Nejste přihlášen/a.
prosím vás, vyřazený naimpregnovaný železniční pražec je nějak škodlivý v zahradě?
mohl bych ho pokládat na zahradě i blízko studny(užitková voda)?
děkuji
Kdysi dávno to dráhy prodávaly za korunu,lidé si z toho stavěli sruby,schody na zahradě a p. Potom to někdo zakázal,nedivím se,protože jsem viděl,co na to z lokomotiv a vagonů teklo...Od olejů a naftu,přes chemii a vlastně cokoliv,co se převáželo. Na zahrdě blízko záhonů bych to asi nechtěl.
Pražce bývaly impregnované karbolem (karbolineum jantarové). Měly charakteristický zápach (vůni), který byl u tratí cítit zvlášť v letních sluných dnech. Byla to dokonalá impregnace, pražce byly prakticky nezničitelné. Nic lepšího na ochranu dřeva neexistovalo. Jednoho krásného dne ale jakýsi ekoterorista objevil, že je karbol rakovinotvorný a s okamžitou platností ho zakázal. Srovnatelná náhrada dodnes neexistuje.
I když si o podobných zákazech myslím své, zrovna kolem studny a záhonů s jahodama bych asi pražce nedával.
nooo, vy jste mi teda dali! Jako bylo mi divné, že to dávají lidem zadara
kurňa nevím nevím, zda je teda vzít, či níkoli ![]()
Dobrý den, použité pražce jsou už dávno "opršené" a mnoho škodlivého tam už není (pokud tam někdy vůbec bylo). Klidně si je do zahrady dejte (studna stejně není s pitnou vodou). Hlavně si uchovat zdravý rozum a nehroutit se - jedovaté je nikdo prodávat nebude a případný "hnus" se z nich vyplavil už jinde
. Zdravím!
Pokud nemáte BIO zahrádku, tak je to OK. Lidé se děsí pražců a zároveň si postříkají celou zahradu nějakou zahradní chemií proti plevelům nebo škůdcům (a to nedává smysl).
pckop - myslím, že nic nedoporučuji, ale mám na to jen jiný názor a nejsem z toho tak "vyvalený". Mimochodem, ten web, na který odkazujete, uvádí jako nebezpečný odpad (dle názoru toho webu) i zbytky umělých hnojiv, herbicidů a pesticidů. To se dá chápat i tak, že správný "chemický" zahrádkář musí veškerý obsah balení těchto látek vždy a zásadně celý "vycákat" na svůj pozemek, aby netvořil nebezpečný odpad
.
Dřevěné železniční pražce jsou zařazeny jako nebezpečný odpad. Na zahradu je může doporučit naprostý blázen nebo ben. I o případné pokutě máte tady. trideniodpadu.cz/...
Schválně jsem si přečetl něco o tom karbolu a krezolu. A žádné zásadní dlouhodobé účinky na člověka tam nejsou. Karbol (fenol) je sice jedovatý, ale to byste ho musel mít v plechovce. Rozpouští se ve vodě, ale poločas rozpadu má v řádu desítek hodin, takže nehrozí nějaká kumulativní kontaminace. Zas tako moc bych se toho nebál.
Já jsem několik těhle pražců zabalených v igelitu převážel před 20 lety ve firemním kombíku. Jízda jen se všemi otevřenými okny. Ještě týden jsem se pak v zamořeném autě dusil. Asi mě dusily neškodné látky ![]()
Že něco smrdí ještě neznamená, že je to jedovaté. To by musely být jako nebezpečný odpad označeny třeba i sirečky (i když já si myslím, že jedovaté jsou
).
Že by si člověk z pražců vyrobil stůl a konzumoval na něm jídlo,to pochopí každý,že takto ne.Ale použít ho na stavbu opěrné zdi je dokonalé využití .Vždyť i na dráze je vystaven počasí a dostane se do dešťovky.A proti tomu léta nikdo neprotestoval.Nakonec i při topení kamny se uvolňuje dehet,ktery trochu na zdraví působí.Takže zakážeme lidem topit?
Je důležité u škodlivin snižovat riziko.Někde je stanovena škodlivost ftalátů.Já jsem s nimi pracoval padesát let a nijak nejsem zasažen.Ale něco Zelení přehlídli.Svět je zaplaven plastovými lahvemi PET.Zkratku tvoří POLYETYLENTERE-FTALÁT
Jeden z ftalátů,který se nepodařilo zakázat.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.