pitnou vodou). Hlavně si uchovat zdravý rozum a nehroutit se - jedovaté je nikdo prodávat nebude a případný "hnus" se z nich vyplavil už jinde . Zdravím!
Pokud nemáte BIO zahrádku, tak je to OK. Lidé se děsí pražců a zároveň si postříkají celou zahradu nějakou zahradní chemií proti plevelům nebo škůdcům (a to nedává smysl).
pckop - myslím, že nic nedoporučuji, ale mám na to jen jiný názor a nejsem z toho tak "vyvalený". Mimochodem, ten web, na který odkazujete, uvádí jako nebezpečný odpad (dle názoru toho webu) i zbytky umělých hnojiv, herbicidů a pesticidů. To se dá chápat i tak, že správný "chemický" zahrádkář musí veškerý obsah balení těchto látek vždy a zásadně celý "vycákat" na svůj pozemek, aby netvořil nebezpečný odpad .
Dřevěné železniční pražce jsou zařazeny jako nebezpečný odpad. Na zahradu je může doporučit naprostý blázen nebo ben. I o případné pokutě máte tady. trideniodpadu.cz/...
Schválně jsem si přečetl něco o tom karbolu a krezolu. A žádné zásadní dlouhodobé účinky na člověka tam nejsou. Karbol (fenol) je sice jedovatý, ale to byste ho musel mít v plechovce. Rozpouští se ve vodě, ale poločas rozpadu má v řádu desítek hodin, takže nehrozí nějaká kumulativní kontaminace. Zas tako moc bych se toho nebál.
Já jsem několik těhle pražců zabalených v igelitu převážel před 20 lety ve firemním kombíku. Jízda jen se všemi otevřenými okny. Ještě týden jsem se pak v zamořeném autě dusil. Asi mě dusily neškodné látky
Že něco smrdí ještě neznamená, že je to jedovaté. To by musely být jako nebezpečný odpad označeny třeba i sirečky (i když já si myslím, že jedovaté jsou ).
Že by si člověk z pražců vyrobil stůl a konzumoval na něm jídlo,to pochopí každý,že takto ne.Ale použít ho na stavbu opěrné zdi je dokonalé využití .Vždyť i na dráze je vystaven počasí a dostane se do dešťovky.A proti tomu léta nikdo neprotestoval.Nakonec i při topení kamny se uvolňuje dehet,ktery trochu na zdraví působí.Takže zakážeme lidem topit?
Je důležité u škodlivin snižovat riziko.Někde je stanovena škodlivost ftalátů.Já jsem s nimi pracoval padesát let a nijak nejsem zasažen.Ale něco Zelení přehlídli.Svět je zaplaven plastovými lahvemi PET.Zkratku tvoří POLYETYLENTERE-FTALÁT
Jeden z ftalátů,který se nepodařilo zakázat.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.