Nejste přihlášen/a.
Mám dávat listí spadané z velké staré jabloně do kompostu?
Já ho odvážím do bio kontejnerů. Prý je plné plísní a škůdců, tak není dobré ho dávat do kompostu.
Jaký je váš názor a zkušenosti.
Děkuji
Zdravím. Odpovím vám 2 otázkami. 1) Proč dáváme na kompost bioodpad? 2) A co to je kompostování? ad1) Protože chceme získat humus (kompost) a v zahrádce jím vylepšovat zem a přihnojovat rostliny. ad2) Je to proces, během kterého houby, plísně a mikroorganismy (později větší organismy - jejichž trus je přímo hůj) způsobují tlení a tím přetvářejí zbytky rostlinného původu na humus. Takže názor, že plesnivé listí se škůdci (nebo-li takové, kde již započal proces tlení) do kompostu nepatří, je nesmysl. Ale není od věci myslet na to, že zbytky plesnivé či napadené, by se neměly nechávat na povrchu, odkud se mohou plísně i spóry hub rozšířit do okolí na zdravé rostliny, zatím pro kompostování neurčené. Takže kompostovat buď v "krabicových = uzavřených" kmpostérech, nebo na hromadě přikrýt hlínou, trávou... A z ořešákového listí je krásný a lehoučký kompost vhodný pro míchání s kompostem z trávy, který je těžký a sléhavý. A kdo je nedočkavý a nechce čekat, než se ořešákové listí rozloží, může si koupit urychlovač. Ida
Když to vezmu za sebe, tak co dát do kompostu, když by tam nemohlo listí? Jen posekanou trávu? Dávám do kompostu téměř vše ze zahrady. Když kompost správně tlí pak se zničí většina semínek z trávy a i ty plísně. Kočky na něm rády lehávají, protože krásně hřeje.
Navíc kompost dávám víceméně jen do záhonu, kde případní škůdci z jabloně asi moc potravy nenajdou.
Děláte dobře,spadané listí patří na sběrný dvůr.
Do kompostu je nejlepší tráva,sláma,staré seno,atpod.
Z listí je nejlepší kompost. Dejte vrstvu listí, zasypte zemí, na to další vrstvu a tak pokračujte. Podle toho jakou máte půdní reakci můžete přisypat trochu vápna. Vápno se taky dává pokud je v kompostu vrstva trávy (lépe se rozloží). Ale všeho s mírou. Já to dělám tak, že vykopu jámu, třeba 1x1,5m, tak půl metru do hloubky a pak dám lstí a dál už jsem to popsal.
Omlouvám se autorovi otázky za odbočení. Ořechové listí se do kompostu může dávat. Sice se déle rozkládá, ale pokud ho přejedete sekačkou a tím ho rozmělníte, značně urychlíte rozklad. Mnoho let jsem ho zaorával přímo do země a na jaře po něm nebylo ani památky. Ořechové listí a jeho nepoužitelnost patří do kategorie mýtů.
Vidím, že nejvíc se Vám líbila odpověď od wamp, která říká to samé co Vy. Takže bylo zbytečné se ptát, když jste rozhodnutý a myslíte si, že to děláte správně. Ale otázka je to dobrá pro ty druhé zahrádkáře. A já jsem stejného názoru. Do kompostu listí z jabloně nevadí. Na jinou hromadu dávám ty z ořechu, tlí pomaleji, ale pak je z toho krásný kompost. Ale děláte dobře, jsou lidé, kteří nemají možnost kompostovat na zahradě a ti musí kompost kupovat. Tak oni koupí zase to, co Vy "vyhodíte".
Listí z ořechu můžete dát do bio popelnice. V kompostárně to smíchají stejně s jiným odpadem, různě to promíchají a nakonec to vyzraje. Pokud máte velký ořech a listího je opravdu mnoho, tak do domácího kompostu se nehodí.
Doma můžete pár listů přimíchat, prostě menší množství, hlavně když bude již suché a nadrolí se, a správný kompost se má skládat ze všeho možného, jak se uvádí v příspěvku výše.
Na dno patří větvičky a potom se již vrství. Když je nějaký výtlaček, výtrus, výkal z hospodářského zvířectva, tak jenom dobře. Eko dávají i svoji moč. A když se vše dvakrát za zrání prohází, tak je to pro zahrádku bašta.
Také odpověď na otázku - listí z jádrovin je vynikající.
A jenom tráva je málo - kyše.
Chce to systém. Zde v odkazu je na konci jak to dělá autor příspěvku. Shrabe na podzim oř. listy pod strom a v průběhu podzimních prací a svážení odpadu na kompost přimíchává předmětné do ostatního zahradního odpadu. ireceptar.cz/...
No, to jste mě rozesmál při představě. Tak samozřejmě tak velký strom nemáme každý.
Do té Bio popelnice se vejdou tak 2-3 pytle a jestli budou jezdit ještě v listopadu, tak něco odvezou, někde lze přistavit pytle i k té B. popelnici, záleží na domluvě. Mám Bio popelnici letos poprvé, tak nevím přesně. Něco zkompostujete anebo bych to usušila a spálila za pěkného počasí. Namítnete - to se nesmí. No, já bych to riskla a užila bych si to.
Tamhle hoří skládky, pneumatiky, továrny, stohy a nám budou zakazovat. Další možnost je odvéz přímo do sběrného dvora.
K ořechovému listí.
Ořech má jiné BIO složení,než ostatní listnáče.Podobně jako dub má vysoký obsah taninů.Ty brzdí procesy fermentace kompostu.Ovšem smíchat toto listí s jiným,třeba kuchyňským odpadem,pak se vyrobí do roka kompost kvalitní.Nesmí se zapomenout přidat zeminu a zalívat.Já ukládám kiompostovatelé látky do velké ploché bedny a po přerytí na jaře sem vysadím dýně a celery.Po sklizni už beru výtečný kompost.Jinak lze postupně organické hmoty zarývat do záhonu,do nějž nasadím na jaře brambory.Koupil jsem si také drtič větví a tuto štěpku ,pokud ji nevyužiji na mulč,prosypu také na záhoně komostem a vytvářím humus,což ovšem trvá déle.
JABRAKA
Nemyslel jsem jen listí ořešáku, nýbrž veškeré listí.
Že by zahrádkáři vymysleli vozit listí na skládku jako bioodpad? A potom si za draho kupovat kompost udělaný z toho listí? To vymyslí jedině ekoterorista, nikdo jiný.
já myslím že do kompostu můžete naházet veškerý rostlinný odpad, i listí ze stromů. Moje babička to tak běžně dělala.
Jen si dejte pozor na dýně. Toto se stalo sousedům našich známých. Dostali dyni, půlku snědli, druhou půlku nikdo nechtěl, ležela kdesi ve špajzu, až začala být lehce nahnilá. Hodili ji na kompost. Příští rok pro samé dýně neměli kam šlápnout.
Takže v tomto případě postupujte opatrně, dýně na kompost nepatří. Ani nahnilá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.