Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přesnost určení stáří stromu podle letokruhů

Od: makrofag® odpovědí: 9 změna:

Ahoj!

Dejmetomu, že je nějakému dubu letnímu 891 let a spadne. S jakou přesností určím, kolik mu bylo, než byl shozen vichřicí? 891 plus mínus X. Jak velký může být interval? Kolik až může být to X? Jinak řečeno jakou mám přesnost měření u takto starého stromu, když si spočítám letokruhy?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

6x

Počet pečlivě spočítaných letokruhů /plus asi 3, když byl strom semenáčkem/ rovná se počet let.

03.11.18 10:20
hodnocení

Díky!

jabraka*
hodnocení

2x

Podle letokruhů se odhadne počet let života stromu,ale také podle tvaru se dá určit i průběh jeho života.Dobré a špatné roky-.

JB

hodnocení

Díky! S liska5 jste mi oba dva pomohli :)

hodnocení

2x

Já jen pro zajímavost doplním, že jde poznat nejen kolik let rostl, ale i kdy, pokud se jedná o archeologický nález.

lidovky.cz/...

hodnocení

To je boží! To jsem vůbec nevěděl.

hodnocení

0x

Odhaduji, že amatérsky spočítáte letokruhy s přesností tak +-5%. Viděl jsem vystavený koláč ze sekvoje, měl označené letokruhy po 50 a zaboha jsem nebyl sto spočítan je správně.

04.11.18 09:02
hodnocení

:)

liska5
hodnocení

0x

Zpravidla jsou na severní straně letokruhy hustější. Pak taky jsou roky, kdy bylo dost vláhy a výhodná teplota, tam jsou letokruhy širší. Naopak to je u let nepříznivých pro přírůstek.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]