Nikdy jsem nic nevyštipoval, letos vypadal takhle.
doplněno 27.10.18 10:39:
ferax - Byly tam až do nového rozkvětu. Pak se někam ztratily. S odštipováním mám špatné zkušenosti (na jiném malém rhododendronu), nové pupeny se při tom velmi snadno poškodí a celá rostlina jde do háje.
Nedávno jsem se na to ptala a napsali mi, že se nové pupeny tvoří na jiných větvích, že to není třeba. Možná u malého, že by se to dalo, ale velký rododendron se tím neoslabí, když mu zůstanou semeníky po odkvětu.
Nové pupeny rostou těsně vedle starých, pokud je nevyštípnete tvoří se semena, která rostlinu oslabují a překáží novým pupenům. Vždy si dám tu práci a vyštipuji. Neznamená to že by znovu nekvetly, ale květy omezují. Ani esteticky to není hezké. Doporučuje to i odborná literatura.
Dela se to z duvodu prorustani pupenu. tesne pod odkvetlymi kvety jsou zalozene pupeny vyhonu, ktere prorustaji po odkvetu. Jestlize tak kvet zustane, proroste napr. jen jeden pupen. Tim zacina byt rostlina ridka. Kdyz kvet odstranite, proroste jich vic (vetsinou 3). Kvety se zakladaji pak na techto novych vyhonech. Nektere odrudy a dobre zivene rostliny toto nemusi zas az tak ovnivnit, nektere odrudy jsou na to haklive.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.