Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kroton - znova olistění?

Od: radim® odpovědí: 7 změna:

zdravím,

poradil by mi někdo jestli se dá nějak "donutit" kroton aby znovu obrašil listy v dolní části stonku? ten můj se mi dost vytahuje nahoru i když to nechci, zdá se to vodou, ale když uberu zálivku usychají listy - a to dokonce ještě i ty malé. jestli to tak půjde dál za chvíli bude mít velkou dlouhou holou nohu a nahoře chuchvalec listí, ještě aby se tak začal převažovat...

a potom kdybych ho chtěl množit tak klasicky ufiknu větvičku, nechám chvíli ve vodě než pustí kořen a pak šup do hlíny?nebo požaduje jinem proces?

Děkuji

Kroton - znova olistění?
Kroton - znova olistění? #2

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cesmina*
hodnocení

4x

Mám přesně ten co vy.Stojí od začátku u jižního okna za záclonou a má pouze vybarvené žilky do žluta ,jinak jsou listy spíš zelené a také je odzdola opadaný a to rosím.Před lety jsem mu ustřihla vršek,aby se pěkně rozkošatil.Ze tří nových výhonů se do dalšího růstu pustil pouze jeden.Ty zbylé dva jsem ustřihla ,dala do vody a po vytvoření kořínků zasadila.Rostou oba.

hodnocení

2x

U mě se žádnému kreténovi nelíbí. Každy mi umřel a já jsem nepřišla na to, proč. *nevi* Tu větvičku nechat zakořenit by asi stálo za zkoušku, ale teď ne. Teď je to zbytečné. Až na jaře.

hodnocení

jojo dělal až v létě

jinak když jsem ho měl dost ve stínu tak hrzně schnul taky, ale jak šel na slunce a listy sem mu obden kropil rozprašovačem tak krásně ožil a roste až moc

idanova*
hodnocení

2x

Zdravím. Vy jste si vlastně v reakci na 1. radu částečně odpověděl sám. Kroton je teplomilná rostlina (nikdy, ani v noci ne pod 15°C), která vyžaduje co nejvíc světla, rozptýleného, ale ne přímé slunko. Na slunci a v suchém prostředí začnou osychat a opadávat listy. Nemá rád průvan a hlavně výkyvy teplot - shazuje listy. Není vhodné tzv. letnění venku - opadávají listy. Chce vlhký vzduch - rosit listy, ale nejlepší je postavit ho i s květníkem na kameny v misce s vodou - jak se voda odpařuje, vlhčí se vzduch. Jinak opadávají listy. A tak dojde k tomu, že má kroton holý kmínek a jen na vršku listy. Bohužel, holý kmínek už se neolistí. Můžete odříznout vršek (ale až na jaře), a to v místě, kde není zdřevnatělý kmínek. Tam, co jsou ještě listy. Potom se rozvětví a mladé větvičky budou mít listy. To, co odříznete, můžete zakořenit. Na řezu obalte stimulátorem růstu a zapíchněte do květníku se substrátem. Přetáhněte igelit. pytlíkem (udrží vzdušnou vlhkost) a dejte na světlo a teplo (minimálně 20°C). Vidím, že nemáte dobře vybarvené listy, jen zelené. Ten váš má málo světla. :) Ida

doplněno 22.10.18 13:15:

1) Pokud otočíte kroton holou stranou k oknu, bude dopadat světlo na rub listů - listy opadají.

2) Pokud máte na podlaze lino, roste. Ale je nejlepší do nějakého většího lavorku dát na dno pár kamenů, na ně postavit květináč s krotonem a pak nalít vodu tak, aby květník byl nad hladinou, aby netáhl vodu. Odpařovaná voda dobře zvlhčí vzduch okolo kytky.

3) Proč chcete uříznout vršek a ten zakořeňovat až v létě? To je pozdě. V únoru se začnou prodlužovat dny a bude víc světla. Kytky to "probere z nostalgie" a tak v březnu začnou zvětšovat pupeny a rašit. A to je ta správná chvíle na řez a kořenění. Buedete-li čekat do léta, pupeny proraší, narostou listy zvyklé na stávající prostředí, a po uříznutí a přemístění je kroton pravděpodobně shodí. Začne znovu vegetovat a teprve na podzim začne růst, to ale bude zase chlad, málo světla a shazování listů.

4) Odříznutý vršek je lépe kořenit v samostatném květníku. Lépe přetáhnete igeliťák, můžete dát na vhodné okno na dostatek světla.

5) Jak jednou postavíte kroton na vhodné místo - neotáčejte, nenoste ven letnit, nepouštějte na něj průvan a nepřemisťujte.

Pozdravujte krotónek a mějte se... Ida

hodnocení

já právě sem přestal rosit přes léto a trochu ubral vodu protože se mi vytáhl až neskutečně rychle, teď jak se začnš topit budu muset zase rosit ale tu zálivku asi furt jen po málu. Ty listy, červený žilky má, ale z druhé strany a hlavně nahoře, na té holé straně to je bída - zkusil jsem ho otočit právě tou holou stranou k oknu. To zakrácení budu zkoušet v létě, snad se zadaří. Jiak potřebuje v květináči hodně místa? Kdybych ten vršek zkusil píchnout k tomu co tam je aktuálně to asi by nebylo vhodné aby byly dva stonky v květináči?

hodnocení

moc děkuji za doplnění *palec2*

hodnocení

0x

Kroton je sice nádherná květina, ale poměrně choulostivá na prostředí. Před lety jsem v práci "zdědil" po kolegovi, odcházejícím do důchod obrovský kroton, přes 2 m vysoký, olistěný až podlaze. Dokud se s ním nehýbalo, bylo všechno v pořádku a spolupracovníci záviděli. Odpadlý list byl vzácností. Pak jsem ale změnil zaměstnání a kroton jsem si vzal domů. Podmínky měl velmi podobné těm v kanceláři, nicméně po nedlouhé době začal od spoda opadávat. Nepomáhalo vůbec nic. Když už byl dost ošklivý, rozhodl jsem se pro radikální řez (zkazit už nebylo co). Ze začátku to vypadalo nadějně, vyrazily nové listy. Ovšem dlouho nevydržely. Několikrát jsem to opakoval a cca po 2 letech pokusů o záchranu mi došla trpělivost.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]