Zdravím,letos mi poprvé všechny nové stromy zarodily,takže jsem udělal svůj první kvas z trnek a rynglí.Chci se zeptat - tzv.deka mi již propadla (plesnivá nebyla) - mám již bečku zadělat igelitem a úplně uzavřít,i když je cukernatost ještě někde kolem 7-8,nebo to musí ještě "dýchat",než ta cukernatost spadne níž? Díky za rady
Nic nemusí dýchat,cukr vám nevykvasí do nuly,kvas máte akorát vhodný k pálení.Neotálejte, múže pak začít octovatět.
jabraka*
Obvyklá doba kvašení při pokojové teplotě je 5 - 6 týdnů.Kvasinky podle typu přestávají zpracovávat cukr při dosažení určitého procenta alkoholu.U vinných dokonce až při 13%.Pokud nedodáte speciální kvasinky,pak kvašení obvykle končí při obsahu alkoholu 8-9%.Vůbec nezáleží na zbytku cukru.
Slivky -trnky maju vysoku prirodzenu cukornatost, nevykvasia ako jablka az do 2. Kvasinky skôr podochnu ako stihnú všetko vykvasit... Napr. cukornatost majú 20, bezne kvasinky skoncia pri 12%alkoholu, takze zostane tak 8 cukornatost... Ak skoncilo kvasenie - prepadol klobuk, tak vrduchotesne uzavrieť. A čakať na vypálenie. Slivky nemôžu prekvasit. Ak sa mýlim, tak ma prosím opravte, mam to zatiaľ len načítanie, tiež mám prvým rokom zahradku a 400l slivkoveho kvasu
Můj názor je jednoznačný.Nádoba s kvasem by neměla mít kontakt se vzduchem.Proto,naplnit a uzavřít,jen je nutno odvádět vznikající kvašením oxid uhličitý.Pokud to necháte otevřeno,tak se může obsah zmršit octovým kvašením.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.